Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elindult a marakodás a Fradiban

2006.07.26. 16:29
Az élvonalból 105 év után kiesett Ferencvárosnál elkezdődött az egymásra mutogatás. A csapatkapitány, Lipcsei Péter a klubvezetőket hibáztatja és állítja, az NB II-re nincs szerződésük, Tepszics Ignác cégvezető viszont cáfolja a futballistát. Ináncsy klubelnök Mészöly Kálmán szerepét firtatja, a szurkolók meg ismét a székház elé vonulnak. A Vasast felkérték az NB I-es indulásra, de ne tud minden feltételt kapásból teljesíteni.

Nem lett sokkal tisztább a kép a Ferencváros kizárása után sem az első osztályú futballban, de legalább egylőre arról nem érkezett hír, hogy új, esetleg homlokegyenest más döntés született volna a véglelgesnek tűnő határozat után.

"Túl vagyunk egy hosszú beszélgetésen az öltözőben. Úgy gondolom, remek közösség a miénk, abban maradtunk, hogy megpróbálunk kitartani, de jelen pillanatban mindenki várakozó állásponton van. Senki nem tudja, mi lesz vele, jó lenne, ha valaki mondana nekünk valamit. Az NB II-re a keret tagjainak nem érvényes a szerződése, mostantól mindenki mehet, amerre lát" - mondta szerdán a Ferencváros nekikeseredett csapatkapitánya, Lipcsei Péter. Az Üllői úti sajtótájékoztatón a középpályás nekiment a klubvezetésnek is és egyértelműen a feletteseit tette felelőssé a kialakult helyzetért, és ezt közölte a Fradi honlapja is.

Az öltöző felett egy emelettel

"Úgy érzem, a játékosokat nem érheti panasz. Mi mindent megtettünk, amit kértek tőlünk, de elegünk van abból, hogy most már három éve folyamatosan késnek a pénzek, már amikor megkapjuk, és közben sorra írjuk alá azt a papírt, hogy nem tartoznak nekünk". Lipcsei szerint az ügynek megvannak felelősei, akiket "az öltöző fölött egy emelettel kell keresni". A csapatkapitány úgy véli, ők azzal tennék a legjobbat a klubnak, ha szépen csendben kisétálnának a klubházból, és átadnák a helyüket másoknak.

Lipcsei azt is kijelentette, a keret tagjainak nem érvényes a szerződése az NB II-re, így mindenki mehet arra, amerre lát.

A cégvezető egy emelettel feljebb van

A Vác-Pakssal indul a bohócbajnokság

Péntek: Vác-Paks 19 ó, v.: Iványi
Szombat: Győri ETO FC-Budapest Honvéd 18 ó, v.: Bede MTK-REAC 20 ó, v.: Szabó Zs. DVSC-TEVA - PMFC-Pécs Plaza 20 ó, v.: Török Kaposvári Rákóczi-Vasas 20 ó, v.: Mészáros
Vasárnap: Diósgyőri VTK-Újpest 17:30 ó, v.: Kassai FC Tatabánya-FC Sopron 18 ó, v.: Fábián
Hétfő: FC Fehérvár-Zalaegerszegi TE 20 ó, v.: Szabó S.

"Szokatlan nyilatkozat, az biztos. Az én irodám kettővel az öltöző felett van - reagált Lipcsei kijelentéseire Tepszics Ignác, az FTC Rt. cégvezetője. - Ez a nyilatkozat is jól jellemzi a Ferencvároson belül és körül kialakult helyzete." Cáfolta, hogy a játékosoknak nem lenne szerződésük, Tepszics szerint minden egyes játékos megállapodásában benne van, hogy milyen feltételekkel távozhat az NB I, illetve az NB II esetében. "Holnap délután fél egykor sajtótájékoztatót tartunk, addigra tisztábban fogunk látni."

