Jácint
16 °C
31 °C

'Megjött a pizza, reméljük, ízlett'

2006.07.05. 14:58
Csalódottan, de fegyelmezetten fogadta Németország Olaszország elleni elődöntő-vereségét a hazai közönség. A meccs új nézettségi rekordot állított föl a vb-rendező országban, az olaszoknál az utcákon ünnepeltek a drukkerek. A németek szomorúan, de büszkén búcsúztak, a győztesek sms-ben cikizték őket.
"Grosso a szívünkbe lőtt" - utalt szerdán a legépszerűbb német bulvárlap, a Bild internetes oldala a vb-házigazda csalódottságára. A Németország-Olaszország elődöntő 119. percében lőtt gólt a szélső hátvéd, majd Alessandro Del Piero találata tette biztossá az olaszok döntőbe jutását és a németek kudarcát.

Millióan Berlinben

A dormundi Westfalenstadionban több mint hatvanezer, a berlini Brandenburgi kapunál nagyjából egymillió, a televíziókon keresztül mintegy 30 millió követte a találkozót, majd távozott csalódottan.

"Nehéz elviselni, ha 120 perc elteltével marad alul az ember, de fejet kell hajtanom a csapatom előtt - nyilatkozta Jürgen Klinsmann német szövetségi kapitány. - Fiatal együttest alkotunk, amelyben máris óriási tartás van. Igazi támadófutballt játszottunk, így a közönség új arcunkról ismert meg bennünket, ez remélhetőleg a bronzmeccsen is megmutatkozik. Ötven napot töltöttünk együtt, rengeteget gyakoroltunk, és ma csak hajszálnyival volt jobb az ellenfél.

Megszakadt a sorozat

Németország válogatottja tizennégy dortmundi talákozó után először veszített a városban, és ötödik találkozásukkor sem tudta legyőzni az olaszokat, akik sorozatban 24. találkozójukon maradtak veretlenek.

Kapitányuk, Marcello Lippi érthetően élete legnagyobb győzelmének nevezte a keddit, amit otthon százezrek ünnepeltek az utcákon.

"Pályafutásom legfontosabb meccsét tudtuk megnyerni. Fantasztikus, egyedi élményen vagyunk túl, a fiúk egy egész ország lelkesedését újjáélesztették. Egyelőre élvezzük a pillanatot" - idézte a szakembert a Gazzetta dello Sport című milanói lap.

Az olaszok pedig már bűnbakot is találtak

A siker a legjobbkor jön Olaszországnak, ahol épp kedden derült ki, hogy az egész labdarúgást behálózó bundaperben az ügyész a Juventust a C, a Milant, a Fiorentinát és a Laziót a B-ligába akarja visszasoroltatni. A válogatott 13 futballistája e klubok valamelyikében játszik. (Az olasz RAI állami televízió már a kezdő sípszó előtt közölte, ha a németek nyernek, annak egyértelműen az ügyészség lesz az oka.)

A gárda egyik legjobbja, a kapus Gianluigi Buffon már a finaléról beszélt, ahol Portugália vagy Franciország lesz az ellenfelük: "A francia-portugál elődöntőre koncentrálunk, remélhetőleg alaposan kifárasztják egymást".

Színvonalas meccs volt

A találkozó 90 perce alatt ugyan nem esett gól, de kifejezetten színvonalas meccs volt. A vb szervezőbizottságának vezetője, a Németországgal korábban játékosként és edzőként is világbajnok Franz Beckenbauer ezt emelte ki. "Ez volt az egyik legjobb meccs, amit az utóbbi időben láttam. Mi is megérdemeltük volna a győzelmet, az olaszok nem voltak két góllal jobbak, de a hajrában szerencsésebbnek és okosabbnak bizonyultak".

A közönség szomorúan, de túlnyomó részt higgadtan viselte a vereséget. Voltak kisebb rendbontások több német nagyvárosban, de a rendőrség közleménye szerint "pozitívan értékelik az estét".

Nehéz volt a Totti-pizza

Olaszországban nem volt dolga a rendőrségnek, a rajongók - ha nem is fegyelmezetten - de nem törvénysértően ünnepeltek.

Szerdán a Gazzetta dello Sport honlapján sms küldő versenyt is hirdetett, az olvasók üzeneteit föltették a weboldalra. A drukkerek beírásai kifejezetten humorosak voltak, a legtöbb arra pizzára utalt, amit a Bild kedd reggel tett a címlapjára. Az olasz nemzeti ételre Totti, Gattuso, Zambrotta és a többi sztár volt montírozva, az "Így esszük meg az olaszokat" aláírással.

"Megjött a pizza, kettőt is vittünk, reméljük, ízlett" - szólt a legszellemesebb olasz sms.