Móric
14 °C
15 °C

Jürgen Klinsmann befejezte

2006.07.12. 10:14
Nem hosszabbítja meg a világbajnokság után lejárt szerződését Jürgen Klinsmann, a német futballválogatott szövetségi kapitánya. A szakember visszatér Amerikában élő családjához, utódját, az eddigi másodedző Joachim Löwöt szerda délben mutatják be.

Nem vállalja tovább a német válogatott szövetségi kapitányi posztját Jürgen Klinsmann. A vasárnap véget ért labdarúgó-világbajnokságon harmadikként végzett csapat edzője nem hosszabbítja meg napokban lejárt szerződését.

Gerhard Mayer-Vorfelder, a német szövetség (DFB) elnöke szerda reggel megerősítette a szakvezető távozásával kapcsolatos lapértesülést. "Sajnálom a döntését, de el kell fogadnunk" - mondta.

Beckenbauer győzködte

Oliver Bierhoff, a válogatott menedzsere szerda délelőtt fél tizenkettőkor Frankfurtban sajtótájékoztatót tart, amin - német újságok szerint -, Klinsmann eddigi másodedzőjét, Joachim Löwöt mutatják be kapitányként. A Bild című német bulvárlap állítja, a szakembert már szerda reggel kinevezték.


Kattintás!
Jürgen Klinsmann 2004 nyarán, a válogatott katasztrofális Eb-szereplése után vette át a gádát, miután hosszasan győzködték a szakemberek, főleg korábbi edzője, a szintén exkapitány Berti Vogts. Kijelentette, két évre vállalja a posztot.

A csapattal a felkészülési meccseken gyengén szerepelt, a vb előtt még a leváltása is szóba került. A tornán viszont remekül szerepeltek, kifejezetten ötletes futballal a harmadik helyet szerezték meg, és mindenki elképzelhetetlennek tartotta, hogy Klinsmann távozzn.

A vb főszervezője, Franz Beckenbauer már a bronzérem átadásakor többször kérte, folytassa a munkáját, valójában egész Németország könyörgött neki.

Már ajánlgatta Löwöt

Klinsmann viszont nemet mondott, leginkább amerikai felesége és két kisgyereke miatt, akikkel évek óta Kaliforniában él.

Utódja, Joachim Löw, klubedzői sikereit a Stuttgartnál és a török Fenerbahcénél érte el. Klinsmann már a vb közben jelezte, távozása esetén őt tartaná a megfelelő embernek a posztra. "Jogi gond nélkül tudna pótolni engem" - nyilatkozta nemrég a Bildnek.

Az exkapitány elárulta, eddig is Löw feladata volt a taktika kidolgozása, és a kezdőcsapatot is ő állította össze.

Németország következő meccsét augusztus közepén, a vb-n 2-0-ra legyőzött Svédország ellen játssza. A barátságos találkozó után, szintén hazai pályán, szeptember 2-án kezdi a Nationalelf az Eb-selejtezőket Írország ellen.

Miért távozott Jürgen Klinsmann?

A Reuters hírügynökség hat lehetséges okot sorolt fel Klinsmann távozása kapcsán.

1. Játékosként sem volt kiszámítható és megalkuvó, szinte soha nem maradt két évnél tovább egy klubnál.
2. Élvezi a névtelen kaliforniai életet a családjával.
3. Gyakran keveredett vitába a DFB-vel, amely több kérését megtagadta, és akarata ellenére szerződtetett személyeket.
4. A sajtó sokat bírálta taktikája és amerikai otthona miatt.
5. Tudja, hogy nagyon nehéz lenne megismételni a sikernek számító vb-bronzérmet.
6. Nincs szüksége a kapitánykodásért járó pénzre.