Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Zidane a nap brazilja

2006.07.02. 02:00
Ha nem volt ideje megnézni a szombati mérkőzéseket, akkor azért, ha volt, akkor meg azért olvassa el, hogy mik voltak a nap izéi. Még nem dőlt el semmi, Portugália is lehet világbajnok. Huszonegyedik játéknap a vébén.

Az első játéknapon győztek a németek, a másodikon megszerettük Trinidad és Tobagót, a harmadikon jót röhögtünk Verebesen, a negyediken bunkózott egy ghánai, az ötödiken bénázott Ronaldo, a hatodikon kivégezték Ukrajnát, a hetediken győztek a németek, a nyolcadikon szivarozott Maradona, a kilencediken hülyeséget csinált Gyan, a tizediken gólpasszt adott Ronaldo, a tizenegyediken felfedeztük a togói Zidane-t, a tizenkettediken győztek a németek, a tizenharmadikon két portugál szerelmeskedett, a tizennegyediken három sárga lapot kapott Simunic, a tizenötödiken nyolc év után nyertek a franciák, a tizenhatodikon győztek a németek, a tizenhetediken kiállításrekord született, a tizennyolcadikon Fabio Grosso tökösködött, a tizenkilencediken Vieira bosszút állt Aragonesen, a huszadikon győztek a németek. És mit hozott a huszonegyedik játéknap?

Portuglia–Anglia 0-0; tizenegyesekkel 3-1

A nap dühös embere: Cristiano Ronaldo (Portugália, Manchester United)
Hiába jutott Portugália a legjobb négy csapat közé, Cristiano Ronaldo a vébé egyik legnagyobb csalódása. Ha nem lenne isteni tehetsége a focihoz, akkor szülőföldjén, Madeira szigetén árulna képeslapot és népviseletbe öltöztetett babákat a turistáknak. Nem akarjuk lebecsülni ennek a szép, ám embert próbáló idegenforgalmi ágazatnak a képviselőit, de Ronaldo észbeli képességeivel ez az állás lenne a plafon, amit betölthetne a szigeten. Színészkedéseivel tördeli a játékot, magából kikelve ordibál az ellenfél játékosaival és a bíróval. Nem véletlen, hogy a portugálok meccsein olyan sok a sárga és piros lap, ezek jó részéről nem Cristiano Ronaldo tehet, a csapattársait sem kell félteni. Manchesteri polgártársa, Wayne Rooney kiállításában viszont elévülhetetlen érdemeket szerzett, figyeljék csak:

A nap tökön rúgása: Wayne Rooney (Anglia, Manchester United)
Rooney csúnyán megrúgta Ricardo Carvalhót ott, ahol a férfi focistáknak a legjobban fáj. A portugál neheztelt az eset miatt, az argentin bíró is napirendre tért fölötte, nem kotorászott a zsebében lapot keresve, hiszen nem neki fájt a tökön rúgás. És ekkor élete sprintjét levágva termett ott Cristiano Ronaldo, és addig provokálta a szintén nem szellemóriás Rooney-t, míg az meglökte, a durvaságért meg is kapta a piros lapot. (Tegyük hozzá: ha akadémikusok játszanának a vb-meccseken, akkor sem lenne jobb a helyzet, sőt sokkal több lenne az alattomos szabálytalanság, higgyék el.)

A nap újítása: a hosszabbítás eltörlése
A vébék történetének első tizenegyespárbaját 1982. július 8-án vívták a francia–németen, tudják, ezen a meccsen taglózta le Schumacher, a későbbi neves autóversenyző a francia Battistont. Persze, hogy a németek nyertek. Akkoriban még a hosszabbítások is izgalmasak voltak, azon a meccsen például négy gól is esett a kétszer tizenöt percben. A mostani vébé kieséses szakaszában négy hosszabbítás volt, ebből csak az argentin–mexikóin esett gól. Oké, Maxi Rodriguez gólja gyönyörű volt, de egyrészt mire mentek vele, másrészt, a másik három meccs összesen másfél órás ráadása a Magyar Vizslánál is nagyobb negatív kampány volt a futball ellen. Szóval, döntetlennél jöjjenek rögtön a tizenegyesek, vagy - nem tudom már, kinek az ötlete volt, de nekem tetszik - egy kiesés meccs kezdődjön rögtön a tizenegyesekkel. Az így hátrányba került csapat legalább támadni fog. Persze kezdődhetne egy meccs rögtön a hosszabbítással is, de tudom, ezen még cizellálni kell.