Gellei: Nincs szerződésem

Nem tudni, mi lesz az edzővel, Gelei Imrével sem. "Jelenleg nekem és a szakmai stábomnak sincs szerződése, várom, hogy a vezetők mit lépnek" - nyilatkozta a volt szövetségi kapitány, aki szerdán már nem is tartott edzést és hosszú hétvégére küldte futballistáit. A játékosokat Gellei hosszasan dicsérte, amiért kiváló tavaszt produkáltak és a hatodik helyen végeztek a bajnokságban.

A jogász bizakodó

A Ferencváros a hivatalos értesítés képhez kapása után döntött a válaszlépésekről. "Polgári bírósághoz, az ügyészséghez és az UEFA-hoz fordulunk - mondta a 100%Fradinak Petró László, a Ferencváros jogásza. - Az MLSZ több eljárási szabálysértést követett el, az egész eljárás jogilag támadható, nem beszélve arról, hogy május 31-ig meg kell születnie a másodfokú ítéletnek, a mi esetünkben ez megtörtént, és megkaptuk a licencet. Nem látom reménytelennek a helyzetet, nem kizárt, hogy indulhatunk az élvonalban. Tudom, nagyon kevés az idő a rajtig, ezért az sem elképzelhetetlen, hogy mondjuk a második fordulóban szállunk be a pontvadászatba, az elmaradt mérkőzésünket pedig alkalomadtán pótoljuk. Bizakodó vagyok, mert tudom, hogy nekünk van igazunk."

Jöhet a Vasas

Az MLSZ sajtófőnöke már kedd este jelezte, a szövetség nem tart sajtótájékoztatót, hanem közleményben tudatja majd a részleteket. Az információk lassan csepegtek, majd arról tájékoztatták az MTI-t, hogy szerdán délben munkatársai faxon és futár útján is elküldték a hivatalos értesítéseket a fellebbviteli licencadó testület kedd esti döntését követően, a címzettek: a Vasas, a Ferencváros és a Vác. A Vasast arra szólították fel, hogy az értesítés kézhezvételétől számított két órán belül - amennyiben szándékában áll - hivatalosan nyújtsa be nevezését az NB I pénteken kezdődő 2006-2007-es idényére. A Ferencvárost viszont arra kérték fel, hogy az NB II csütörtökön délelőtt sorra kerülő sorsolásáig küldje el nevezését a másodosztályú pontvadászatra. A Vácnak megküldték az örömhírt, vagyis hogy pénteken már kezdheti a bajnokságot.

A Ferencvárosért aggódók azt sejtetik, hogy a Vasas korábbi ismert játékosa, Mészöly Kálmán nyomására tuszakolta be a licencadó testület az NB I-be. Ennek némileg ellent mond, hogy az angyalföldiek engedményeket kértek volna az indulás esetére, de mégis vállalták az élvonalt. "Kis keserűséggel gondolunk azonban arra, hogyan jutottunk ehhez a végkifejlethez. Először is a múlt szezonban szakmailag tragikus volt a szereplésünk, másodszor pedig jogi huzavona és hosszú bizonytalanság után maradhattunk az élvonalban" - nyilatkozta a klub honlapján az elnök, Markovits László.

A klub három érvvel indokolta a döntést, többek között azzal, hogy lehetőséget akarnak adni tehetséges futballistáiknak. "Bár fiatal csapatunk talán éretlen az első osztályra, mégsem szeretnénk megfosztani tehetséges játékosainkat fejlődésük mihamarabbi kibontakozásában. Ezzel segíthetjük a korosztályos válogatottak eredményességét is" - áll a klub honlapján.

