Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A futball büntet, ez törvény

2006.06.02. 13:15
Mezey Györgyöt 1985-ben az év szövetségi kapitányának választották, csapata pedig első helyen állt az európai válogatottak rangsorában. Az együttes magabiztosan harcolta ki a részvételt a mexikói világbajnokságon, de ott a magyar labdarúgás egyik legnagyobb pofonját szenvedte el a szovjetektől. A 0-6 előzményeiről, az okokról vallott az Indexnek az egykori kapitány.

"Ha a tényeket nézzük, Mexikóba menet, a hazai edzőtáborban adott utolsó interjúban már úgy fogalmaztam, tekintettel arra, hogy a csapat szétesett akárhogy alakul az eredmény, lemondok" - mondta Mezey György, aki az eddigi legutolsó vb-szereplésére vezette ki a magyar labdarúgó-válogatottat. Igaz, ott az első találkozón a szovjetek súlyos, hatgólos vereséget mértek a magyar együttesre.

A siserehad, a naptár és az irreális körülmények


Kattintson!

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) korábbi alelnöke szerint mivel egy évvel korábban kijutottak (az európai csapatok közül elsőként), minden játékos külföldre készült, nem a feladatra koncentráltak. Véleménye szerint a túlzott felhajtás sem tett jót nekik, néhányukkal elszaladt a ló. "Amikor sikeresek voltunk, egy 'siserehad' vette körül a csapatot, és olyan célokra is felhasználták őket, ami akkor felháborított. Amikor például újságot vettem, kártyanaptárról néztem szembe magammal, holott semmit nem tudtam róla."

Az 1985-ben az év európai szövetségi kapitányának választott szakember szerint a felhajtás a játékosok magánéletére is hatással volt, és a körülmények, az 1800 méteres magasság, vagy a negyven fok nem éppen a magyaroknak való. Ennek ellenére ő sem olyan kezdést várt az oroszok ellen, hogy az ellenfél már az első öt perc végén két góllal vezet. A volt kapitány nem beszélt róla, de valószínűleg az is befolyásolta a csapat hangulatát, hogy a vb indulás előtt négy héttel többen bundáztak, de az ügy nem került nyilvánosságra.

Lobanovszkij büntetett

"A szünetben arra próbáltam meg rávenni a csapatot, ússzuk meg minél kisebb vereséggel a szovjetek elleni meccset. De ez a csapat nem volt hozzászokva, hogy lejátsszák őket a pályáról" - idézte fel az első félidő után történteket Mezey. Véleménye szerint a magyar válogatott a folytatásban is ment előre, de az ellenfél - a friss KEK-győztes Kijevre épülő válogatott - a 'kontrakirály' Lobanovszkijjal a kispadon ezt kegyetlenül kihasználta.

Mezey szerint a folytatásban sem játszott jobban a csapat, mégis megverte a kanadaiakat, de az Európa-bajnok franciák ellen ismét esélye sem volt. "Várható volt, hogy egyszer a sikeres éveknek lesz böjtje. Amikor elhitték, hogy mekkora sztárok, akkor kaptuk a legnagyobb pofont. A futball büntet, ez törvény."

Máig nem érti a támadásokat

Ugyanakkor azt nem érti, miért kellett "szétszedni" a csapatot, miért használták fel a politikai változás előszeleként a futballt. A személyét ért támadásokra sem kívánt kitérni, hiszen erre nem lehetett védekezni, a sajtó utasítást teljesített a reformkommunisták javára. Szintén nem foglalkozott azokkal az azóta megjelent pletykákkal sem - a tésztakúra szerepe, az állítólagos vércsere, a túledzettség vagy az, hogy le kellett feküdnünk a szovjeteknek -, melyeket véleménye szerint a "kávéházi beszélgetések" duzzasztottak több esetben is könyvvé.