Ervin
14 °C
21 °C

A tinisrácok, az összeborzolt haj és a négy ütem

2006.11.16. 12:48
Az egy-két túlkorossal megerősített magyar labdarúgó-válogatott legyőzte a világranglistán előtte lévő, de a valóságban csak összerántott kanadai csapatot. A fiatalok jól mozogtak - tíz perc, negyedóra biztató volt. Hrepka egyből passzolt, Priskin centerkélnt viselkedett, Bozsik Péternél mégis inkább akaratgyenge illetve flegma játékos szerepelt. Néhány klasszikus prototípust felfedeztünk a tehetségesnek mondott gárda tagjai között, de reméljük nem jutnak a pannon puma sorsára.

Jöttek hát a fiatalok és győztek. Kanada ellen 1-0-ra. Kellemes ellenféllel szemben, amelyik Máltánál azért kellemetlenebb volt, igaz nem volt gyors csatára. A fiatalok megmutatták: tényleg érdemes rájuk építeni, van köztük néhány olyan, aki egyből képes pontosan passzolni, aki gyorsan képes cselezni, vagyis az európai középmezőnyhöz tartozhat hamarosan.

Értékes győzelem volt, de semmi esetre sem olyan, amelyből messzemenő következtetést kellene levonni - bár a szakma majd úgyis elmondja, hogy megtöltöttük tartalommal a játékot. Azt azonban mindenképp: ha nem gyáván, hanem lelkesedéssel és hittel valamint alázattal játszik egy csapat, akkor azelőtt helyzetek alakulnak ki. Azt is érdemes megjegyezni, ha nem gyors és jól passzoló az ellenfél, akkor magyar futballistának nincs nagy baja. Ha hagynak időt a labdakezelésre, akkor kevesebbszer érheti őket váratlan meglepetés.


A képek nem a szerdai, hanem a húsz évvel ezelőtti Kanada elleni meccskor készültek

A hazai futballisták hajlamosak a sértődésre, győztes meccs után gyakorta nem értik a bírálatot, ha ez a csapat végre felül tudna emelkedni ezen, és nem térnének le erről az útról, igazán üdvözítő lenne.

Várhidi Péter sokszor hangoztatta, olyan csapatot állított össze, amely tagjai közül hamarosan sokan nagyválogatottak lesznek. Mi ehhez azt tennénk, hogy jó néhányan soha többet nem lesznek azok.

És még egy adalék a magyar futball visszásságaihoz: Lothar Matthäust egy éve az Antigua és Barbuda elleni hakni után mindenki szidta a válogatási elvei miatt, amikor új arcokat akart felfedezni. Most Várhidi az egyik legszimpatikusabb futballszakemberré nőtte ki magát, mert húsz év alatti játékosoknak meghatározó szerepet adott.

Végh Zoltán:
Kapusposzton ebben az országban nem igazán lehet nagyot tévedni, mert legalább a kapusok egyéni képzése közelíti a világ élvonalát. Várhidinek Véghre esett a választása, aki évek óta igazolja, hogy a hazai mezőny legjobbjai közé tartozik. Egy bizonytalansága volt, akkor gyorsan elkapta a mögéje kerülő labdát, ha nem így tesz, megváltotta volna a jegyét a szilveszteri bakiparádéra. A kirúgásai nem voltak pontosak, amúgy azt hozta, amit várni lehet tőle.
Osztályzat: 0

Bodnár László:
Amikor a tizenötödik és a huszadik perc között háromszor egymás után úgy tette középre a labdát, hogy azt optimálisan meg lehessen játszani, akkor szembesültünk azzal, ezalatt az öt perc alatt többre futotta az erejéből, mint a Bozsik Péter által favorizált, és játékhiánnyal küszködő Fehér Csabának a két legutóbbi selejtezőn. Bodnár lelkesedése a legutóbbi fellépése, közel egyéves kihagyása óta jottányit sem csappant meg, olyan labdákra is elindult, amire csak többen legyintenek a hazai mezőnyből, és eközben fájdalmasan tárogatnak egyet. Ő épp ennek ellenkezőjét választotta. Meg is fűzték ugyan egyszer, de a helyzetből nem lett nagyobb baj, egy bosszantó labdaeladás nála is becsúszott. Hosszú távon ő a megoldás. Osztályzat: 6


Balogh Béla:
Miután a bemutatásnál hallottuk a nevét, utána csak a negyvenedik percben fedeztük fel. Most rájöhetett, ami Bajzát Péter ellen elég egy bajnokin, itt nem biztos. Könnyen elnyomták a fejeléseknél, idegen testként mozgott a társai között. A második félidőre viszont feljavult, már nem taszította a labdát, reakcióideje ugrásszerűen rövidült, nyilván megilletődöttségét is levetkőzte, kár, hogy ehhez ennyi idő kellett. Amikor Peters elvitte mellette a labdát, szemmel is alig bírta követni a támadót.
Osztályzat: 5

