Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Megjött a pizza, reméljük, ízlett'

2006.07.05. 14:58
Csalódottan, de fegyelmezetten fogadta Németország Olaszország elleni elődöntő-vereségét a hazai közönség. A meccs új nézettségi rekordot állított föl a vb-rendező országban, az olaszoknál az utcákon ünnepeltek a drukkerek. A németek szomorúan, de büszkén búcsúztak, a győztesek sms-ben cikizték őket.
"Grosso a szívünkbe lőtt" - utalt szerdán a legépszerűbb német bulvárlap, a Bild internetes oldala a vb-házigazda csalódottságára. A Németország-Olaszország elődöntő 119. percében lőtt gólt a szélső hátvéd, majd Alessandro Del Piero találata tette biztossá az olaszok döntőbe jutását és a németek kudarcát.

Millióan Berlinben

A dormundi Westfalenstadionban több mint hatvanezer, a berlini Brandenburgi kapunál nagyjából egymillió, a televíziókon keresztül mintegy 30 millió követte a találkozót, majd távozott csalódottan.

"Nehéz elviselni, ha 120 perc elteltével marad alul az ember, de fejet kell hajtanom a csapatom előtt - nyilatkozta Jürgen Klinsmann német szövetségi kapitány. - Fiatal együttest alkotunk, amelyben máris óriási tartás van. Igazi támadófutballt játszottunk, így a közönség új arcunkról ismert meg bennünket, ez remélhetőleg a bronzmeccsen is megmutatkozik. Ötven napot töltöttünk együtt, rengeteget gyakoroltunk, és ma csak hajszálnyival volt jobb az ellenfél.

Megszakadt a sorozat

Németország válogatottja tizennégy dortmundi talákozó után először veszített a városban, és ötödik találkozásukkor sem tudta legyőzni az olaszokat, akik sorozatban 24. találkozójukon maradtak veretlenek.

Kapitányuk, Marcello Lippi érthetően élete legnagyobb győzelmének nevezte a keddit, amit otthon százezrek ünnepeltek az utcákon.

"Pályafutásom legfontosabb meccsét tudtuk megnyerni. Fantasztikus, egyedi élményen vagyunk túl, a fiúk egy egész ország lelkesedését újjáélesztették. Egyelőre élvezzük a pillanatot" - idézte a szakembert a Gazzetta dello Sport című milanói lap.

Az olaszok pedig már bűnbakot is találtak

A siker a legjobbkor jön Olaszországnak, ahol épp kedden derült ki, hogy az egész labdarúgást behálózó bundaperben az ügyész a Juventust a C, a Milant, a Fiorentinát és a Laziót a B-ligába akarja visszasoroltatni. A válogatott 13 futballistája e klubok valamelyikében játszik. (Az olasz RAI állami televízió már a kezdő sípszó előtt közölte, ha a németek nyernek, annak egyértelműen az ügyészség lesz az oka.)

A gárda egyik legjobbja, a kapus Gianluigi Buffon már a finaléról beszélt, ahol Portugália vagy Franciország lesz az ellenfelük: "A francia-portugál elődöntőre koncentrálunk, remélhetőleg alaposan kifárasztják egymást".

Színvonalas meccs volt

A találkozó 90 perce alatt ugyan nem esett gól, de kifejezetten színvonalas meccs volt. A vb szervezőbizottságának vezetője, a Németországgal korábban játékosként és edzőként is világbajnok Franz Beckenbauer ezt emelte ki. "Ez volt az egyik legjobb meccs, amit az utóbbi időben láttam. Mi is megérdemeltük volna a győzelmet, az olaszok nem voltak két góllal jobbak, de a hajrában szerencsésebbnek és okosabbnak bizonyultak".

A közönség szomorúan, de túlnyomó részt higgadtan viselte a vereséget. Voltak kisebb rendbontások több német nagyvárosban, de a rendőrség közleménye szerint "pozitívan értékelik az estét".

Nehéz volt a Totti-pizza

Olaszországban nem volt dolga a rendőrségnek, a rajongók - ha nem is fegyelmezetten - de nem törvénysértően ünnepeltek.

Szerdán a Gazzetta dello Sport honlapján sms küldő versenyt is hirdetett, az olvasók üzeneteit föltették a weboldalra. A drukkerek beírásai kifejezetten humorosak voltak, a legtöbb arra pizzára utalt, amit a Bild kedd reggel tett a címlapjára. Az olasz nemzeti ételre Totti, Gattuso, Zambrotta és a többi sztár volt montírozva, az "Így esszük meg az olaszokat" aláírással.

"Megjött a pizza, kettőt is vittünk, reméljük, ízlett" - szólt a legszellemesebb olasz sms.