Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Barcelona-Arsenal 2-1

2006.05.17. 23:41
Történetében másodszor nyerte meg a Bajnokok Ligája döntőjét a Barcelona. Jens Lehmann kiállítása után a katalánok közel egy órát játszottak emberelőnyben, Campbell fejesével mégis az Arsenal került előnybe, ám a Barca Eto'o és a csereként beálló Belletti révén öt perc alatt fordítottak. A holland Frank Rijkaard játékosként és edzőként is finálét nyert - két cseréje is nagyszerűen sikerült -, a francia Thierry Henry-nak továbbra is hiányzik a gyűjteményéből a BL-trófea. A brazil Ronaldinho először nyert.

A világ jelenlegi két legjobb játékosának párharcaként harangozták be az idén Párizsban sorra kerülő Bajnokok Ligája-döntőt, hiszen a világ- és Európa-bajnok francia Thierry Henry vezérletével került be az Arsenal a döntőbe, a Barcelonát pedig a korábban a Paris St. Germaint erősítő Ronaldinho irányította. Eddig még egyikük sem nyert BL-döntőt.

Ötmillió forintos jegy

A mérkőzés természetesen fokozott várakozás előzte meg, a fekete piacon több mint ötmillió forintot, vagyis húszezer eurónál is többet kínáltak a jegyekért.

Henry-nak két perc sem kellett ahhoz, hogy helyzetbe kerüljön, de miután lefordult a védőjéről Valdes mellett nem tudta elpörgetni a labdát, a kapus nagyszerű reflexszel ért bele. A szöglet után ismét Henry lőhetett, de a rövid sarokra tartó labdáját a kapus kiütötte.

Lehmann tragikus hős lett

A Barcelona ászai a tizennyolcadik percben villantak először, akkor Ronaldinho álompasszal ugratta ki a kameruni Eto't, aki maga mögött hagyta a védőket, a szeptember óta a BL-ben gólt sem kapó Lehmann elhúzta a játékos lábát, a labda azonban továbbgurult, Guily pedig a kapuba továbbította.

A találatot a norvég játékvezető, Terje Hauge érvénytelenítette, egyszersmind szabadrúgást ítélt tizenhét méterre a kaputól, a német kapust ugyanakkor kiállította. A labda mögé Ronaldinho állt, de a bal kapufa mellé csavart.

Campbell értékesítette Henry nyesését

Érthetetlen volt, hogy a bíró miért nem engedte tovább a játékot, és miért nem gól után mutatta fel a piros lapot a hálóőrnek. Arsene Wenger edző a francia Pirest áldozta fel, és állt be a helyére a spanyol Almunia a kapuba.

A Barcelona ezek után uralta a meccset, aztán váratlanul hátrányba került. Henry a tizenhatos jobboldali vonalától nyesett középre, a nemrégiben még magánéletbeli problémákkal küszködő és a sérülések miatt is sokat hiányzó Sol Campbell érkezett - Oleguer lemaradt róla -, a védő így hat méterről, középről, a kapu jobb oldalába bólintott.

Hiányoztak a Barca-rohamok

A spanyolokat kissé megfogta a gól, a félidő végén azonban Ronaldinho passza után Eto'o villámgyorsan kibújt Campbell öleléséből, jobbal perdített, ballal lőtt, de a kapus és a kapufa együttes erővel hárított.

A fordulás után elmaradtak a nagy Barca-rohamok, fölényben voltak ugyan - ezt leginkább Iniesta veszélyes lövése jelezte -, de nagy helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. Henry eközben nagyon élt, a cselei jól sikerültek, a pontos bejezéssel azonban adós maradt. Még akkor is, amikor a jobboldalon egyedül lépett ki, de a hosszú sarokra tartó labdáját Valdes vetődve hárította.

Eto'o és Belletti is éles szögből volt eredményes

A 76. percben aztán némileg váratlanul egyenlített a spanyol gárda. Egy előrerúgott labdát Larsson a baloldalon kilépő Eto'o elé passzolt, a kameruni csatár felnézett, és négy méterről, az ötös oldalsó vonaláról, jobbal a rövid sarokba bombázott. A kapus a hosszú sarokra helyezkedett, ezzel együtt nem lehet teljesen felmenti a kapott gól miatt.

A következő találat pedig egyértelműen a számlájára írható. A körülményes és lassú Oleguer helyett csereként beálló Belletti kicsit hosszan lőtte be a labdát Larssonnak a büntetőterületen belülre, a svéd az átvétellel kikeveredett a tizenhatosról, de jól passzolt vissza a védő elé, aki az alapvonal felé vezette a labdát, éles szögből lőtt, a labda az Arsenal kapusát is érintve, a lábai között került a hálóba.

Larsson két gólpasszal köszönt el a Barcától

Rijkaard előzetesen Mottát akarta pályára küldeni, de meggondolta magát, mert Oleguer beadásai semmi veszélyt nem jelentettek, a játékosként három BL-sikerig jutó szakvezető nagyot, nyerőt húzott. A holland szakember másik cseréje, Larsson is tökéletesnek mondható, hiszen két gólpasszal fejezte be utolsó Barca-meccsét.

A folytatásban komoly helyzet már nem alakult ki, így a sorozatban mindvégig kiegyensúlyozottan játszó, a Chelsea-t kettős győzelemmel búcsúztató, a Milant idegenben legyőző Barcelona megérdemelten nyerte meg története második BL-trófeáját.

Deco másodszor, Ronaldinho először

Tizennégy éve a Wembley-ben Ronald Koeman hosszabbításban szerzett szabadrúgásgólja jelentette a diadalt. Deco a Porto után második csapatával lett győztes, Ronaldinho először ünnepelhetett BL-sikert.

Arsene Wenger újra kupadöntőt veszített, Thierry Henry-nak pedig továbbra is ez a győzelem hiányzik kivételesen sikeres pályafutásából, és nagy valószínűséggel elhagyja a londoni csapatot. Londoni klub továbbra sem tudott első lenni a legrangosabb kupasorozatban.

Harmadszor sikerült a fordítás

A Bajnokok Ligájában, és annak elődjében eddig mindössze kétszer fordult elő, hogy egy csapat fordításra legyen képes, '87-ben a Portónak, '99-ben a Manchester Unitednek sikerült a bravúr. A szenvedő fél mindkétszer a Bayern München volt. Az '56 óta íródó történelemben először volt olyan döntő, amelyiken kiállítás volt.

Jegyzőkönyv:
FC Barcelona (spanyol)-Arsenal (angol) 2-1 (0-1)
Párizs, Stade de France, 80 ezer néző, v.: Terje Hauge (norvég)
gólszerző: Eto,o (76.), Belletti (81.), illetve Campbell (37.)
piros lap: Lehmann (18.)
sárga lap: Oleguer (69.), Larsson (93.), illetve Eboue (22.), Henry (51.)
Barcelona: Valdes - Oleguer (Belletti, 71.), Marquez, Puyol, van Bronckhorst - Deco, Edmilson (Iniesta, a szünetben), van Bommel (Larsson, 61.) - Giuly, Eto,o, Ronaldinho
Arsenal: Lehmann - Eboue, Toure, Campbell, Cole - Pires (Almunia, 20.), Gilberto, Ljungberg, Fabregas (Flamini, 74.), Hleb (Reyes, 85.) - Henry