A nap fair play díjasa: Luiz Felipe Scolari (brazil, Portugália)
A Brazíliával 2002-ben világbajnoki címet nyert Scolari az egyetlen külföldi edző, aki a legjobb négy közé jutott csapatával. Nem kis bravúr, hiszen a vébén tizennégy válogatottat is külföldi kapitány vezet(ett), de már a nyolc közé is csak a svéd Eriksson tudta bevinni válogatottját. És miért volt sportszerű Scolari? A hosszabbítás vége felé Postiga lesről fejelt gólt. A kispadról minden portugál felugrott, de ő leintette őket, és a partjelző felé mutatott, akinek zászlaja fent volt. Ilyen helyzetben a legtöbb edző kidagadt erekkel reklamál, levezetve a feszültséget, pedig a kispadról leshelyzetet megítélni akkora képtelenség, mint a gyakorlatba ültetni egy választási programot. A brazil–ghánain a szerb Dujkovics szövetségi kapitány is lesgólt reklamált, ki is lett állítva.

A nap jósa: Nick Hornby (Anglia, Arsenal)
A legmélyebb depresszióból is kivezetik az embert Lothar Matthäus, volt magyar szövetségi kapitány vébéjóslatai. A németeket, ugye, nem várta a legjobb nyolc közé sem, erre mi történik? Elődöntőt játszanak. Argentin–angol döntőt jósolt, erre mi történik? A negyeddöntőben mindét válogatott kiesett. Bölöni László, Cristiano Ronaldo egykori edzője is melléfogott, szerinte ugyanis szombat este sírni fog volt játékosa. Mindkettőjüknek javasoljuk, hogy olvasgassanak Nick Hornbyt, a Fociláz Arsenal-drukker szerzője már a vébé előtt megmondta, hogy mi lesz az angolokkal. "Annyira elég a tudásunk, hogy a csoportból könnyedén továbbjussunk, aztán jöhet a végállomás: a negyeddöntő. Mi angolok ilyen negyeddöntős fajták vagyunk."

A nap cseréje: Jamie Carragher (Anglia, Liverpool)
Sven-Göran Eriksson, az angol válogatott svéd szövetségi kapitánya a szombati mérkőzéssel megkoronázta angliai edzői munkásságát, amit már eddig is olyan szakmai hibák tarkítottak, mint a titkárnőjével folytatott intim viszony. A hosszabbítás utolsó percében lehívta a pályáról Lennont, és a helyére küldte Jamie Carraghert. Lennon addig az egyik legjobb angol volt, de hát a csere akár érthető is lett volna, ha Carragher holtbiztos tizenegyeslövő lenne. A liverpooli védőt azonban erről az oldaláról - Erikssonon kívül - senki sem ismeri. Carragher elsőre a sípszó előtt magabiztosan lőtt a kapufára, majd Horacio Elizondo játékvezető visszarendelte, és ő ahogy kell, a kapufára bikázta a labdát. A svéd kapitánynak sikerült a bravúr: kiesett a legjobb középpályássorú válogatottal úgy, hogy egy jó meccse nem volt a vébén. És még valami, Eriksson mindössze négy csatárt vitt magával Németországba: a sérülékeny Michael Owent, aki meg is sérült, az április végi súlyos sérüléséből lábadozó Rooney-t, a hiperügyetlen Peter Crouchot, és a nagy tehetségnek tartott Theo Walcottot. A 17 éves fiút csak kivinni volt bátorsága, játszatni már nem, egyetlen percet sem kapott.

Sopron–Kayserispor 3-3

Ki volt a nap embere?

 • 1111
  Zidane (francia)
 • 123
  Ricardo (portugál)
 • 38
  Ivankov (bolgár)
 • 26
  Ronaldo (brazil)
 • 13
  Carragher (angol)
A nap potyagólját kapta: Dimitar Ivanov Ivankov (Bulgária, Kayserispor)
A szombati intertotómeccset a dögunalmas angol–portugál elleni tiltakozásul vettük műsorra. Lám, így is lehet, hat gól kilencven perc alatt. A játékosok teljesítményének értékéből az sem von le, hogy a Sopron egyenlítő gólja akkora potya volt, hogy még egy ausztrál kapus is megirigyelhetné. Ibric könnyű fejese Ivankov kezéből egyszerűen a kapuba esett, a bolgár kapusról senki sem mossa le, hogy ikszre vette a meccset a totóban.

