Mátyás
-6 °C
1 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Futballmaffia irányította az olasz labdarúgást

2006.05.12. 17:51
A Juventus tavalyi bajnoki címét is elvesztheti, és ki is zárhatják az olasz bajnokságból, ha bebizonyosodik, hogy a klub főigazgatójának irányításával meccseket maipuláltak az élvonalban. Már 47 személy ellen indult eljárás, belekeverdett az ügybe szövetségi alkalmazott, bíró, újságíró, de a kapus Gianluigi Buffon és a Juve korábbi edzője, a szövetségi kapitány Marcello Lippi is.
Terebélyesedik az olasz labdarúgásban a múlt héten kirobbant bundabotrány. A rendőrség pénteken váratlanul átkutatta a labdarúgó szövetség római irodáját, és eljárás indult a Juventus, a Lazio, a Fiorentina vezetői ellen, de vizsgálódnak a Milannál is.

A Juventus-igazgató választotta a bírókat

A németországi világbajnokságra jelölt Massimo de Santis játékvezető és még számos bíró, szövetségi alkalmazottak és újságírók is érintettek az ügyben.

A római és a nápolyi ügyészségtől kapott hangfelvételeket múlt csütörtökön hozták nyilvánosságra olasz lapok. Ezeken több telefonbeszélgetés van, amelyen Luciano Moggi, a Juventus általános igazgatója a bíróküldő testület fejétől, Paolo Bergamótól rendel játékvezetőket klubja, illetve rivális csapatok mérkőzéseire.

A hangfelvétel cáfolhatatlan bizonyíték

#alt#
'Szükségállapot' a Juventusnál (fotó: AFP)
Előkerültek Bergamo és beosztottjai közötti beszélgetések felvételek is, amelyben arra oktatja őket, hogyan kell fújniuk a Juventus mérkőzésein.

Az egyik hanganyagon Moggi egy Maserati márkájú autóról és ingyenjegyekről szól, amiket Bergamónak kell eljuttatni, illetve félre tenni. A legutóbbi gyanú szerint Moggi és a Juventus ügyvezetője, Massimo Giraudo az előző idény 2-1-re végződött Reggina-Juventus mérkőzése után bezárkóztak az öltözőbe az egyik legjobbnak tartott Paparesta játékvezetővel és asszisztenseivel.

Buffon is belekeveredett

A vizsgálatokat már öt ügyészség folytatja, eddig 47 személy ellen indult eljárás, olasz lapértesülések szerint a rendőrség ellenőrzi Gianluigi Buffonnak, a Juventus válogatott kapuvédőjének telefonbeszélgetéseit is.

A hálóőr és három - egyelőre - meg nem nevezett játékostársa a Moggi által megszervezett eredményekre fogadhatott, ezzel a futballisták becslések szerint évente 1,6-1,6 millió euróra tettek szert.

Moggi már lemondott

A nápolyi ügyészség neve elhallgatását kérő munkatársa elárulta, hogy az előző szezonból a Juventus 38 bajnokija közül 29-ről feltételezik, hogy manipulált eredmény született. Húsz meccsen, köztük más egyesületek mérkőzésein, szinte biztosan bundáztak.

Luciano Moggi, a Juventus főigazgatója csütörtökön lemondott az eljárás miatt, sőt, a Juventus egész vezetősége követte őt. A menedzser ellen, aki 1994 óta dolgozott a klubnál, 2400 oldalas vádirat készült: megrendelte a klub mérkőzéseire a bírókat, és ebben többen segítettek neki.

A Juventust visszasorolhatják

Amint terebélyesedik az ügy, egyre többen mondanak le. Moggiék előtt már távozott posztjáról az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke, Franco Carraro.

A rendőrség mellett az olasz és az európai szövetség, valamint az ügyészség is nyomoz.

Ha bebizonyosodik a torinói klub bűnössége, a Juventus elveszítheti az előző idényben nyert bajnoki aranyérmét, sőt, akár ki is zárhatják az élvonalból.

Már a kapitány neve is felmerült

A végkifejletig viszont még rengeteg, a futballban dolgozó személyt hallgat ki a rendőrség, többek között az olasz válogatott szövetségi kapitány, Marcello Lippi neve is a listán van. Felmerült ugyanis, hogy Moggi nyomást gyakorolt rá: azokat a játékosokat hívja a válogatottba, vagy hagyja ki, akiket fia, Alessandro Moggi menedzselt.

Az ügyet az érintettek nem kommentálták, de eddig nem érintett edzők és játékosok már elmondták véleményüket.

Mindent a nulláról

A súlyos sérülés után csütörtökön visszatért Francesco Totti szerint "az olasz futballnak a nulláról kell kezdenie mindent, és aki hibázott, meg kell büntetni".

Roberto Mancini, az Inter edzője úgy gondolja, "a helyzet siralmas", nem érti hogyan juthatott idáig Olaszország legismertebb klubja. A Roma-tréner Luciano Spalletti elküldené az összes bírót, és csak új, fiatal játékvezetőket alkalmazna.

A Juventus vasárnap újra bajnok lehet

Még különösebbé teszi az esetet, hogy a Juventus vasárnap bajnok lehet, ha legalább egy pontot szerez a Reggina ellen. Ha viszont ez nem sikerül neki, és az AC Milan legyőzi az AS Romát, a milanóiak a bajnokok.

Az olasz válogatott hamarosan megkezdi felkészülését a június 9-én kezdődő világbajnokságra, Totti szerint a botrány nem befolyásolja majd a teljesítményüket, ám egyelőre az is kérdéses, kiket hívhat meg Marcello Lippi a nemzeti csapatba.