Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Titkos felvételek rázták meg az angol futballt

2006.09.20. 16:33
A korábban a szövetségi kapitányi posztra is esélyesnek tartott Sam Allardyce-t kenőpénzek elfogadásával gyanúsította meg a BBC kedden bemutatott riportfilmje. Az angol futballban uralkodó korrupcióról szóló anyag szerint a játékosügyletek nyolcvan százalékánál vannak illegális pénzek, ez a sportág gépolaja, és a műsor több más edzőt is szabálytalanságokkal gyanúsított meg. Mindenki tagad mindent.

Januárban kezdődött és szeptemberre szállított bizonyítékokat az angol futball vesztegetési botránya. Ellentétben a többi európai üggyel - Belgium, Hollandia, Németország, Olaszország -, amelyekben a bírókkal kapcsolatos csalások söpörtek végig a futballon, Angliában a klubmenedzserek és az ügynökök korruptságáról szólt a közszolgálati BBC keddi riportműsora.

Egy évig

Az ügy még januárban kezdődött, amikor a másodosztályú Luton Town edzője, Mike Newell állította, bizonyítékai vannak arra, hogy egy játékosügynök meg akarta vesztegetni. A menedzser azt állította, az eset nem egyedi az angol futballban, a kenőpénz bevett szokás az ügynökök és a menedzserek között. Az angol futballszövetség (FA) fel is vette a kapcsolatot Newell-lel, és a korábbi rendőrfőnök, Lord Stevens vezetésével vizsgálóbizottság is alakult az ügyben.

A BBC One kedd este mutatta be napok óta felvezetett dokumentumfilmjét a témában. A Panorama című műsor riportere és egy Knut auf dem Berge nevű, UEFA-licences edző egy éve kezdett beépülni az angol futballba.

Allardyce nyakig a pácban

A BBC filmjének a középpontjában is az az állítás szerepelt, hogy az angol futballban általános a kenőpénz. Vagyis az, hogy a játékost képviselő ügynök cserébe azért, hogy a menedzser védence mellett dönt, az árból visszacsorgat üzletfelének.

Amint azt sejteni lehetett, a film nyomán a legnagyobb bajba az első osztályú Bolton Wanderers menedzsere, Sam Allardyce és fia, a korábbi FIFA-licences játékosügynök, Craig került. Utóbbi a felvételek szerint három olyan ügyben is érintett volt, amikor kenőpénzek kerültek hozzá, olyan játékosok kapcsán, akik a Boltonban kötöttek ki. Craig a bemutatott filmen azt is bizonygatja Peter Harrison ügynöknek, hogy el tudja intézni bizonyos játékosok leigazolását apjánál, csak be kell mennie hozzá az irodába. Teni Yerima ügynök maga állította azt, megvesztegette Allardyce-t. A Bolton edzője egyébként sokáig versenyben volt az angol válogatott szövetségi kapitányi posztjáért, de az FA végül Steve McClaren mellett döntött.

A listavezető edzőjét is felvették

Szintén gyanúba keveredett a jelenleg listavezető Portsmouth menedzsere, Harry Redknapp is. Vele kapcsolatban csak közvetve merült fel a kenőpénz elfogadása, erre ugyanis korábbi másodedzője, Kevin Bond utalt. Utóbbi a felvétel szerint azt mondta, megbeszéli főnökével, hogy elfogadnának-e pénzt egy újonnan alakult ügynökségtől.

Redknappel kapcsolatban azonban sokkal konkrétabb gyanú, hogy szabályellenesen akarta megkörnyékezni a Blackburn csapatkapitányát, Andy Toddot. "Kedvelem Toddyt, nem? Elvinném. Minden kétség nélkül vinném" - mondja Redknapp a titkos felvételen. Az eset azért kínos a Pompey edzője számára, mert tavaly a Chelsea-t büntették félmillió fontra az akkor még az Arsenalban futballozó Ashley Cole megkörnyékezéséért. Az más kérdés, hogy a védő idén nyáron ötmillió fontért és William Gallasért valóban a kékeknél kötött ki.

Bajba kerülhet a Chelsea

A Chelsea most is érintett, szintén egy tisztességtelen megkörnyékezés miatt. Az utánpótlásigazgató, Frank Arnesen egy felvételen a Middlesbrough 15 éves tehetségét, Nathan Porrit megszerzéséről beszél. A kékek számára azért kínos ez, mert a Cole-ügyben három pont levonással is sújtották Roman Abramovics klubját, de ezt a büntetést felfüggesztették.

A brit futballban különesen szirorúan veszik azt a szabályt, hogy új játélkos szerződtetésekor mindig a klubbal kell először közölni a széndékot, nem kiszemelt futballistájával.

Korrupt itt mindenki

A műsorban több általános megjegyzés is elhangzott a titkos felvételeken az ügynököktől. Charles Collymore, akit elsőként Newell nevezett meg vesztegető ügynökként, azt állította, tud mondani hat-nyolc Premier League-edzőt, aki elfogad kenőpénzeket. Egy korábbi ügynök, Steven Noel-Hill messzebb ment. "A játék korrupt. A kenőpénzek jelentik a gépolajat az ügyletekben. Azt mondhatom, hogy az igazolások 80 százalékában vannak csúszópénzek."

A hazudós klubelnök

A legvisszásabb ügy mégsem egy kenőpénz-ügylet, vagy egy megkörnyékezés, hanem a Bolton elnökének hazugsága volt. Phil Gartside tavaly augusztusban felháborodottan közölte a sajtóval, hogy játékosát, Jay Jay Okochát szabálytalanul el akarják csábítani, és ezért az UEFA-hoz fordul. A Panorama riportjából azonban kiderült, Gartside nyolc nappal korábban már maga tárgyalt Teni Yerima ügynökkel Okocha eladásáról. Az elnök később azt mondta, nem akart megválni a futballistától, de nem tudta visszautasítani azt az ajánlatot.

Mindenki tagad mindent

Az FA a műsor után kijelentette, vizsgálatot indít a fenti ügyekben.

A film után persze rögtön következtek a cáfolatok. A megszólaló ügynökök egytől egyig túlzásnak mondták saját, felvett szavaikat. Teni Yerima például azt állította, ő sejtette, hogy álcázott riporterrel van dolga, ezért szándékosan vezette azt félre. Allardyce jogi lépéseket helyezett kilátásba, és minden állítást tagadott. Harry Redknapp azt mondta, csak felnagyították Andy Toddal kapcsolatos érdeklődését, az nem volt megkörnyékezés. Az egyik főszereplő, Peter Harrison utólag kocsmai pletykának minősítette saját mondatait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!