A nagy Mészöly-kamu

A Ferencváros elnöke, Ináncsy Miklós szerda reggel is szóba hozta Mészöly Kálmánt, aki saját bevallása szerint tagja volt az elsőfokú licencadó bizottságnak. A szabályzat szerint a licencről döntő bizottságnak nem lehet olyan tagja, aki rokoni viszonyban áll valamelyik kérelmező vezetőjével. Az FTC vezetői azt sejttették - bár Ináncsy reggel a Nap-Keltében hangsúlyozta, ő nem feltételez semmi rosszat a "Szőke Szikláról" -, hogy Mészöly saját fia, Géza érdekében cselekedett. A "kis" Mészöly ugyanis jelenleg a beugró Vasas edzője. A sejtetés nem túl stílusos, ráadásul sántít is. Az elsőfokú döntés - amely ugyancsak elmeszelte a Ferencvárost, de a végső bukását nem ez okozta - ugyanis még májusban született. Ekkor is fennállhatott az összeférhetetlenség, de képtelenség, hogy a fia érdekében cselekedett volna a Vasas javára, Mészöly ugyanis akkor még az Újpest edzője volt. Igaz, a bajnoki cím elbukása után ajtót mutattak neki Megyeren. Ha már az "öreg" Mészöly valamiért a Vasasnak kedvezett volna, akkor amiatt, hogy ennek a klubnak volt a legendás játékosa. Ez meg azért nem az igazi, mert a piros-kékek még hetekkel később is küzdöttek a bennmaradásért.

"Nem nekünk kell védekeznünk, nem mi zártuk ki és nem miattunk zárták ki a Ferencvárost. Tiszta a lelkiismeretünk, ezt mondhatom a saját, a Vasas és a családom nevében is. Nagyon sajnálom a Ferencvárost, mert egy patinás egyesület és biztosan szegényebb lesz nélküle az első osztály. Azonban végre rendnek kell lennie" - a mondta az Indexnek az egyik emlegetett, Mészöly Géza. A Vasas edzője természetesen örül, hogy indulhatnak és reméli, a szombati rajtig sikerül összeállnia a főleg fiatalokból álló csapata.

A szurkolók lemondást követelnek és demonstrálnak

A Fradiért mindent, a Fradit semmiért!

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége felháborítónak és megalázónak tartja a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó csapatának kizárását az NB1-ből. Mind az ország, mind a magyar labdarúgás szégyenének tartjuk, hogy erre sor került.

Az FSZSZ az FTC jelenlegi és korábbi vezetését teszi felelőssé a történtekért, miközben elutasítja a Magyar Labdarúgó Szövetség elvtelen és minden bizonnyal szabálytalan eljárását.

A Ferencvárosi Torna Club évek óta gazdasági és morális válságban van, mindez mára csődközeli állapothoz és az NB1-es rajtjog megvonásához vezetett. Ez példa nélküli és méltatlan az FTC történelmére, sportolóira és szurkolóira nézve.

Ugyanazon emberek, az FTC vezetői, akik tevékenyen vettek részt korábban is a jelen állapotok előidézésében, igazgatják továbbra is a Ferencváros ügyeit. Munkájukat az eredménytelenség minősíti, így nem várhatjuk azt, hogy akik csődbe vitték a Fradit, ki tudják, ki fogják vezetni belőle.

Mindennek tudatában felszólítjuk mind a Ferencvárosi Torna Club, mind a Labdarúgó Rt. vezetésének valamennyi tagját – legyenek választott vezetők vagy fizetett alkalmazottak – hogy mondjanak le pozícióikról.

Kampányt indítunk ennek eléréséért, a Fradi megmentéséért, átalakításáért és felemeléséért.

Kérünk mindenkit, a Ferencváros bajnokait, a Club jelenlegi és korábbi sportolóit, közéleti személyiségeket, üzletembereket álljanak a Fradi megmentéséért kibontakozó mozgalom élére!

Hívunk mindenkit akik a Fradiért aggódnak és készek tenni érte, vagy akár csak egyetértenek az FTC megújításának gondolatával, fogjunk össze és közösen tegyük rendbe a Ferencvárosi Torna Clubot!

Ma 18.00-ra pedig minden szimpatizánst várunk az FTC székházához egy újabb közös gondolkodásra!

Hajrá Fradi!