Piroska
-2 °C
5 °C

Brazilos taktikával nyer Argentína

2006.06.21. 09:06
Nyolc gólt rúgott két világbajnoki meccsen Argentína, ezzel a némettel együtt a legeredményesebb csapat a mezőnyben. Crespóék megnyerték mindkét meccsüket, sikerük alapja az edző, José Pekerman remek taktikája.
A már három meccset letudó házigazda mellett a legtöbb gólt lőtte eddig az argentin válogatott a németországi világbajnokságon: Elefántcsontpart 2-1-es legyőzése után a 6-0-ás Szerbia és Montenegró elleni siker következett.

Sorin eddig tökéletesen játszik


Klikk!
A taktikai szempontból egyelőre egysíkú tornán stratégiájával is kiemelkedik José Pekerman csapata. Szinte az egyetlen a mezőnyben, amely nem a bevett 4-4-2-es játékrendszert alkalmazza, és valójában csak ők mernek huzamosan három védővel játszani.

A nyitómeccsükön, majd a következő találkozón is feltűnő volt az Andrés Burdisso-Ayala-Gabriel Heinze hátsó alakzat, amit a bal oldali középpályás Juan Pablo Sorin, ha kell, hamar négyfős védelemmé alakít. A Villareal játékosa a kulcsember, egyszerre középpályás és védő, valószínűleg ő futotta eddig a legtöbbet a vb-n.

A 2002-es bajnok hasonlóan állt föl

A jobb oldalon Maxi Rodrigueznek lenne hasonló feladata, de ő jóval támadóbb játékos. Kettejük között Esteban Cambiasso és az észrevehetetlen, de rengeteget dolgozó Javier Mascherano helyezkedik, mindannyian az ékkövet, Juan Roman Riquelmét segítik.

Az irányító szabadon játszik, van, hogy közvetlenül a két csatár, Hernan Crespo és Javier Saviola mögött helyezkedik, de rengeteget kocog vissza a középpályára labdáért, amit aztán szinte hiba nélkül oszt le.

A rendszer nem új, például a négy éve vb-győztes brazil válogatott is hasonlóan állt fel: hátul Edmilson-Lucio-Roque Junior, középen a széleken Cafú és Robertos Carlos, közöttük két védekező, Kleberson és Gilberto Silva, előttük Rivaldo és Ronaldinho Ronaldóval a legelején.

Szerbia ellen volt még egy Pekerman-húzás


Kattintson!
A brazil felállás persze kétirányítós volt és egycsatáros, leginkább a védekezésben hasonlít rá a jelenlegi argentin csapat. Pekermané 3-4-1-2, Luis Felipe Scolarié 3-4-2-1 volt. Ha finomítani akarjuk a 3-5-2-es alapot.

Pekerman kapitány a szerbek elleni meccsen bedobott még egy újítást, amivel nagyon megkavarta ellenfelét. Maxi Rodriguez a jobb oldalról folyton befelé húzott, sőt inkább középen játszott, így minden akciójuk a bal oldalról indult, majd' elbillent a pálya.

Az Atletico Madrid futballistáját nem vette föl senki a szerbek közül, lőtt is két gólt, majd a csere Carlos Tevez is balra jött be, ő is gólt rúgott. Az utolsó percekben Pekerman behozta az általában jobbos Lionel Messit is, aki szintén a bal oldalról adott gólpasszt.

Minden balról

A legutolsó akciót már jobbközépen fejezte be góllal Messi, de a passz újra balról, Teveztől érkezett.

Az edző húzása tökéletesen bejött, a pálya egyik pontján akkora emberfölényben voltak, hogy a rivális nem tudott mit kezdeni velük, mindig volt szabad ember, így folyamatosan fejlődhettek a támadások a kapu felé.

Messi felépülése sokat jelenthet

Csak egy gól volt a hatból, ami jobbról indult, amikor Saviola a szögletzászlónál elvette a labdát Goran Gavrancsicstól. A végén persze ennek befejezésére is Maxi Rodriguez ért föl.

Messi teljes felépülésével leválthatja Maxi Rodriguezt a kezdőben, de lehet, hogy a tinédzser egyelőre marad a meglepő húzás, hiszen nélküle is jól működik a rendszer.