Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A magyar futball mimózái

2006.10.17. 15:17
Az elmúlt évek tényei azt bizonyítják, a világ legérzékenyebb futballistái, edzői a magyarok, senkinek sem fáj úgy a bírálat, mint nekik. Már nem csak az a baj, ha szidják őket, kérdezni sem mindig ildomos. Még akkor sem, ha éppen sikeresek. Tanulniuk volt kitől, hiszen a szakmának hívott valami sorra vetette ki magából a mimózáskodás világbajnokait, akik olykor még a dicséretet is bírálatnak vették. Nem véletlen hát, hogy a csatár levonul a pályáról, mert szidják, vagy éppen a játékos egy káromkodás mellett arra biztatja a drukkereket, hogy játsszanak ők.

Új vírus terjeng a magyar futballban: a telefonlecsapás. A válogatott máltai, 2-1-es szégyene után a kiállított Vanczák Vilmos azt sérelmezte, hogy a Nemzeti Sport újságírója megkérdezte tőle, látta-e videón a szerdai meccs előtt ellenfelük játékát, megleste-e a feltartóztathatatlan csatárt, Mifsudot. A középső védő erről nem akart beszélni, és inkább letette a telefont.

Primadonnák


Sebők a telefonos
A nemrég a Pécs elleni bajnokin két gólt szerző Sebők Józsefnek minden oka meglett volna a nyilatkozattételre. Ám a Zalaegerszeg volt válogatott csatára alpári stílusban tért ki: egy másik - meg nem adott - számon kérte a hívást, majd ő is lecsapta a telefont. Senki se tudja, miért.

A magyar futballban nem ritka, hogy menedzserek és álmenedzserek lépten-nyomon oktalanul megsértődnek, játékosok és áljátékosok a nézőkön töltik ki a dühüket. Be- és visszaszólogatnak, levonulnak, leteszik a telefont. A magyar futballközeg szereplői sokszor primadonnábbak a primadonnánál.

Fenyegetőzés rossz osztályzat után

Futballozni nem tudnak, az eredmények régen nem jönnek, így könnyebb a hibát másokban keresni és megtalálni, mint önmagukban. Szerintük ellenben divat és sikk őket szidni. Az önkritika kihalt - egy-két üdítő kivételtől eltekintve -, igaz ennek már az elmúlt húsz évben sem voltak kézzelfogható jelei.

Ki a mimózák mimózája?

 • 518
  Mezey György
 • 208
  Sebők Vilmos
 • 63
  Mészöly Kálmán
 • 59
  Tököli Attila
 • 35
  Vanczák Vilmos
 • 17
  Egervári Sándor
 • 17
  Bicskei Bertalan
 • 14
  Détári Lajos
 • 11
  Vasile Miriuta
 • 9
  Hercegfalvi Zoltán
 • 8
  Sebők József

Voltak soha meg nem írt történetek, amikor elégedetlenül és felháborodottan, fenyegetőzve telefonáltak be sportlapok szerkesztőségeibe a játékosok, mert nem értettek egyet az osztályzatukkal, a minősítésükkel. Az egyik, még a válogatott kerettagságig sem eljutó játékos azt nehezményezte, miért nevezte őt az újságíró csellengőnek, miután tíz csapatban szerepelt tíz év alatt.

Mezey nagy professzora a sértődésnek is

Kiderült viszont megannyi sértődés, amiből most csak néhányat szedtünk össze, elsősorban a még valamilyen formában szerepet játszó szereplőkre fókuszálva.

A mimózáskodás professzora, a korábbi sikeres kapitány, Mezey György a mexikói 0-6-ról nem vallott még húsz év elteltével sem színt. Soha nem magyarázta meg valójában, mi történt, miért hullott elemeire egy sokra hivatott csapat. Ha kissé keményebben kérdezik erről, akkor általában bezárkózik. Volt, hogy elhagyta a futballszövetség közgyűlését már az elején. Megesett, hogy nem értette, miért támadja őt a Sport plusz az edzőképzés miatt, holott nem volt szükség olyan edzői papírra, amiről ő állította, hogy szükséges. Talán legemlékezetesebb alakítása még Mexikóban történt: a tolmácsaként mellérakott bölcsészhallgatót dorgálta le döbbenetes szavakkal, mondván megmásítja mondanivalóját.

Sebők Vili ordítva üzent gólörömében Knézynek


Vili gólöröme
A válogatottat háromszor is irányító Mészöly Kálmán harcedzettebb volt, ám nála is elszakadt néhányszor a cérna. Erről az Izlandon lefejelt, bírálattal élő kamionsofőr tudna a legtöbbet mesélni, de a "Szikla" Knézy Jenővel is nagy csatát vívott. Mészölynek nem ízlett ugyanis a riporter kritikája.

