Benedek
-4 °C
5 °C

Madárinfluenza: nincs szó a focivébé lefújásáról

2006.02.23. 00:01
Német politikusok már nem tartják lehetetlennek, hogy a madárinfluenza emberre való átterjedésekor lemondják a focivébét, de az Index megtudta, a rendezvény szervezőbizottsága még nem foglalkozik járványügyi problémákkal.

Az elmúlt két napban két német politikai szakértő és a Bundestag szakbizottsági elnöke is arról nyilatkozott, hogy ha világméretű járvány, azaz pandémia alakulna ki a madárinfluenzából, akkor le kellene mondani az idei labdarúgó-világbajnokságot. A 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságánál egyelőre nem készültek tervek arra az esetre, ha elhalasztanák a vébét - tudta meg az Index.

Senki se lesz olyan őrült, hogy futballstadionba menjen

Az N24 hírtelevízió keddi műsorában arról kérdezték a környezetvédőkhöz tartozó Barbel Höhnt, a német parlament mezőgazdasági bizottságának elnökét, hogy szélsőséges esetben el kellene-e tekinteni a világbajnokságtól. Höhn először azt mondta, nem hiszi, hogy nyárra a vírus annyira széles körben elterjedt lesz. Később azonban mégis megkockáztatta annak felvetését, hogy ha ez mégis bekövetkezne, ő azt mondaná: az illetékesek gondolkozzanak el nagy sportrendezvények lemondásán - írja az MTI.

Azóta két további szakértő is Höhnhöz hasonlóan nyilatkozott. Az ellenzéki német liberális párt, az FDP specialistája, Hans Michael Goldmann azt mondta, hogy madárinfluenza-járvány esetén "senki se lesz olyan őrült, hogy futballstadionba menjen". A másik szakértő, a kormányon levő Német Kereszténydemokrata Párt, a CDU specialistája, Franz Josef Holzenkamp pedig úgy nyilatkozott: "Ha a vírus túlságosan veszélyessé válik, az emberi egészség kap elsőbbséget, és nem a világbajnokság."

Nem terveznek a madárinfluenzával

A 2006-os világbajnokság szervezőbizottságának szóvivője, Stephan Eiermann az Indexet arról tájékoztatta, hogy ha a betegség pandémiává (világméretű járvánnyá) alakulna át, s nem csupán állatok megbetegedéséről lenne szó, akkor lehetne beszélni a világbajnokság esetleges elhalasztásárül vagy lefújásáról, de pillanatnyilag nincs szó a rendezvény késedelméről vagy elmaradásáról.

A szervezőbizottságnál egyelőre nem készültek tervek arra az esetre, ha elhalasztanák a vébét, vagy meg sem rendeznék azt.

Százötvenmillió eurós biztosítása van a focivébének

A focivébét egyébként Németország sportszerződésekre szakosodott biztosítótársasága, a Hamburg-Mannheimer Sports GmbH biztosítja. A cég olyan megállapodást kötött, amely egyes hírek szerint természeti katasztrófákra, áramkimaradásokra és terrortámadásokra vonatkozik.

Arra a kérdésre, hogy a biztosítás vonatkozik-e madárinfluenzára, a vb szervezőbizottságánál nem tudtak szerdán választ adni az Indexnek. Ehhez további kutatásra van szükség - mondta Eiermann. Ugyanakkor korábban már nyilvánosságra került, hogy ha a teljes futball-világbajnokság elmaradna, akkor 150 millió eurót kellene fizetnie a biztosítótársaságnak.