Juhász Roland:
A hibája klasszikus volt. Alighanem már úgy gondolta, hogy megvan a labda, uralja a helyzetet, és csak egy megnyugtató biztonsági passzt kell adnia, de arra nem számított, hogy a csatár letámadja. A helyzetből nem lett veszélyes támadás, de épp neki nem lenne szabad ilyen könnyelmű megoldást választania. A fejeléseknél a légtér ura volt, és becsületére válik, hogy kisebb sérülése ellenére is vállalta a játékot.
Osztályzat: 5

Vanczák Vilmos:
Nagy talány volt a játéka. Két gólt szerzett a hétvégén a kiesés ellen harcoló belga csapatában, és mintha ezzel a tudattal lépett volna pályára, hogy ő megtette a magáét, mert a meccs több szakaszában csak lézengett. Egyszer pedig olyan érthetetlen keresztlabdát adott Bodnárnak, hogy pannon pumaként sem lehetett volna elérni.
Osztályzat: 4,5

Tóth Balázs:
Nemcsak a himnusznál tévesztett ütemet, hanem az első félidő első felében is, mert nagyon könnyen játszották át, és csak szabálytalanul tudta visszatartani virgonckodó riválisait. Utána viszont, mintha kicserélték volna, sarokkal is megjátszott egy labdát, egyre kevesebbszer késett el, ahogy fáradt a rivális. Megjátszható volt, nem olyan légüres térben mozgott, mint az elmúlt selejtezőkön, volt értelme hazahívásának. A gyorsaság hiánya viszont egy-két esetben szembetűnő volt, esetenként feltűnt a körülményesség is.
Osztályzat: 6


Vass Ádám:
Védekező középpályástól ilyen sprintet, amit ő kivágott az ötvenhetedik percben, rég nem láttunk hazai pályán. Nem véletlenül említette a kapitány, a meccs utáni rémálmában az jött elő, hogy a Stoke City juniorcsapatában nevelkedő játékos nem éri el a labdát, és nem éri be a játékost. De beérte. Az angol képzést mutatja, hogy igyekezett egyből passzolni. A meccs néhány szakaszában úgy eltűnt, mint Sipos József az MSZP-ből, nyilván elfáradt.
Osztályzat: 6

Sándor György:
A jelenkori, tehetségesnek mondott magyar futballista egyik prototípusa. Várhidi szerint szinte kész futballistának mondható. Reméljük csak biztatásnak szánta ezt a nyilatkozatot. Hogy miért prototípus? Viszonylag jól rúg, bár kaput nem talált a támadásoknál, nemzetközi meccsen is sporinak szólítja a bírót, amikor a reklamálásnak érzi szükségét, de arra képtelen, hogy egyből passzoljon, annyira megszokta az "átveszi-felnéz-igazít-passzol" négyes ritmusát. Ha sűrítésre vállalkozik, már hibázik. A helyére beállt Bodor Boldizsár nem mutatta meg mennyit fejlődött a holland Rodában.
Osztályzat: 5

Huszti Szabolcs:
Sokat harcolt, sokat futott, indításokkal is próbálkozott, és most kiderült, mennyire jól fedezi a labdát, ha egy erősebb, szikárabb ellenféllel kell harcolni. A kakaskodástól sem riadt vissza, arra is volt ereje, hogy ne csak a vonal melletti területeket játssza be. Nem ez volt élete meccse, a pontrúgásai sem sikerültek valami fényesen. A helyére küldött Rodenbücher Krisztián egyszer biztosan belerúgott a labdába.
Osztályzat: 5

Hrepka Ádám:
Indított és befejezett egy támadást - a fejesénél nagy bravúrra volt szüksége a kapusnak -, két labdát azonnal továbblőtt, ahová szánta - nagy kincs ez. Látszott rajta, hogy akar valamit, reménytelen helyzetekben is felugrott fejelni. Küzdött, harcolt, és ha erősödik, akkor a hazai futball egyik meghatározó alakja lehet. A formán kívüli Szabics Imrénél jóval többet mutatott, a csapat nélküli Sowunmi Thomasnál pedig jóval többet tud. Ezért is megdöbbentő, miért nem merült fel egyáltalán a neve a selejtezőknél. Az őt váltó Farkas Balázs néhány momentuma lendületesebbnek tűnt.
Osztályzat: 6,5


Priskin Tamás:
Álmosan kezdett, nem tudott felpörögni a második félidőre sem, bátortalanul nem ugrott fel fejelni egy esetben a védőjével. Ezt a beidegződését jobb, ha mihamarabb elhagyja, mert az ilyen játékosoknak kevés levegő jut Angliában. A góljánál viszont támadta a labdát, nem bújt el, jól csúsztatott, igazi centerként viselkedett, és ez jó jel. Mint ahogy az is, képes úgy vezetni a labdát, hogy fent van a feje, nem pedig arra koncentrál, hogy el ne pattanjon tőle. A cselezésnél vagány, ezek olyan értékek, amikre lehet építeni. Winkler kolléga kiemelte, a gól után nagyon ügyelt arra, hogy az összeborzolt haját azonnal megigazítsa, pedig nem egy mesterfodrász vágta, és csak annyi kárt lehetett benne tenni, mint Pindroch Csabáéban. A helyette beküldött Torghelle Sándor agresszivitásából átvehetne egy jó adagnyit.
Osztályzat: 6