Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Liechtensteinek gyalázták meg az Újpestet, a Fehérvár nyert

2006.07.13. 21:18
Egy olyan csapattól kapott hazai pályán négygólos verést az Újpest, amelyik történetében még egyszer sem nyert idegenben. Az UEFA-Kupa első selejtezőkörében az elgondolás nélkül játszó magyar csapat örülhet, hogy megúszta ennyivel. Marseille és Irapuato után újabb város nevét kell megtanulnunk: Vaduzét. A korábbi kapitány, Bicskei Bertalan azonnal lemondott a súlyos kudarc után. A Fehérvár küszködve verte a kazah Kairat Almatit.
A bajnoki címet az utolsó fordulóban elveszítő Újpest az UEFA-Kupa első selejtező körében a liechtensteini Vaduzt kapta ellenfélül. Mivel a miniállamnak nincs bajnoksága, a Vaduz a svájci második vonalban játszik, és jó néhány idegenlégióssal - brazilok, argentinok is vannak keretében - rendelkezik.

Kabaréba illő első gól

A Megyeri úton a nyári szünetben edzőt cseréltek, Mészöly Gézát a korábbi szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan váltotta. Kovács Péter tulajdonos az ezüstérem megszerzése után úgy nyilatkozott: nem biztos abban, hogy jó döntést hozott, és hogy külföldi trénert szeretne. Bicskei Malajziából tért vissza, és ez volt a bemutatkozó meccse, ahol természetesen ő is győzelmet remélt.

A Vaduz elleni mérkőzés azt mutatta, hogy a mecénás kifejezetten rosszul határozott, mert a lilák lélektelen, erőtlen, és gyakorta idegesítő játékkal rukkoltak elő.

Az első percekben ugyan volt még némi lendület, aztán egy kabaréba illó gólt kapott az Újpest. Lopez a saját térfeléről céltalanul ívelt előre, Vermes azonban röviden fejelt haza, de még ezzel sem lett volna semmi gond, Vanczák azonban érthetetlenül a kapusra várt, aki jött is, de a tizenhatoson kívül kézzel nem érhetett hozzá, így a köztük továbbcsorgó labdát a pár perce beállt Papa-Fayé az üres kapuba továbbította.

Sándor kézzel egyenlített

Úgy tűnt, az Újpest magához tér a góltól, Sándor révén egy nagy kavarodás után egyenlített is, de a bíró kiszúrta, hogy a játékos kézzel juttatta a kapuba a labdát.

Aztán nagy erőlködés következett, ezzel együtt hihetetlenül pontatlan passzok, a vendégek pedig rúgtak még egy gólt. A felszabadítani igyekvő Böjte épp a hozzá legközelebb álló Fayét lepte meg egy labdával, aki okosan kiugratta a dermedten álló védők mögé kerülő Sarát, ő bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, és tíz méterről jobbal a bal alsó sarokba lőtt, Balajcza csak érinteni a labdát.

Mészöly is végignézte a csúfos bukást

Ezek után hangzott fel először a Mészöly Gézát éltető kórus - a korábbi edző ott volt a lelátón -, de valahogy mindenki bízott abban, hogy a második félidőben gyökeresen megváltozik a játék képe, és hogy a hazai csapat tudatos, korszerű, egyben gyors támadásokat vezet.

Nem így lett. Némi lendület került az újpestiek játékába, de veszélyes akciót mindössze egyet vezettek, akkor Sándor lépett ki a védők közül, átemelte a kapus felett is a labdát, hat méterről azonban erőtlenül fejelt, így a gólvonalon álló védő könnyedén kivágta.

Kovács bedobás után került helyzetbe

Kovácsnak volt még egy helyzete, de azt bedobás után érte el - az ötös sarkáról bombázott fölé -, vagyis a legcsekélyebb elgondolást is nélkülözte a lilák támadójátéka.

Gyorsan tegyük hozzá, a védelemé is, összevissza szaladgáltak vészhelyzetben, és újabb gólt kaptak. Langlet futott el a bal szélen, középre adott, a kocogó védők pedig végignézték, hogy Faye tizenkét méterről a kapuba lő.

