Ágnes
-5 °C
2 °C

Liechtensteinek gyalázták meg az Újpestet, a Fehérvár nyert

2006.07.13. 21:18
Egy olyan csapattól kapott hazai pályán négygólos verést az Újpest, amelyik történetében még egyszer sem nyert idegenben. Az UEFA-Kupa első selejtezőkörében az elgondolás nélkül játszó magyar csapat örülhet, hogy megúszta ennyivel. Marseille és Irapuato után újabb város nevét kell megtanulnunk: Vaduzét. A korábbi kapitány, Bicskei Bertalan azonnal lemondott a súlyos kudarc után. A Fehérvár küszködve verte a kazah Kairat Almatit.
A bajnoki címet az utolsó fordulóban elveszítő Újpest az UEFA-Kupa első selejtező körében a liechtensteini Vaduzt kapta ellenfélül. Mivel a miniállamnak nincs bajnoksága, a Vaduz a svájci második vonalban játszik, és jó néhány idegenlégióssal - brazilok, argentinok is vannak keretében - rendelkezik.

Kabaréba illő első gól

A Megyeri úton a nyári szünetben edzőt cseréltek, Mészöly Gézát a korábbi szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan váltotta. Kovács Péter tulajdonos az ezüstérem megszerzése után úgy nyilatkozott: nem biztos abban, hogy jó döntést hozott, és hogy külföldi trénert szeretne. Bicskei Malajziából tért vissza, és ez volt a bemutatkozó meccse, ahol természetesen ő is győzelmet remélt.

A Vaduz elleni mérkőzés azt mutatta, hogy a mecénás kifejezetten rosszul határozott, mert a lilák lélektelen, erőtlen, és gyakorta idegesítő játékkal rukkoltak elő.

Az első percekben ugyan volt még némi lendület, aztán egy kabaréba illó gólt kapott az Újpest. Lopez a saját térfeléről céltalanul ívelt előre, Vermes azonban röviden fejelt haza, de még ezzel sem lett volna semmi gond, Vanczák azonban érthetetlenül a kapusra várt, aki jött is, de a tizenhatoson kívül kézzel nem érhetett hozzá, így a köztük továbbcsorgó labdát a pár perce beállt Papa-Fayé az üres kapuba továbbította.

Sándor kézzel egyenlített

Úgy tűnt, az Újpest magához tér a góltól, Sándor révén egy nagy kavarodás után egyenlített is, de a bíró kiszúrta, hogy a játékos kézzel juttatta a kapuba a labdát.

Aztán nagy erőlködés következett, ezzel együtt hihetetlenül pontatlan passzok, a vendégek pedig rúgtak még egy gólt. A felszabadítani igyekvő Böjte épp a hozzá legközelebb álló Fayét lepte meg egy labdával, aki okosan kiugratta a dermedten álló védők mögé kerülő Sarát, ő bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, és tíz méterről jobbal a bal alsó sarokba lőtt, Balajcza csak érinteni a labdát.

Mészöly is végignézte a csúfos bukást

Ezek után hangzott fel először a Mészöly Gézát éltető kórus - a korábbi edző ott volt a lelátón -, de valahogy mindenki bízott abban, hogy a második félidőben gyökeresen megváltozik a játék képe, és hogy a hazai csapat tudatos, korszerű, egyben gyors támadásokat vezet.

Nem így lett. Némi lendület került az újpestiek játékába, de veszélyes akciót mindössze egyet vezettek, akkor Sándor lépett ki a védők közül, átemelte a kapus felett is a labdát, hat méterről azonban erőtlenül fejelt, így a gólvonalon álló védő könnyedén kivágta.

Kovács bedobás után került helyzetbe

Kovácsnak volt még egy helyzete, de azt bedobás után érte el - az ötös sarkáról bombázott fölé -, vagyis a legcsekélyebb elgondolást is nélkülözte a lilák támadójátéka.

Gyorsan tegyük hozzá, a védelemé is, összevissza szaladgáltak vészhelyzetben, és újabb gólt kaptak. Langlet futott el a bal szélen, középre adott, a kocogó védők pedig végignézték, hogy Faye tizenkét méterről a kapuba lő.

