Béla
13 °C
27 °C

BL-döntő: dec. 5., Barcelona

2006.11.23. 12:02
A labdarúgó BL csoportkörében már csak egy forduló van hátra, és már számos csapat biztosította helyét a legjobb 16 között. Ugyanakkor több nagy múltú együttes sorsa is az utolsó fordulóban dőlhet el. Az a csúfság is előfordulhat, hogy a tavaszt már a tavalyi döntő egyik szereplője sem éli meg.

A labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó csoportköre előtt a legtöbb csoportban már eldőltek a legfontosabb kérdések, de van, ahol még három csapat is bizakodhat a továbbjutásban. Ugyanakkor két olyan nagy múltú, korábbi győztes is akad, amely akár el is búcsúzhat a legrangosabb európai kupasorozattól.

Bajban lehet a Barcelona

Az A-csoportban igen meleg meccs elé néz a zárófordulóban a címvédő Barcelona, amely ha nem nyer a német Werder ellen, csak az UEFA Kupában folytathatja. A csoportból a Chelsea már biztos csoportelsőként továbbjutott, a második helyért viszont hatalmas csata várható a spanyol és a német együttes között. A tavalyi kiírásban szintén egy csoportban szerepelt a két csapat, akkor ebben a párosításban 3-1-re nyert a Barca.

Az El Mundo Deportivo című lap már előre csak annyit ír, hogy az utolsó csoportmeccset semmiképp nem javasolja szívbetegeknek, míg a szintén barcelonai Sport BL-döntőként harangozza be a találkozót. A katalánoknak egyébként sem megy nagyon a sorozatban, hiszen a Chelsea ellen mindössze egy pontot szereztek a két összecsapáson, míg a brémaiak elleni első meccsen csak egy utolsó pillanatokban szerzett góllal tudtak pontot menteni.

Bayern, Inter, 'Pool - simán

A B-jelű négyesben a Bayern München és az Inter már továbbjutott, az utolsó fordulóbeli meccsük csak a csoportelsőségről hivatott dönteni. A C-csoportban még ennél is tisztább a kép, a Liverpool már biztos elsőként jut tovább, míg az Eindhoven már másodiknál rosszabb nem lehet, ami azt is jelenti, Fehér Csaba révén biztos lesz magyar érdekeltségű csapat a legjobb 16 között.

A D-csoportban a Valencia biztos első, de a második továbbjutó helyért a Roma és az ukrán Sahtar csatázik. Tottiék a spanyolokat fogadják, míg az ukránok úgy utazhatnak a görög Olympiakoszhoz, hogy vereség esetén még az UEFA Kupát érő harmadik helyről is lemaradhatnak. A Romának egy pont is elég, az ukránoknak három kell és Valencia-siker az esetleges továbblépéshez.

Bajba kerülhetnek az angolok

Az E-csoportban teljesen tiszta a kép, hiszen a Lyon már csoportelső, míg a Real Madrid az utolsó forduló eredményétől függetlenül már második helyen végez. Az F-csoportból egyelőre csak egy csapat jutott tovább, meglepetésre nem az MU, hanem a Celtic. A másik továbblépőről a Manchester United-Benfica találkozó dönt, melyen a hazaiaknak a döntetlen is elég a kvalifikációhoz. (Lehetnek még csoportelsők is, ha nyernek, a skótok pedig nem győznek Koppenhágában.) Az MU-Benfica érdekessége, hogy tavaly is ez a párosítás döntött a továbbjutásról - igaz fordított kiírásban -, és akkor a portugálok örülhettek.

Szintén izgalmas zárókör elé néznek a G-csoport résztvevői, hiszen a két élen álló klub, a Porto és a tavalyi döntős Arsenal egymás ellen mérkőzik, és egy esetleges döntetlennel mindkettő továbbjuthat. Ellenben ha egyikük nyer, az orosz CSZKA Moszkva hamburgi győzelmével megelőzheti a másik párharc vesztesét.

Tőzsérék maguk döntenek sorsukról

A H-csoportból a Milan favoritként már biztos első a kvartettben, de a második helyért hatalmas csatát vívhat az AEK Athen és a francia Lille. A Tőzsér Dániellel felálló görögök a már kiesett Anderlechthez látogatnak, míg a franciák a már továbbjutott olaszoknál szerepelnek. Az AEK jelenleg egy ponttal vezet riválisa előtt, így akár vereséggel is továbbjuthat, ha a franciák is kikapnak Milánóban. Ha Tőzsérék győznek, biztos továbbjutók, míg ha mindkét meccs döntetlennel zárulna, akkor is a görögök folytathatják a BL-ben.