Knézyt a válogatott védő, Sebők Vilmos is kipécézte magának, igaz már nem saját nyilatkozata, hanem a fia mondatai miatt. Ifjabb Knézy azt említette meg, hogy Bukarestben is lehetne villogni - az ötösön négy védő nézte végig közelről a román gólt -, nemcsak az edzőtáborban és előtte a nyitott sportkocsival. A bukaresti zakó után pár nappal Sebők berúgott egy tizenegyest a grúzok ellen. A hőstett után artikulálatlanul ordítva kívánkozott ki belőle a mondat a pálya szélén, hogy nem vele kellene foglalkozni a közvetítő Knézy fiának.

Piszok szemét módszerek

A kapitányok sértődéseiből Bicskei is kivette a részét. "Piszok szemét módszereitek vannak" - mondta a telefonba Bocsák Miklósnak egyszer, mert úgy vélte, az újságíró olyat adott játékosa szájába, amit az nem mondott. Bicskei az Újpest 4-0-s, hazai Vaduz elleni júliusi veresége után azt mondta: "Elsősorban a közönség miatt mondtam le." Bár hozzá kell tenni, legalább részben elismerte személyes felelősségét.

Détári dühös lett a sajtóra, lemondta a válogatottságot


Détári 1990-ben
A válogatott kispadján még ugyan nem sértődött meg a jelenlegi szövetségi edző, Détári Lajos, korábban viszont rendre szolgáltatott témát. Edzőként, valamint játékosként egyaránt. '94-ben örökre lemondott a válogatottságról a sajtó miatt. "Dömét" a szövetség vezetői nyilatkozatra kényszerítették, ám az interjúban leírták, mennyit húzódzkodott előtte az ötszörös világválogatott irányító, ez háborította fel az akkor Olaszországban légióskodó játékost.

Détári legalább a nézőkkel nem foglalkozott visszatérően, most viszont ez az egyik új irányvonal. A Ferencváros csatára, Tököli Attila nagy haragjában 2003 nyarán magabiztosan kijelentette: "Elképzelhetetlennek tartom, hogy magyar csapatban szerepeljek." Az Üllői úti ostromban Tökölit bántalmazták (ez elítélendő), mert lélektelenül játszott (ez igaz), helyzeteket hagyott ki (vitathatatlan). Szeptemberre viszont megenyhült a durcás játékos, és újra felvette a Fradi mezét. És most is - a másodosztályban.

Hercegfalvi levonul, Szabics kiborul


Szabics itt még öltözik
Hercegfalvi Zoltán a Slavia Prahától érkezett vissza a Honvédba a nyáron, őt annyira feldühítette az őt folyamatosan szidalmazó egyik szurkoló, hogy a Monor elleni kupameccsen - 6-2-re nyert a Honvéd - a gólja után egyszerűen levonult a pályáról.

A Mainz és a válogatott csatára, Szabics Imre tizennyolc évesen vágott ki hisztit a Fradi öltözőfolyosója előtt, miután lecserélték: levetette a mezét, és a falhoz vágta. Az azóta elhunyt FTC-legenda, Dalnoki Jenő úgy kommentálta tettét, hogy aki ilyet tesz, méltatlan a zöld-fehér szerelésre.

Nem tűrték Miriuta alibijét, visszavonult

A románból magyarrá lett Vasile Miriuta azért hagyta abba, mert a kispesti Gálhidi György lehívta őt a pályáról, mert nem akarta továbbra is nézni az alibizését. Mindenki "Lacija" zokon vette a cserét, és bejelentette: ugyan segíteni akart, de így nem tud. Visszavonult.

A játékosoknál még csak-csak megbocsátható, ha kihagy az agyuk egy-két pillanatra, az edzőknél már sokkal mulatságosabb, egyszersmind szánalomra méltóbb az elborulás.

Egervári kötekedik

A most Kuvaitban dolgozó Egervári Sándor a Vasas edzőjeként tavaly ősszel állítólag azzal fenyegetett meg egy vehemensen véleményt alkotó nézőt, hogy kitiltatja a stadionból. Egervári jó pár évvel korábban akkor is megsértődött, amikor arról kérdezték volna, a legjobb játékosállománnyal miért csak ötödik helyen áll az MTK-val, és nem beszélt róla.

A Fehérvár játékosai a Grasshoppers elleni, augusztusi UEFA-kupameccsen már látták a megoldást a hazai bajok orvoslására. "Basszátok meg, legközelebb focizzatok ti" - kiáltotta Kuttor Attila a lelkes szurkolók felé, akik pénzüket nem sajnálva elkísérték őket Zürichbe.