Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A MOL és az OTP nem kér a magyar futballkáoszból

2006.02.16. 18:19
A futballszövetség vezetésében uralkodó bizonytalan és áttekinthetetlen viszonyok miatt a helyzet normalizálódásáig nem folyósítja támogatását a MOL és az OTP a Bozsik Labdarúgó Akadémiának.

A két névadó szponzor, az OTP Bank Rt. és a MOL Rt. felfüggeszti a Bozsik Labdarúgó Akadémia támogatását. A két cég az MTI-hez eljuttatott közös közleményében kifejti: a magyar futball irányításában tapasztalható bizonytalan állapotok miatt megítélésük szerint jelenleg nem biztosítottak a program sikeres folytatásának feltételei.

A két nagyvállalat 2004. októberétől 550 millió forinttal támogatta az akadémia működését, amelyet az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2005-ben "Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programja" címmel tüntetett ki.

A közlemény hangsúlyozza: "A két cég változatlanul elkötelezett az OTP-MOL Bozsik Labdarúgó Akadémia további támogatása mellett, így a program folytatásához szükséges összeg mindkét cég részéről az eredeti célokra rendelkezésre áll. Amennyiben a hazai labdarúgás szakmai irányításában és az MLSZ vezetésében áttekinthető és stabil helyzet alakul ki, illetve a program eredeti céloknak megfelelő folytatására minden garanciális feltétel újból biztosított lesz, a két vállalat kész az OTP-MOL Bozsik Labdarúgó Akadémia utánpótlás-nevelési programjának további támogatására."

A döntéssel összefügghet, hogy a múlt héten Hortváth Cs. Attila, a Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, a korábbi elnökség egyik Bozóky Imrét buktató tagja azt állította: a Mezey György által vezetett edzőképzőközpont az elmúlt öt évben százmillió forintos veszteséget könyvelt el.

A Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ) január eleje óta nincs elnöke, most egy háromtagú ad hoc bizottság, Kisteleki István vezetésével irányítja az MLSZ-t. A szövetség tisztújító közgyűlését február 27-én tartják, elnöknek hárman jelentkeztek: Genzwein Ferenc, Kisteleki és Pellady Péter.

"Bekövetkezett, amitől nagyon féltem" - mondta a távirati irodának Kisteleki István. "Súlyos és teljes mértékig megalapozatlan kritikai elmarasztalásokat kaptam a napokban egy sajtótájékoztatón, de aki a labdarúgásban szerepet vállal, sajnos annak ebben az időszakban ilyet el kell viselnie. Ami ennél szomorúbb, nem csak nekem, hanem a sportágnak is meg kell szenvednie, hogy valaki önös indíttatásból vagdalkozik. Az OTP-MOL támogatása a magyar labdarúgás nélkülözhetetlen legnagyobb értékű, már-már felülmúlhatatlan ajándéka volt és remélhetőleg marad is. Fel sem lehet mérni, hogy e segítség felfüggesztése mekkora erkölcsi kárt jelent, hány és hány fiatal sportbéli kiteljesedését törheti meg és mindez részben azért, mert valaki önös szándékoktól vezérelve, a minden erejével a megtisztulást és megújulást zászlójára tűző sportág rossz hírét kelti" - magyarázta

Hozzátette, szomorú a döntés miatt, és reméli, a két cég vezetői hamarosan felülbírálják álláspontjukat.