Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Újpesten szurkoltak, nem politizáltak

2006.09.24. 20:29
Az Újpest gyenge meccsen egy góllal győzte le vasárnap a Pécset a labdarúgó Borsodi Ligában. A mérkőzést Rákospalotán játszották, nagyon komoly rendőri jelenléttel, de botrány nem történt, az újpestiek kedélyesen végigszurkolták a meccset. Csak elvétve hangzott fel az Elkúrtad! rigmus, a lila drukkereknek inkább Kisteleki MLSZ-elnökkel van bajuk.

Szombaton nagy volt a készültség a Ferencváros Tuzsér elleni NB II-es meccsén, de a folyamatos Gyurcsány-szidáson és a nyolc gólon kívül semmi sem történt. Mindez ugye amiatt volt érdekes, mert a kormányfő Elkúrtuk-beszéde utáni zavargásokban a fővárosi ultrák odatették magukat.

Aki nem fradista, hej, hej

Ment a paráztatás a vasárnapi Újpest-Pécs mérkőzéssel kapcsolatban is, mivel többen a lilák szurkolóit is felfedezni vélték a Szabadság téri ostromnál. A meccset azért játszották Rákospalotán, mert a Szusza Ferenc Stadiont még májusban betiltották szurkolói rendbontás miatt.

Újpest-központban már három óra előtt látszott, a szurkolók készülnek a közeli REAC-stadionba. A 96-os busszal mentek sokan, de huligánt nem, csak sörözgető középkorúakat találtunk. Egyikük nem volt szomjas már, amikor a stadion felé tartottunk, énekelni kezdett. "Aki nem fradista, hej, hej" - amivel többek nevetését váltja ki, ugyanis azt akarta előadni, hogy "Ki nem ugrál, szar fradista, hej, hej".

Nem nagyon foglalkoztak Gyurcsánnyal

Szép őszi nap volt, száz méterre a stadiontól semmi sem utalt arra, hogy itt a rendőrségnek bármire számítania kellett volna. Aztán belebotlottam az egyik sarkon egy csoport sisakos rendőrbe, ez még helyénvalónak tűnt, de ötven méterrel arrébb már símaszkosok várakoztak. Egy perccel később egy, a Szabadság térről is ismert vízágyús kocsi fordult a stadionhoz.

Sehol sem hallatszottak azonban a kormányellenes kiabálások, nem hangzott fel Gyurcsány Ferenc neve. A bejáratnál aztán kiderült, a lila szurkolókat jobban érdekli a magyar futball sorsa, mint a kormányfő szavahihetősége. Ugyanis egyik csoportjuk, az UVB92 röplapot osztogatott, amelyen Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökének tevékenyégét kritizálják és változásokat sürgetnek.

Lila kombiné

Az Újpest-tábor a meccs előtt közvetlenül sem foglalkozott a politikával, transzparensek sem utaltak erre és a szokásos Himnusz-éneklést sem használták demonstrációra. Az első dolog, amitől megemelkedik az adrenalin-szintem, amikor egy körülbelül 17 éves lány csipkézett, kombinészerű topban szelte végig kétszer is a közeli sorokat.

Szarnak a médiára

Rákospalotán más volt a koreográfia, mint szombaton volt az Üllői úton. Az újpestiek kizárólag csapatuk buzdításával foglalkoztak, néha felhangzott a Ria-Ria-Hungária és a Hjará, Magyarország! rigmus, de azért egyszer megemlékeztek a héten történetekről is. Egy dalban mondták el, hogy a média szerint bűnöző lett minden újpesti ultra, de ők szarnak a médiára, mert nem ez az igazság, amúgy meg "mindenhol, mindenhol csak a lila".

A meccs unalmasan alakult, az Újpest hiába rohamozott három csatárral, a Pécs összeszedettebbnek tűnt. Kínlódott a hazai csapat, a nyári huzavona óta először kezdő Rajczi Péter két lépésről sem tudott betalálni.

Szenvedő lilák

Az unalmat reagálta le a szurkolótábor, amikor a 30. percben először kezdett rá az Elkúrtuk! Elkúrtuk! kiabálásra, amit egy percig követett a dallamos "Buzi MSZP!" dalocska. De ennyi.

A meccsről tényleg keveset és annál is kevés pozitívumot lehet elmondani, és igaz volt ez a szünet után. Igaz, nem sokkal az újrakezdést követően Kovács Zoltán öt méterről lőtt mellé. De sokkal többre nem futotta az Újpesttől.

17 évesen bejött és gólt lőtt

A második félidő 12. percében megint nekibuzdultak a kormányszidásnak a szurkolók, de ez volt az utolsó alkalom. Ekkor meg találták Kisteleki Istvánt is: az Elkúrtuk! után odabiggyesztették, "Kisteleki, takarodj!"

A csapat tovább szenvedett, a belga edző, Valere Billen lehozta csatárait és bejött a 17 éves Nagy Olivér is. Ő bizonyult a nyerőembernek, ugyanis a 80. percben vele rúgatott gólt a Kovács Zoltán passzából meginduló Erős Károly.

Kergetés a tetoválás miatt

Ennyire futotta vasárnap az Újpesttől. A szurkolók kitettek magukért, a csapat nem. A botrány elmaradt, a rendőrök vasárnapja meg el lett rontva.

Kifelé még láttam egy csapat lovasrendőrt, a buszmegállóban meg egy tetovált Újpest-szurkoló mesélte, hogy előző nap hogy kergették meg a fradisták a Kossuth téri metrómegállóban.

Jegyzőkönyv

Újpest FC - PMFC Pécs-Plaza 1-0 (0-0)
Budai II. László Stadion, 3500 néző, v.: Kassai
Újpest FC: Balajcza - Vermes, Vaskó, Böjte, Korcsmár - Sándor Gy. (Hullám, 79.), Erős K., Tóth N. (Nagy O, 71.), Tisza - Rajczi (Gulyás, 82.), Kovács Z.
PMFC Pécs-Plaza: Herbert - Sipos, Dienes, Szabados, Szekeres (Laki, 84.) - Lukács, Pest, Bajusz, Kulcsár - Balaskó (Nógrádi, 84.), Pavicevic (Győri, 75.)
Gólszerző: Nagy O. (80.)
Sárga lap: Tisza (31.), Hullám (83.), illetve Szekeres (30.), Pest (64.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!