Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

'Anyám, mit csinált Totti!'

2006.11.28. 16:29
A félfordulatos-ollózós Ronaldinho-gól volt a legszebb a külföldi futballbajnokságokban, de akadt néhány másik csodás találat is a hétvégén: Francesco Totti kapáslövését és Nicolas Anelka távoli bombagólját mindenképp látni kell.
Ronaldinho hétvégi csodagólja több igen technikás találatot szorított háttérbe, melyekről hónapokig beszélnénk, ha a brazil nem csinált volna olyan mozdulatsort, amit korábban talán még soha senki.

Az angol bajnoki fordulóban szenzációs gólt szerzett Louis Saha, amikor megnézte, majd pontosan kilőtte a jobb alsó sarkot, úgy hogy a labda a kapufát is érintve pattant a hálóba. Ilyenre csak a legjobbak képesek, a Chelsea elleni vezető gólt jegyző csatár teljesítményét méltatja, hogy arra az oldalra talát be, ahová a londoniak kapusa, Carlo Cudicini helyezkedett.

Az MU nagy riválisa, az Arsenal, volt játékosa, Nicolas Anelka miatt kapott ki Boltonban. A korábban a PSG-ben, a Real Madridban, újra a PSG-ben, a Liverpoolban, a Manchester Cityben és a Fenerbachcéban is megfordult támadó augusztusi klubváltása óta először talált be új egyesülete színeiben. Első gólját jó huszonöt méterről lőtte: az Aranylabda-szavazáson 10. helyen végzett Jens Lehmann kapus a kezét sem tudta felemelni, olyan erősen vágódott a labda a lécről a vonal mögé.

A Tottenham is 3-1-re győzött, a Wigant verték, bolgár légiósuk, Dimitar Berbatov egy gólt lőtt két gólpassza mellett. Találata igen szépre sikerült, egy köténnyel megverte védőjét, majd tizenkét méterről a bal felsőbe csavart.

A Premier League mellett Portugáliában a Benfica-Maritimo találkozó emelkedett ki a vendégcsapat brazil légiósa, Marcinho miatt. Előbb vagy huszonnyolc méterről lőtte ki a bal felső sarkot védhetetlenül, majd kiállították, és a Benfica megnyerte a meccset.

A győztes találat nehéz, de nem túl látványos mozdulatból esett, előtte viszont klasszismegoldás Simao Sabrosa passza: a labda a védelem és a kapus között tökéletesen csavarodik a becsúszó Kacuranisz elé.

A Ronaldinho mögötti második legszebb gólra Francesco Totti kapáslövése a legesélyesebb: társa, Paolo Cassetti harminc méteres ívelését a tizenhatos bal oldali vonaláról, éles szögből vágta a hosszú kapufa tövéhez, a hálóba, a Sampdoria ellen. A hétfői Gazzetta dello Sport nem véletlenül jelent meg "Anyám, mit csinált Totti" felcímmel, és igaza lehet a Roma-edző Luciano Spallettinek is: "Totti hogyan nem került be az 50 Aranylabdára jelölt játékos közé?" A legnagyobb dicséret persze a Samp-drukkerektől jött, akik felállva tapsolták a római kedvencet.

Bővelkedett a hétvége öngólokban is, az egyik legbutábbat a sociedados Ansotegi szerezte az Atletico Madrid ellen. Egy égbe rúgott, beadásnak csak jóindulattal nevezhető, lepottyanó labdát mellel segített kapusa mögé. Ráadásul ezzel egyenlítette ki a házigazda Atletico egygólos hátrányát.

Nem adták ugyan öngólnak, de Saha, amellett, hogy a forduló egyik legtechnikásabb gólját rúgta, az egyik legszerencsétlenebbet is vétette. Az MU-Chelsea-n egy szöglet után Ricardo Carvalho fejesére érkezett a kapus Edwin van der Sar, de mielőtt kivédhette volna, a francia légiós felugrott, belecsúsztatott, így a labda a lécről a vonal mögé pattant. José Mourinho gárdája ezzel szerzett egy pontot idegenben, legnagyobb riválisának stadionjában.

Totti még mindig benzinkutas akar lenni
Francesco Totti sosem az eszével villogott, ő is tudja, csak futballtudása miatt lett sztár egész Olaszországban és a világ nagyrészén. Maga gyűjtette össze és adatta ki a több tucat Totti-viccet tartalmazó könyvet, annak második részét, és néhány hete egy új poénnal gazdagította is a gyűjteményt.

Egy interjúban azt kérdezték a világklasszistól, mit csinálna, ha nem labdarúgó lenne, mire ő a legkomolyabban így felelt: "Gyerekként arról álmodtam, ha a foci nem jön össze, benzinkutas leszek. Imádom a benzin illatát, és kiskoromban mindig azt láttam, hogy a kutasok tárcája dagad a sok pénztől. Ha nem lehetnék futballista, már rég nyitottam volna egy benzinkutat".