Piroska
-1 °C
5 °C

Az olaszoknak sincs egyetlen stadionjuk sem

2006.03.23. 23:47
Csütörtök délután befejeződött az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) budapesti kongresszusa, a Magyarországra érkező küldöttek elégedettek voltak, a horvát-magyar Eb-pályázatot bemutató pavilont több száz érdeklődő meglátogatta. Kiderült, nem feltétlenül baj, ha az Eb-pályázat előtt a nullán állunk, mert a favorit olaszoknak sincs jelenleg egyetlen elfogadható stadionjuk sem.
Harmincadszor ült össze az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kongresszusa, és a küldöttek szembesülhettek azzal, hogy az európai futball felettébb nyereséges, hiszen a szervezet pillanatnyilag 330 millió svájci frankkal rendelkezik.

Johansson lő: gól!

Az UEFA bizonyítandó, hogy a kis tagországokról sem feledkezik meg, a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtező mérkőzéseiért egyenként tizenötezer eurót - vagyis körülbelül négymillió forintot - kínált a hazai szövetségnek, amennyiben azokat valamelyik televízió közvetíti, és a szervezet reklámja megjeleníthető lesz a stadionban.

Az UEFA elnöke, Lennart Johansson elégedett volt az esemény szervezésével, egy szimulációs gép segítségével még egy tizenegyest rúghatott, amit Hajdú B. István közvetített. Johansson megfontoltan lőtt, de pontosan.

Az olaszokat nem érdekelte a kampány

Magyarország nagyon komolyan vette 2012-es Európa-bajnoki pályázatának prezentációját, az ukránok és a lengyelek kevésbé, a magyarul jól beszélő egykori szovjet válogatott Szabó Józsefet sem hozták Magyarországra. (Szabó tavaly még a Dinamo Kijev kispadján ült, jelenleg is a nagy múltú klub alkalmazásában áll.)

Az olaszok még ennyire sem vették a fáradtságot, az ő standjuk volt a legszegényesebb, szerintük aligha volt jelentősége az eseménynek, hogy megmutassák magukat, pályáikat, városaikat.

Nem baj, ha valaki a nullán áll

"Pedig az olaszoknak sincs egyetlen stadionjuk sem" - hívta fel a figyelmet dr. Dénes Ferenc a hazai szervező bizottság egyik tagja, az egykori sporttárca helyettes államtitkára. Hozzátette azonnal, hogy az UEFA nagyon szigorú előírásainak nem felel meg még a Milan stadionja, a San Siro sem, igaz a korszerűsítése jóval egyszerűbb feladat, mint újak építése.

Dénes a mondatával azt akarta érzékeltetni, hogy a favoritnak tekinthető Olaszország sincs "fényévekkel" a másik két pályázat előtt, és nem feltétlenül baj, ha valaki a nullán áll, mert a kormánygarancia kötelez, és a stadionok már 2010-ben állni fognak.

A legjobb magyar pályázat

Érzése szerint ez a legjobb pályázat, bár a másik két korábbit sem becsülte le, és nagyon értékesnek nevezte a korábban szerzett tapasztalatokat. "Most állt fel a legjobb csapat" - ismerte el.

Ezzel együtt azt az UEFA végrehajtó bizottságának tagjai is megtapasztalhatták, hogy a magyarok nagyon elszántak a rendezés érdekében, és abban is mindenki egyetértett, hogy a kongresszus hasznos lehet a rendezés elnyerése érdekében.