Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Zidane karrierjének legteljesebb meccse

2006.07.02. 18:06
A címvédő Brazília egygólos veresége után Franz Beckenbauer szerint az első mérkőzéstől kezdve nem voltak képesek felpörögni, nem elég öt vagy tíz percig jól játszani. A nagy favorit ezúttal is elvérzett, ahogyan arra Pelé is figyelmeztetett. Parreira kapitányt nagyon fájdalmasan érintette a búcsú. A franciák ugyanakkor lelkendeznek, a visszavonulását bejelentő Zidane ki is adta a jelszót: irány a győzelem.

A francia szövetségi kapitány, Raymond Domenech rendkívüli pillanatnak nevezte csapata negyeddöntőben elért győzelmét. "Még itt vagyunk. Mindaddig, amíg élsz, nem tudod megmagyarázni az élet csodáját. Az öltözőben is azt mondtam a csapatnak, hogy most már még többet akarunk" - nyilatkozta a brazilok elleni siker után a szakvezető, akit korábban élesen bíráltak már a válogatási elvei miatt is, és mert nem szavazott bizalmat Trezeguet-nek.

Jók az öregek a háznál

"Az öregek még mindig jók" - tette hozzá. "Természetesen fantasztikus érzés a mai győzelem, de ez is csak egy újabb lépés volt a valódi célunk, a döntő felé."

Zinédine Zidane, aki élete egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a találkozón - sokkal brazilosabban játszott, mint bárki más a pályán -, osztotta a kapitány véleményét. "Mostantól kezdve csak arra koncentrálunk, hogy bejussunk a fináléba, nem akarunk itt megállni. Olyan csodálatos élmények érnek bennünket, hogy nem szeretnénk, ha a történet véget érne" - mondta a harmincnégy éves játékmester, aki a vb után befejezi pályafutását.

Jól kezdett Brazília, de Franciaország egyre jobban játszott

Carlos Alberto Parreira brazil szövetségi kapitány a mérkőzést követő sajtóértekezleten azt mondta: "nagyon nehéz az a pillanat, amikor a brazil csapatot a negyeddöntőben megverik. Közülünk senki sem volt felkészülve arra, hogy ilyen hamar mennünk kell. Szembe kell azonban néznünk a tényekkel. Nagyon nehéz mérkőzést vívtunk egy erős ellenféllel. Tudtuk, hogy Franciaország veszélyes, s hogy Zidane személyében különleges képességű játékosa van. Jól kezdtünk, de Franciaország egyre jobban játszott. A francia védőjátékosok biztosan álltak a lábukon, a franciák újra meg újra a széleken próbálkoztak. Elismerjük a vereséget, bár mindig arra gondoltunk, hogy bejutunk a döntőbe. Most már a jövőre kell gondolnunk."

Néhány zokogó ember a kivetítőknél

Brazíliában amúgy halálos csend fogadta a frankfurti vereséget. Német beszámolók szerint az ünneplésre készülő tömeg a brazil nagyvárosokban hamar szétszéledt, csak néhány zokogó ember maradt a kivetítők előtt. A brazil játékosok közvetlenül a mérkőzés után sem a német, sem a brazil televíziós állomásoknak nem nyilatkoztak. 1990-ben a nyolcaddöntőben estek ki, azóta két arany- és egy ezüstérmet szereztek.

Csaknem esélytelen Brazília

Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke "a zseniális játékosok nem mindig alkotnak csapatot" tételt ismételte meg nyilatkozatában. "A brazilok az első mérkőzéstől kezdve nem voltak képesek felpörögni. Nem elég öt vagy tíz percig jól játszani. Haza kell utazniuk, a franciák megérdemelten nyertek."

Ronaldinho: Nincs magyarázat a bukásra
Ronaldinho, a brazil labdarúgó-válogatott játékmestere óriási kudarcként élte meg csapata franciák elleni, negyeddöntőbeli kiesését a németországi világbajnokságon. Az FC Barcelona 26 éves futballistája aranylabdásként, Bajnokok Ligája-győztesként érkezett a viadalra, a legtöbben azt várták tőle, hogy látványos játékkal végső győzelemre vezeti a dél-amerikaiakat. "Nagyon szomorú vagyok, a címvédés reményében érkeztünk a tornára, azért küzdöttünk, hogy Brazília hatszoros világbajnok legyen. A bukásunkra nincs magyarázat, hihetetlenül rossz érzés, hogy már nem vagyunk versenyben" - mondta a világklasszis futballista. A sztár a világbajnokságon rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtott, a Franciaország elleni, 1-0-ra elvesztett negyeddöntőben pedig szinte semmit nem mutatott.

A lapok is méltatják a "Kékek" sikerét és szambáját. "Az egész világ arra várt, hogy Brazília az eddigi mérsékelt teljesítmény után megmutatja igazi arcát. Ám a címvédő csapat Franciaországgal szemben csaknem esélytelen volt. A kimagasló egyéni tehetségek sem tudták élettel megtölteni a statikus brazil futballt. Az, ami gyengébb ellenfelekkel szemben még működött, Franciaországgal szemben fiaskónak bizonyult. A szupersztárokkal teletűzdelt csapat egyértelműen alulmaradt a taktikailag és a küzdőszellemet tekintve zárt egységként fellépő francia tizeneggyel szemben" - állapította a Spiegel Online szakírója.

Egy héttel hosszabbodik a búcsúturné

"Miközben Zinédine Zidane búcsúturnéja egy héttel meghosszabbodik, a címvédőnek a hazautazást kell megterveznie. Nyolc évvel a (franciákkal szemben) 3-0-ra elvesztett párizsi döntő után ezúttal Frankfurt jelentette a végállomást a csalódást keltő Selecao számára, amely ugyanúgy, mint az előző mérkőzéseken, nem mutatkozott meggyőzőnek" - hangsúlyozta a vasárnapi frankfurti lap.

Fantasztikus, monumentális, mágikus, óriási

"Megcsinálták!" - olvasható a Le Journal du Dimanche című párizsi lap címlapján, míg a L'Équipe című sportlap szerint a mágikus találkozón Zinedine Zidane karrierje legteljesebb meccsét játszotta. (Még akkor is, ha a '98-as vb-döntőn két fejesgólt is szerzett.) A francia válogatott egyik hivatalos támogatója mindkét újságban teljes oldalas fizetett, humoros hirdetésben köszönte meg a válogatott teljesítményét Zidaninhónak, Henrynhónak, Ribérynhónak, Bartezinhónak és Vieirainhónak, a becenevekkel utalva arra, hogy szombat este a franciák úgy játszottak, mintha ők lettek volna a brazilok.

A legtöbb regionális újság a "Kékek szambája" vagy "Kék szamba" felirattal jelent meg, de nem hiányoztak a legmagasabb fokú jelzők sem a brazilok elleni győzelem minősítésére, úgy mint a fantasztikus, monumentális, mágikus, óriási. A La Montage című lap üdvözölte, hogy az "óriás kékek" a 1998-as világbajnokság "csodálatos eposza" után új fejezetet kezdenek írni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!