Ágnes
-1 °C
2 °C

A foci-Eb-rendezés mellé állt az ország

2006.03.14. 15:50
A lakosság nyolcvan százaléka támogatja, hogy Magyarország 2012-ben, Horvátországgal közösen labdarúgó Európa-bajnokságot rendezzen, majdnem ugyanennyien úgy gondolják, hogy ez a gazdaságnak is jót tenne, fele pedig jegyet is venne valamelyik meccsre.

Szinte minden mutatóban csaknem kétszeres növekedés tapasztalható a 2012-es magyar-horvát labdarúgó Európa-bajnoki pályázattal kapcsolatban - derül ki a Capital Research Közvélemény- és Piackutató Intézet országos reprezentatív mintán alapuló felméréséből. A Gyárfás Tamás vezette hazai szervezőbizottság megrendelésére készült 22 oldalas tanulmány szerint az Eb-rendezés honi támogatottsága 45,5-ről nyolcvanszázalékosra nőtt.

Még a focink is fejlődhetne

A Gallup 2005 májusi felmérése szerint a pályázó országok közül minden fontosabb mutatóban az utolsó helyen állt Magyarország az Eb támogatottságát illetően. Csaknem egy évvel ezelőtt Olaszország, illetve a lengyel-ukrán pályázat mindkét tagja, valamint a magyarokkal társrendező horvátok is sokkal jobb adatokat produkáltak mind a támogatottságot, mind az érdeklődést és az Eb-rendezés várt hatásait tekintve.

A mostani felmérés szerint a lakosság több mint négyötöde, 82 százaléka úgy véli, a kontinensbajnokság megrendezése növelné Magyarország nemzetközi tekintélyét és megbecsülését. A válaszadók több mint háromnegyede, jelesül 77 százaléka egyetért azzal, hogy a rendezés, és az ezzel járó beruházások lendületet adnak a magyar gazdaságnak is. A közvélemény majdnem kétharmada, 63 százaléka szerint a közös rendezésű magyar-horvát Eb ösztönzést adhat a hazai labdarúgás fejlődésének.

Nagy fordulat

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábban kiemelte, hogy Magyarországon - szemben például a 66,6 százalékos eredményt felmutató Horvátországgal - csak a megkérdezettek 26 százaléka venne jegyet Eb-mérkőzésre. Ma már ez a szám 46 százalék. Amennyiben a vetélytársaknál nem változott ez az adat, akkor a horvátok után a második legjobb mutatónak számít.

A fordulat oka ugyanakkor egyelőre nem a magyar labdarúgás váratlan megtáltosodásával magyarázható, hanem elsősorban a horvát-magyar labdarúgó Eb-pályázat körüli tevékenység eredménye. Úgy tűnik, a Gyárfás Tamás kinevezése után indított médiakampány összefogása, a kellő propaganda, a kormány, a Parlament kiállása, Budapest önkormányzatának, valamint a rendező városoknak a hozzáállása mozgósító erővel hatott.

Jó időzítés

A felmérés egyébként abból az alkalomból készült, hogy hétfőn és kedden az UEFA szakmai vezérkara, élén Mikael Salzerrel, a válogatott csapatok versenybizottságának elnökével, kétnapos ülést tartott a magyar-horvát bizottság tagjainak részvételével. Gyárfás Tamás az angol nyelven készült tanulmány teljes anyagát átadta az UEFA-delegáció vezetőjének.