Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újpesten szurkoltak, nem politizáltak

2006.09.24. 20:29
Az Újpest gyenge meccsen egy góllal győzte le vasárnap a Pécset a labdarúgó Borsodi Ligában. A mérkőzést Rákospalotán játszották, nagyon komoly rendőri jelenléttel, de botrány nem történt, az újpestiek kedélyesen végigszurkolták a meccset. Csak elvétve hangzott fel az Elkúrtad! rigmus, a lila drukkereknek inkább Kisteleki MLSZ-elnökkel van bajuk.

Szombaton nagy volt a készültség a Ferencváros Tuzsér elleni NB II-es meccsén, de a folyamatos Gyurcsány-szidáson és a nyolc gólon kívül semmi sem történt. Mindez ugye amiatt volt érdekes, mert a kormányfő Elkúrtuk-beszéde utáni zavargásokban a fővárosi ultrák odatették magukat.

Aki nem fradista, hej, hej

Ment a paráztatás a vasárnapi Újpest-Pécs mérkőzéssel kapcsolatban is, mivel többen a lilák szurkolóit is felfedezni vélték a Szabadság téri ostromnál. A meccset azért játszották Rákospalotán, mert a Szusza Ferenc Stadiont még májusban betiltották szurkolói rendbontás miatt.

Újpest-központban már három óra előtt látszott, a szurkolók készülnek a közeli REAC-stadionba. A 96-os busszal mentek sokan, de huligánt nem, csak sörözgető középkorúakat találtunk. Egyikük nem volt szomjas már, amikor a stadion felé tartottunk, énekelni kezdett. "Aki nem fradista, hej, hej" - amivel többek nevetését váltja ki, ugyanis azt akarta előadni, hogy "Ki nem ugrál, szar fradista, hej, hej".

Nem nagyon foglalkoztak Gyurcsánnyal

Szép őszi nap volt, száz méterre a stadiontól semmi sem utalt arra, hogy itt a rendőrségnek bármire számítania kellett volna. Aztán belebotlottam az egyik sarkon egy csoport sisakos rendőrbe, ez még helyénvalónak tűnt, de ötven méterrel arrébb már símaszkosok várakoztak. Egy perccel később egy, a Szabadság térről is ismert vízágyús kocsi fordult a stadionhoz.

Sehol sem hallatszottak azonban a kormányellenes kiabálások, nem hangzott fel Gyurcsány Ferenc neve. A bejáratnál aztán kiderült, a lila szurkolókat jobban érdekli a magyar futball sorsa, mint a kormányfő szavahihetősége. Ugyanis egyik csoportjuk, az UVB92 röplapot osztogatott, amelyen Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökének tevékenyégét kritizálják és változásokat sürgetnek.

Lila kombiné

Az Újpest-tábor a meccs előtt közvetlenül sem foglalkozott a politikával, transzparensek sem utaltak erre és a szokásos Himnusz-éneklést sem használták demonstrációra. Az első dolog, amitől megemelkedik az adrenalin-szintem, amikor egy körülbelül 17 éves lány csipkézett, kombinészerű topban szelte végig kétszer is a közeli sorokat.

Szarnak a médiára

Rákospalotán más volt a koreográfia, mint szombaton volt az Üllői úton. Az újpestiek kizárólag csapatuk buzdításával foglalkoztak, néha felhangzott a Ria-Ria-Hungária és a Hjará, Magyarország! rigmus, de azért egyszer megemlékeztek a héten történetekről is. Egy dalban mondták el, hogy a média szerint bűnöző lett minden újpesti ultra, de ők szarnak a médiára, mert nem ez az igazság, amúgy meg "mindenhol, mindenhol csak a lila".

A meccs unalmasan alakult, az Újpest hiába rohamozott három csatárral, a Pécs összeszedettebbnek tűnt. Kínlódott a hazai csapat, a nyári huzavona óta először kezdő Rajczi Péter két lépésről sem tudott betalálni.

Szenvedő lilák

Az unalmat reagálta le a szurkolótábor, amikor a 30. percben először kezdett rá az Elkúrtuk! Elkúrtuk! kiabálásra, amit egy percig követett a dallamos "Buzi MSZP!" dalocska. De ennyi.

A meccsről tényleg keveset és annál is kevés pozitívumot lehet elmondani, és igaz volt ez a szünet után. Igaz, nem sokkal az újrakezdést követően Kovács Zoltán öt méterről lőtt mellé. De sokkal többre nem futotta az Újpesttől.

17 évesen bejött és gólt lőtt

A második félidő 12. percében megint nekibuzdultak a kormányszidásnak a szurkolók, de ez volt az utolsó alkalom. Ekkor meg találták Kisteleki Istvánt is: az Elkúrtuk! után odabiggyesztették, "Kisteleki, takarodj!"

A csapat tovább szenvedett, a belga edző, Valere Billen lehozta csatárait és bejött a 17 éves Nagy Olivér is. Ő bizonyult a nyerőembernek, ugyanis a 80. percben vele rúgatott gólt a Kovács Zoltán passzából meginduló Erős Károly.

Kergetés a tetoválás miatt

Ennyire futotta vasárnap az Újpesttől. A szurkolók kitettek magukért, a csapat nem. A botrány elmaradt, a rendőrök vasárnapja meg el lett rontva.

Kifelé még láttam egy csapat lovasrendőrt, a buszmegállóban meg egy tetovált Újpest-szurkoló mesélte, hogy előző nap hogy kergették meg a fradisták a Kossuth téri metrómegállóban.

Jegyzőkönyv

Újpest FC - PMFC Pécs-Plaza 1-0 (0-0)
Budai II. László Stadion, 3500 néző, v.: Kassai
Újpest FC: Balajcza - Vermes, Vaskó, Böjte, Korcsmár - Sándor Gy. (Hullám, 79.), Erős K., Tóth N. (Nagy O, 71.), Tisza - Rajczi (Gulyás, 82.), Kovács Z.
PMFC Pécs-Plaza: Herbert - Sipos, Dienes, Szabados, Szekeres (Laki, 84.) - Lukács, Pest, Bajusz, Kulcsár - Balaskó (Nógrádi, 84.), Pavicevic (Győri, 75.)
Gólszerző: Nagy O. (80.)
Sárga lap: Tisza (31.), Hullám (83.), illetve Szekeres (30.), Pest (64.)