Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sokkoló magyar futballgyőzelem Grazban

2006.08.16. 22:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Bozsik Péter csapata magabiztos játékkal és egészen jó első félidővel 2-1-re verte Grazban barátságos meccsen Ausztriát.

A magyar válogatott a megalázó júliusi kupaszereplés után az eddiginél is reménytelenebb helyzetben látogatott Grazba. Az Európa-bajnoki selejtezők előtti utolsó felkészülési meccsen a világranglistán nyolcvanadik csapatunk a hatvanadikkal csapott össze.

Jó kezdés, góllal

Az osztrák foci sincs igazán Európa élvonalában - bár két csapatuk is a BL-selejtező harmadik körében érdekelt -, de így is meglepő volt, hogy Bozsik Péter szövetségi kapitány egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet a meccs elején. Sőt, egy nagy osztrák helyzet után az első tetszetős akcióból Huszti Szabolcs a tizenhatos jobb oldaláról adott be és az érkező Gera Zoltán balett mozdulattal szerezte meg a vezetést. 0-1.

Lehetett volna négy is közte

Az előny nagyobb is lehetett volna - Juhász Roland fejelt alig mellé -, majd Király Gábor védett egy harmincméteres szabadrúgást. A szlovák játékvezető aztán a 34. percben kisegítette a hazai csapatot: Junuzovic színészkedésére, a partjelző tanácsa alapján megadta a kamubüntetőt. Sanel Kuljic azonban megremegett és lapos, gyenge lövését Király Gábor szögletre tolta.

Három perccel később Horváth András már valóban kettőre növelte az előnyünket. Az újonc egy kipattanó labdát 18 méterről lőtt szép mozdulattal a léc alá. 0-2.

A magyar csapat nagyon meggyőzően játszott az első félidőben, támadó szellemben futballozott, sorra alakította ki a helyzeteit és akár 4-0-ra is vezethetett volna.

Visszafogott folytatás

A második játékrész kicsit visszafogottabbra sikerült, Dárdai Pálék talán több helyet engedtek az osztrákoknak. Ők nem tudtak ezzel a lehetőséggel élni és tíz perc rohamozás után lankadni látszottak.

A sok csere és néhány sárgalap után negyedórával a vége előtt sikerült a szépítés Ausztriának: egy bal oldali kisszöglet után a keresztbe lőtt labdára a legkorosabb osztrák, Aufhauser ugrott fel a legjobban, megelőzte Juhász Rolandot. 1-2.

A végére a magyar együttes megrázta magát, újra veszélyes akciókat vezetett, tehát nem zavarta meg a bekapott gól. Mégis majdnem sikerült az egyenlítés a hazai együttesnek, a meccs utolsó momentumaként a szünet óta védő Fülöp Mártonban akadt el Stranzl sarkazása.

Nemcsak az eredmény, de Bozsik Péter csapatának az első félidei játéka is bíztató volt az első, norvégok elleni Eb-selejtező előtt.

Jegyzőkönyv

Ausztria-Magyarország 1-2 (0-2)
Graz, 12 000 néző, v.: Richard Havrilla (szlovák)
Ausztria: Helge Payer (Jürgen Macho, a szünetben) - Joachim Standfest, Martin Stranzl, Ferdinand Feldhofer, Emanuel Pogatetz (Markus Katzer, a szünetben) - Christoph Leitgeb, Paul Scharner (Johannes Ertl, 86.), René Aufhauser (Michael Mörz, 78.), Andreas Ivanschitz (Thomas Prager, 61.) - Zlatko Junuzovic (Roman Wallner, a szünetben), Sanel Kuljic
Magyarország: Király Gábor (Fülöp Márton, a szünetben) - Fehér Csaba, Éger László, Juhász Roland, Halmosi Péter (Löw Zsolt, 61.) - Molnár Balázs - Horváth András (Kiss Zoltán, 78.), Dárdai Pál, Huszti Szabolcs - Gera Zoltán (Kabát Péter, 88.) - Szabics Imre (Sowunmi Thomas, 58.)
Gólszerző: Kuljic (73.), illetve Gera (11.), Horváth (37.)
sárga lap: Kuljic (58.), Prager (63.), Scharner (69.), Wallner (90.), illetve Juhász (40.)