Takarodj, takarodj

A harmadik gól után elszakadt a nézőknél a cérna, a frissen igazolt edző menesztését kérték, és a meccs végéig többször felhangzott a "Bicskei takarodj!" - kórus. Mi több, az egy szem csatár, Kovács Zoltán lecserélése után egyszerűen lehülyézte őt saját publikuma, amelyik nagy gúnnyal nézte végig a megalázó és szégyenteljes vereséget.

Bicskei tanácstalanul ült a kispadon, nem tudta mitévő legyen. A magyar labdarúgásról mindennél többet elárul, hogy nemrégiben őt nevezték ki a szakmai képzés irányítójának.

Szépítés helyett újabb vendéggól

A hatalmas zakón Tóth Norbert szűkíthetett volna, de az utolsó percben Tóth Balázs nagy esése után kihagyta a tizenegyest. A ráadásban pedig újabb gólt kapott a hazai csapat, a liechtesteinek békés adogatása után - nem tudták eldönteni ki lője a hálóba a labdát -, Sara a kapufa segítségével volt eredményes.

Bicskei kapitánysága alatt már volt a válogatottnak egy igazán ciki gól nélküli döntetlenje, de úgy tűnik, a szakember nem tanult a hibájából, mindazonáltal Rajczi és Tisza sérülése nem lehet magyarázat a lélektelen és csapnivaló produkcióra.

Bicskei lemondott

"Borzasztóan sajnálom ezt a mérkőzést, egyszerűen nem tudom hova tenni a dolgokat. Körülbelül egy hete dolgozom a csapattal, de erre semmi nem utalt. A közönséget maximálisan megértem, tudom a kötelességem, így bejelentettem a tulajdonos úrnak, annyira nem érzem a bizalom jelét, hogy nem kívánok Újpesten tovább dolgozni" - előzött meg minden kérdést Bicskei Bertalan a meccs utáni sajtótájékoztatón. A találkozó után mintegy 500 lila-fehér szurkoló tüntetett a klub székháza előtt, és a távozott trénert szidalmazta.

Jegyzőkönyv:
UEFA Kupa-selejtező, 1. forduló, első mérkőzés: Újpest FC-FC Vaduz (liechtensteini) 0-4 (0-2)
Szusza Ferenc Stadion, 2000 néző, v.: Moen (norvég)
gólszerzők: Papa Faye (14., 63.), Sara (31., 92.)
sárga lap: Vanczák (44.), illetve Hasler (34.), Maggetti (56.)
Újpest FC: Balajcza - Vermes, Böjte, Vanczák, Völgyi - Freud (Kőhalmi, 58.), Tóth B., Erős K., Sándor Gy. (Vituska, 66.), Tóth N. - Kovács Z. (Szőke, 75.)
FC Vaduz: Wüthrich - Reinmann (Sturm, 73.), Hasler, Lopez (Urdaneta, 82.), Akdemir - Wieczorek, Bem (Papa Faye, 3.), Maggetti, Langlet - Gaspar, Sara

A másik magyar csapat, a kupagyőztes FC Fehérvár is a kötelező győzelem reményében lépett pályára a kazah Kairat Almati ellen. A fehérváriak sem játszottak jól, de ők legalább Dvéri tizennyolc méteres életerős lövésével kiszenvedték magukból a győzelmet. A fordulás után a vendégek játéka feljavult, de az egyenlítő találatot nem tudták bevinni, a másik oldalon Bozic sem tudta növelni a hazai előnyt. A visszavágó nem ígérkezik könnyűnek, annál is inkább, mert a kazah klub egy éve legyőzte a Bajnokok Ligája selejtezőjében a végül főtáblára jutó szlovák Petrzalkát.

Jegyzőkönyv:
FC Fehérvár-Kairat Almati (kazah) 1-0 (1-0)
Székesfehérvár, 5000 néző, V: Laursen (dán)
gólszerző: Dvéri (8.)
sárga lap: Artemov (88.)
FC Fehérvár: Sebők - Csizmadia, Kuttor, Koller, Vincze Z. - Bozic, Dvéri (Dajic 54.), Schwarcz, Farkas B. - Horváth F. (Nagy D. 76.), Sitku (Lattenstein 91.)
Kairat Almati: Bojcsenko - Iriszmetov, Smakov, Abdulin (Artemov 15.), Nurdavtelov - Lihobabenko, Karpovics, Kadirukolov (Utabajev 63.), Karpenko - Bogomolov (Alijev 82.), Sorov