Edina
-12 °C
-3 °C

Ezek a srácok nagyon emlékeztetnek Puskásékra

2006.04.18. 08:10
Már eddig is elégedett, de szeretne továbblépni az európai nyolcas döntőbe jutó tizenhét év alatti futballválogatott szövetségi kapitánya, Both József. Elismerte, csak ámultak a külföldi megfigyelők a magyarok rendkívül eredményes játékát látva, ő pedig egyszer sem fogta vissza tanítványait, mi több: az ötödik gól belövésére buzdította őket. A kreativitást és a fegyelmezettséget egyaránt fontosnak tartja, érzése szerint egyénileg a kontinens legjobbjai között van a korosztály néhány játékosa, akik rendkívüli alázattal edzenek.
A tizenhét éven aluliakból álló magyar labdarúgó-válogatott a hazai pálya előnyeit élvező Portugália ellen 1-1-et játszott, az ukránokat majd a svédeket is 4-0-ra verte a selejtezőben, így magabiztosan jutott be az Európa-bajnokság legjobb nyolc csapata közé, a május elején Luxemburgban kezdődő döntőbe.

Both élete legszebb időszakát éli

Mindhárom megelőzött gárdát papíron jobban rangsorolták, így a mieink kivívták a kontinens rokonszenvét és tiszteletét, a neves szakemberek közül többen titkos favoritként emlegetik a nem túl nehéz csoportba sorolt magyarokat. A házigazda és korántsem félelmetes Luxemburg mellett az oroszokkal és a spanyolokkal kell megmérkőzni a négy közé jutásért.

"Nagyon megtisztelő, hogy ennyire odafigyelnek ránk itthon és a kontinensen egyaránt" - kezdte az Indexnek a hatvanegy éves Both József a csapat szövetségi kapitánya. Hozzátette, ugyan korábban volt bajnokcsapat edzője, ez a mostani életének legszebb időszaka, mert nem emlékszik arra, hogy ennyien szurkoltak volna egy ilyen korú válogatottnak.

Tizenkét évesen kiderült tehetségük

Felelevenítette, hogy a labdarúgók többsége a Bozsik-program kezdetekor, 2001-ben, tizenkét évesen csatlakozott a sportághoz, és első pillantásra szembetűnő volt, hogy a nyolcvan kiválasztott játékos közül néhány nagyon tehetséges.

"Nem láttam ahhoz fogható, olyan korú tehetségeket mindaddig, nem véletlen, hogy tizenhárman jelenleg is tagjai a válogatott keretnek." Bothnak a játékosok kreativitása tetszett meg, és nagyon ügyel arra, hogy ezt a pályán is megőrizzék, semmiképpen sem szeretné bennük elfojtani a támadószellemet. Nem tilt meg semmit, a felszabadultságot szeretné minden esetben visszakapni.

Lőjétek be az ötödiket is!

Az ukránok és a svédek ellen fölényesen megnyert találkozón nem véletlenül úgy kiáltott a pályára, hogy rúgják be tanítványai az ötödiket is. "Nem, nem az ellenfél megalázása volt a cél, hanem az, hogy még nagyobb sikerélményük legyen a srácoknak, illetve, hogy idejekorán ivódjon beléjük, játsszanak tovább, ne engedjenek le."

Both emellett a korszerű, gyors játékra fekteti a hangsúlyt, és arra, hogy egyénileg is komoly képzést kapjanak, ne csak csapatként legyenek Európa élvonalában, mert az korábban már néhány korosztálynak sikerült. "Nem állunk rosszul ebben a tekintetben sem, és az a tétel is megdőlt, hogy fizikailag gyengébbek lennénk."

Az Aranycsapat játéka az etalon

A szakember szenvedélyesen kutatta az Aranycsapat játékának titkát - mindmáig etalonnak tekinti Sebes Gusztáv együttesét. Levezetése szerint a hetvenes évek végén a dánok vették át Puskásék stílusának alapelemeit, később a hollandok. Ő is igyekszik beleszőni csapatának játékába a vb-ezüstérmes társulat jellegzetes elemeit.

"Látványos és racionális futballt kérek a csapatomtól, az egyéni, kimagasló virtuozitást a csapatszellem alá kell rendelni. A kettő tökéletesen működhet együtt, a csapatrészek remekül kiegészítik egymást. Ezek a srácok nemcsak nyomokban, hanem jelentős mértékben emlékeztetnek Puskásékra. Eredeti megoldásaik vannak, jó rugótechnikájuk, ezzel együtt fegyelmezettek. A külföldi megfigyelők csak ámultak és bámultak, irigyeltek bennünket, mert hirtelen nem is tudták, melyik játékost szeretnék a soraikban látni a hét vagy nyolc átlag feletti labdarúgó közül."

Eljuthatnak a Chelsea-ig vagy a Milanig is

Both úgy véli, hogy hamarosan Európa jegyzett bajnokságainak neves csapataiban láthatjuk viszont játékosait, bár abba nem ment bele, hogy megtippelje az esetlegesen szóba jöhető csapatokat. Nem zárta ki ellenben a Chelsea-t, vagy éppen a Milant sem.

Koman Vladimir jelenleg a Sampdoria játékosa, a többiek zömmel az MTK agárdi akadémiáján tanulnak és fociznak. A gólerős, már a felnőttcsapatban is bemutatkozó csatár, Németh Krisztián mellett Dudást, Szabót, Busait Présingert, Nikházyt és a kapust, Balikó Milánt emelte ki a korábban a Honvédnál és a BVSC-nél ténykedő szakember.

A kapitány egyúttal óva intett attól, hogy idejekorán külföldre igazoljanak a játékosok, mert az eddigi példák azt mutatták, hogy a többség - Bukrán Gábor, Torma Gábor, Forrai Attila, Szili Attila - nem futott be nagyobb karriert, mint ha itthon maradt volna. Érzése szerint egy olyan stílust kényszerítettek rájuk, ami nem volt megfelelő, csak átmeneti kiugráshoz vezetett.

A szerencse elé szeretne menni

Kiemelte, ritka az olyan korosztály, amelyikben a védők magasak, jó testfelépítésűek valamint gyorsak is egyben, és ezt is igen biztató jelnek tekinti. Azt már kevésbé, hogy a menedzserek már most kezdik környékezni a játékosokat, és nagy energiát kell arra fordítania, hogy ne zavarják meg őket. "Ha az úgynevezett futballapukákkal elboldogultam, és nem telepedtek rá a csapatra, akkor az ügynökökkel is el fogok. Egyik sem könnyű feladat."

"Már most sem vagyok elégedetlen, de nyilván jó eredményt szeretnénk elérni a nyolcas fináléban, bár a luxemburgi is csak egy állomás, de kétségtelen a jövő szempontjából fontos állomás. A játékban továbblépést várok, a szerencse elé szeretnénk menni. Már nagyon várom a találkozást a fiúkkal" - lelkesedett, de azt sem titkolta, hogy a fejekben szeretne is rendet tenni, nehogy a megnövekedett médiaérdeklődés rossz irányban süljön el.

Nehogy túlhajtsák magukat

"Ezek a fiúk alázatosak, attól nem kell tartani, hogy nem edzenek, sőt inkább az lehet velük majd a baj, hogy túlhajtják magukat."

Végül még egy sejtelmes megjegyzést tett, miszerint valamennyi korcsoporttal el lehetne érni ilyen sikereket - "nevelés és képzés kérdése az egész" -, de ha az állam nem áll a labdarúgás mellé, és csak évi 300 millió forinttal támogatja, akkor nem lesz könnyű.