Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Cseh edzőt szerződtetett a Debrecen

2006.08.12. 22:28
Ahogy ígérte, a Debrecen magyar edzőkkel elégedetlen tulajdonosa külföldről hozott edzőt a futballbajnokhoz. A 49 éves cseh Miroslav Beránek júliusig a válogatott másoedzője volt, míg korábban az U21-esekkel Eb-t nyert.

A cseh válogatott eddigi másodedzője, Miroslav Beranek irányítja a jövőben a DVSC-TEVA labdarúgócsapatát. A szakemberrel 2007. december 31-ig kötött szerződést a debreceni klub. A DVSC Futball Szervező Zrt. vezetői szombaton egyeztek meg a trénerrel. Nyelvi nehézségek nem lesznek, ugyanis munkáját a magyar származású, korábbi csehszlovák válogatott Fieber Péter pályaedző segíti majd. Herczeg András és Mező József továbbra is a szakmai stáb tagja marad.


Miroslav Beranek (fotó: AFP)

Az UEFA pro-licences Beranek 1957. április 24-én született. Játékosként egy idényen át szerepelt a cseh elsőosztályú Skoda Plzen csapatában, majd öt évig futballozott a Slavia Prahában, és szintén öt évig - mint játékosedző - erősítette az osztrák SV Gmint együttesét. Edzőként 1996-tól 2000-ig a cseh második ligás Blsanyt irányította. Vezetésével a gárda 1998-ban feljutott az élvonalba. Egy idényen át (2002-2003) a Slavia Prahánál volt vezetőedző, a fővárosi csapattal a második helyet szerezte meg az élvonalban, valamint a cseh kupát is elhódította, emellett az UEFA-kupában négy fordulón át menetelt az együttessel.

2000-ben pályaedzőként a cseh U21-es válogatottnál segédkezett, ebben az évben a csapat az Európa-bajnokságon a második helyet szerezte meg. Két évvel később már mint vezetőedző tevékenykedett a fiataloknál, irányításával az U21-es válogatott megnyerte az Eb-t. Nem véletlen, hogy a nagyválogatottnál is számítottak munkájára: 2002-től a most véget ért vébé végéig a nemzeti csapat másodedzője volt, segítségével a csapat elődöntőbe jutott a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságon, valamint kijutott az idei, németországi vb-re, igaz ott búcsúzott a csoportkör után.

Mostani segítője a szintén UEFA pro-licences Fieber Péter lesz, aki jól ismeri a nyelvet, hiszen játékosként szerepelt a csehszlovák U20-as és a felnőtt válogatottban, mindkét csapattal részt vett világbajnokságon. A két trénerrel a DVSC másfél éves szerződést írt alá.

Supka Attila eddigi vezetőedző hétfő este jelezte távozási szándékát, amit a csapatot működtető gazdasági társaság igazgatósága keddi ülésén elfogadott. A tréner, akivel a csapat egymás után kétszer bajnok lett, Szima Gábornak, a DVSC Futball Szervező Zrt. elnökének nyilvánosan megfogalmazott kritikai megjegyzéseire reagálva döntött a távozásról. Szima azon akadt ki, hogy a DVSC kiesett a Bajnokok Ligája selejtezőjéből a macedón Rabotnicski ellen, a bajnokság második fordulójában meg 0-0-ra végzett a Paks vendégeként.