Takarodj, takarodj

A harmadik gól után elszakadt a nézőknél a cérna, a frissen igazolt edző menesztését kérték, és a meccs végéig többször felhangzott a "Bicskei takarodj!" - kórus. Mi több, az egy szem csatár, Kovács Zoltán lecserélése után egyszerűen lehülyézte őt saját publikuma, amelyik nagy gúnnyal nézte végig a megalázó és szégyenteljes vereséget.

Bicskei tanácstalanul ült a kispadon, nem tudta mitévő legyen. A magyar labdarúgásról mindennél többet elárul, hogy nemrégiben őt nevezték ki a szakmai képzés irányítójának.

Szépítés helyett újabb vendéggól

A hatalmas zakón Tóth Norbert szűkíthetett volna, de az utolsó percben Tóth Balázs nagy esése után kihagyta a tizenegyest. A ráadásban pedig újabb gólt kapott a hazai csapat, a liechtesteinek békés adogatása után - nem tudták eldönteni ki lője a hálóba a labdát -, Sara a kapufa segítségével volt eredményes.

Bicskei kapitánysága alatt már volt a válogatottnak egy igazán ciki gól nélküli döntetlenje, de úgy tűnik, a szakember nem tanult a hibájából, mindazonáltal Rajczi és Tisza sérülése nem lehet magyarázat a lélektelen és csapnivaló produkcióra.

Bicskei lemondott

"Borzasztóan sajnálom ezt a mérkőzést, egyszerűen nem tudom hova tenni a dolgokat. Körülbelül egy hete dolgozom a csapattal, de erre semmi nem utalt. A közönséget maximálisan megértem, tudom a kötelességem, így bejelentettem a tulajdonos úrnak, annyira nem érzem a bizalom jelét, hogy nem kívánok Újpesten tovább dolgozni" - előzött meg minden kérdést Bicskei Bertalan a meccs utáni sajtótájékoztatón. A találkozó után mintegy 500 lila-fehér szurkoló tüntetett a klub székháza előtt, és a távozott trénert szidalmazta.

Jegyzőkönyv:
UEFA Kupa-selejtező, 1. forduló, első mérkőzés: Újpest FC-FC Vaduz (liechtensteini) 0-4 (0-2)
Szusza Ferenc Stadion, 2000 néző, v.: Moen (norvég)
gólszerzők: Papa Faye (14., 63.), Sara (31., 92.)
sárga lap: Vanczák (44.), illetve Hasler (34.), Maggetti (56.)
Újpest FC: Balajcza - Vermes, Böjte, Vanczák, Völgyi - Freud (Kőhalmi, 58.), Tóth B., Erős K., Sándor Gy. (Vituska, 66.), Tóth N. - Kovács Z. (Szőke, 75.)
FC Vaduz: Wüthrich - Reinmann (Sturm, 73.), Hasler, Lopez (Urdaneta, 82.), Akdemir - Wieczorek, Bem (Papa Faye, 3.), Maggetti, Langlet - Gaspar, Sara

A másik magyar csapat, a kupagyőztes FC Fehérvár is a kötelező győzelem reményében lépett pályára a kazah Kairat Almati ellen. A fehérváriak sem játszottak jól, de ők legalább Dvéri tizennyolc méteres életerős lövésével kiszenvedték magukból a győzelmet. A fordulás után a vendégek játéka feljavult, de az egyenlítő találatot nem tudták bevinni, a másik oldalon Bozic sem tudta növelni a hazai előnyt. A visszavágó nem ígérkezik könnyűnek, annál is inkább, mert a kazah klub egy éve legyőzte a Bajnokok Ligája selejtezőjében a végül főtáblára jutó szlovák Petrzalkát.

Jegyzőkönyv:
FC Fehérvár-Kairat Almati (kazah) 1-0 (1-0)
Székesfehérvár, 5000 néző, V: Laursen (dán)
gólszerző: Dvéri (8.)
sárga lap: Artemov (88.)
FC Fehérvár: Sebők - Csizmadia, Kuttor, Koller, Vincze Z. - Bozic, Dvéri (Dajic 54.), Schwarcz, Farkas B. - Horváth F. (Nagy D. 76.), Sitku (Lattenstein 91.)
Kairat Almati: Bojcsenko - Iriszmetov, Smakov, Abdulin (Artemov 15.), Nurdavtelov - Lihobabenko, Karpovics, Kadirukolov (Utabajev 63.), Karpenko - Bogomolov (Alijev 82.), Sorov

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!