Árpád
-2 °C
4 °C

A halálos botrány után leállt az olasz foci

2007.02.03. 12:33
Az olasz labdarúgó szövetség meghatározatlan időre felfüggesztette az olasz első és másodosztályú bajnokság mérkőzéseit és törölte a válogatott meccseit a Catania-Palermo pénteki meccsén történt botrány után. A szicíliai derbi utáni szurkolói összecsapásokban több mint százan megsérültek, egy rendőr meghalt.

Több mint száz sérültje volt az olasz Serie A péntek esti, Catania-Palermó találkozója után kirobbant, egy halálos áldozatot követelő szurkolói rendbontásnak, amelyet követően a nemzeti labdarúgó szövetség (FIGC) bizonytalan időre felfüggesztette az első és másodosztályú bajnokságot. A péntek esti mérkőzés nem megszokott Olaszországban, a liga vezetői előzetesen úgy gondolkodtak, így talán megakadályozhatják a várható szurkolói harcot, de tervük csődöt mondott.

Utcai harcokkal kezdődött a meccs

A harmincnyolc éves rendőr, Filippo Raciti életét követelő utcai harcok után a FIGC törölte a nemzeti válogatottak jövő heti barátságos találkozóit is. (A világbajnoki címvédő felnőttcsapat Romániát fogadta volna Sienában.) A rendbontások már a szicíliai rangadót megelőzően elkezdődtek a stadionon kívül. A drukkerek által használt petárdák és füstbombák miatt félórás csúszással indult a végül 2-1-es palermói győzelemmel zárult mérkőzés.

A találkozó az ötvenhetedik percben félbeszakadt, mert a könnygáz a játéktérre került - így akarták megfékezni a hazai drukkereket -, a játékosok pedig képtelenek voltak a folytatásra. Bő félóra múlva újra folytatódott a meccs, akkor már nem is zavarta meg semmi a játékot. A csata azonban a stadionon kívül folytatódott, az igazi harc is a lefújást követően bontakozott ki, amikor az ingerült hazai drukkerek a rendőrökre támadtak az utcán.


Tekintse meg képeinket!

Raciti akkor szenvedett halálos sebeket, amikor az autójában - az arcához közel - felrobbant egy bedobott petárda. A válságos állapotú rendőrt azonnal kórházba szállították, ám a klinikán, röviddel az orvosi beavatkozás megkezdése után leállt a szíve és már hiába küzdöttek negyvenöt percig életéért, nem tudták megmenteni. A rendőrség jelentése szerint kilenc embert tartóztattak le és további huszonötöt vettek őrizetbe.

Súlyos és drasztikus lépések

"Világos üzenetet kell megfogalmaznunk, arra nézve, hogy meg kívánjuk állítani a sport ilyen mérvű elfajzását, ami sajnos egyre többször tapasztalható" - áll Romano Prodi, olasz kormányfő közleményében, amelyben egyben jelezte, hogy hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze az üggyel kapcsolatban. Prodi utalt arra, hogy a csőcseléket minden eszközzel ki kell szorítani a stadionokból.

A kormány mellett a FIGC is külön lépéseket fontolgat. "Ez nem mehet így tovább. Az olasz futball most leáll és addig nem is folytatódik tovább, amíg nem tudjuk garantálni azokat a súlyos és drasztikus lépéseket, amelyek után nyugodt körülmények között rendezhetőek meg a mérkőzések" – mondta Luca Pancalli, a szövetség elnöke.

Múlt héten egy menedzser halt meg

A sportvezető ehhez hozzátette, hogy a hétfői kormányülésen a sportélet irányítóinak közösen meg kell hozniuk a jelenlegi helyzet által megkövetelt döntéseket, különben nem indul újra a bajnokság. Pancalli már a hét elején kilátásba helyezte a Serie A és Serie B felfüggesztését, miután múlt vasárnap az alacsonyabb osztályú Sammartinese-Cancellese összecsapáson kitört tömegverekedésben agyonvertek egy futballmenedzsert.

A pénteki tragédia után Catania polgármestere nyomozást rendelt el a gyilkosság ügyében, a Palermo edzője, Francesco Guidolin pedig döbbenten nyilatkozott: "Nagyon kiábrándult vagyok. Ami péntek este történt az bűn a sportággal és a várossal szemben is. Ezt meg kell állítani. Amíg nem tudjuk visszaszerezni a sport igazi értékeit, addig nem folytathatjuk tovább."

Elhalasztott szuperrangadó

Az olasz bajnokságban vasárnap szuperrangadót rendeztek volna, hiszen az éllovas, és október óta pontot sem veszítő Inter a második helyezett AS Romát fogadja.

Az olasz botrány jól jöhet a horvát-magyar 2012-es Európa-bajnoki pályázatnak, hiszen az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a biztonságot a legfontosabbnak tartja. Döntés április tizennyolcadikán lesz Cardiffban.

"Az erőszak minden formája elfogadhatatlan, így nincs helye a futballban. Éppen ezért nem leszünk elnézőek és nem fogadjuk el, sőt ki kell irtanunk. Együtt dolgozunk az olasz futball irányítóival és a hatóságokkal, hogy megoldást találjunk az erőszak továbbgyűrűzése ellen, amely egész Európára jellemző" - mondta közleményében Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) egy hete megválasztott elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?