Franciaország–Brazília 1-0

A nap embere (és brazilja): Zinedine Zidane (Franciaország, Real Madrid)
Ne szépelegjünk, ez a vébé eddig annyira színvonalas, akár egy külvárosi versírótanfolyam. Sehol egy mesterhármas, egy felfedezett zseni vagy egy meztelenül a pályára futó néző. Hogy mégse a sok rossz csapat, unalmas meccs marad meg talán az emlékezetünkben, azért az olyan rutinos öreg rókák teszik a legtöbbet, mint a harmincnégy éves Zidane papa. Az abszolút esélyes brazilok kiveréséért többet tett a fél válogatottnál, esernyőcseleket mutatott be, gólpasszt adott Henrynak, örömfocit mutatott be. Milyen rosszul indult pedig neki a vébé. A togói Zidane-nak nevezett Alaixys Romaón élcelődtünk, hogy épp olyan rossz, mint a francia. A második meccs utáni eltiltásán lelkendeztünk, hogy így legalább van esélyük továbbjutni. Aztán jött a spanyol meccs, ahol egy új Zidane-t láttunk, aki a végén még gólt is lőtt, most meg ez a varázslat. Tudják mit, most már nyerjék meg a franciák ezt a nyavalyás vébét, pedig Trianon után a kishegyesi nagymamámékat is elcsatolta Georges Clemenceau.

A nap kezezése: Ronaldo (Brazília, Real Madrid)
Nem lesz még egyszer gólkirály Ronaldo, bár az ő testsúlyával az is nagy szó, hogy egyáltalán három gólig jutott. Na ja, Ghána vagy Japán ellen nem nagy kunszt villogni, Brazília az első komolyabb ellenféllel szemben elbukott. Maradona keze gólt ért az 1986-os vébén az angolok ellen, Ronaldo kezezéséért viszont a franciák kaphattak volna tizenegyest. Emlékeznek, egy szabadrúgás után a sorfalban álló brazil csatár - kiterjedt testmérete miatt jól használható ilyen helyzetekben - kézzel ért a labdába. Mondjuk, csak a fejét védte szegény. De ha már szabálytalannak ítélte a spanyol Cantalejo a megmozdulást, akkor tizenegyest kellett volna ítélnie, mert Ronaldo a tizenhatoson belül volt. Na, ez legalább akkora hiba lett volna, mint a szintén Cantalejo vezette olasz–ausztrálon Materazzi kiállítása és a továbbjutást eldöntő tizenegyes befújása.

A nap csapata: Arsenal
Szombaton nem vitték túlzásba a góllövést a csapatok. A tizenegyeseket nem számítva egyedül Henry talált a hálóba, ezzel a klubgóllövőlistánkon az Arsenalt felhozta holtversenyben a második helyre. A hétgólos Chelsea mögött a Werder Bremen, az Atletico Madrid, a Real Madrid, az AC Milan és most már az Arsenal áll hat-hat góllal.

A nap kontinense: Európa
A negyeddöntőben kiesett az utolsó Európán kívüli csapat is, vagyis most sem örömködhet a punnyadt kontinensen amerikai csapat. Utoljára 1958-ban nyert nem európai válogatott, a brazil, Európában. Véget ért viszont egy nagy brazil sorozat: 1994 óta mindig a döntőbe jutottak, és csak 1998-ban - éppen a franciák miatt - nem nyertek. Azt megelőzően huszonnégy évig nem játszottak vébédöntőt. És még egy érdekes adat annak, aki szereti az ilyesmit: utoljára az 1982-es elődöntőkbe jutott csupa európai válogatott: Olaszország, NSZK, Lengyelország és Franciaország - a sorrend is éppen ez lett. Még kétszer volt példa egyébként ilyesmire a focitörténelemben: 1966-ban Anglia, 1934-ben Olaszország lett a végső győztes. A mostani elődöntőben igazi meglepetéscsapat - mint négy éve Dél-Korea vagy Törökország, 1998-ban Horvátország, 1994-ben Bulgária - nincs. A négy legjobb csapat közül Olaszország és Németország háromszor, Franciaország egyszer volt világbajnok, Portugáliának viszont csak egy bronzérme van. Ha úgy vesszük, Figóék aranyérme lenne a legnagyobb meglepetés, a vébé előtti esélylatolgatások alapján viszont a francia arany az igazi szenzáció.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!