Máté, Mirella
12 °C
30 °C

A halálos botrány után leállt az olasz foci

2007.02.03. 12:33
Az olasz labdarúgó szövetség meghatározatlan időre felfüggesztette az olasz első és másodosztályú bajnokság mérkőzéseit és törölte a válogatott meccseit a Catania-Palermo pénteki meccsén történt botrány után. A szicíliai derbi utáni szurkolói összecsapásokban több mint százan megsérültek, egy rendőr meghalt.

Több mint száz sérültje volt az olasz Serie A péntek esti, Catania-Palermó találkozója után kirobbant, egy halálos áldozatot követelő szurkolói rendbontásnak, amelyet követően a nemzeti labdarúgó szövetség (FIGC) bizonytalan időre felfüggesztette az első és másodosztályú bajnokságot. A péntek esti mérkőzés nem megszokott Olaszországban, a liga vezetői előzetesen úgy gondolkodtak, így talán megakadályozhatják a várható szurkolói harcot, de tervük csődöt mondott.

Utcai harcokkal kezdődött a meccs

A harmincnyolc éves rendőr, Filippo Raciti életét követelő utcai harcok után a FIGC törölte a nemzeti válogatottak jövő heti barátságos találkozóit is. (A világbajnoki címvédő felnőttcsapat Romániát fogadta volna Sienában.) A rendbontások már a szicíliai rangadót megelőzően elkezdődtek a stadionon kívül. A drukkerek által használt petárdák és füstbombák miatt félórás csúszással indult a végül 2-1-es palermói győzelemmel zárult mérkőzés.

A találkozó az ötvenhetedik percben félbeszakadt, mert a könnygáz a játéktérre került - így akarták megfékezni a hazai drukkereket -, a játékosok pedig képtelenek voltak a folytatásra. Bő félóra múlva újra folytatódott a meccs, akkor már nem is zavarta meg semmi a játékot. A csata azonban a stadionon kívül folytatódott, az igazi harc is a lefújást követően bontakozott ki, amikor az ingerült hazai drukkerek a rendőrökre támadtak az utcán.


Tekintse meg képeinket!

Raciti akkor szenvedett halálos sebeket, amikor az autójában - az arcához közel - felrobbant egy bedobott petárda. A válságos állapotú rendőrt azonnal kórházba szállították, ám a klinikán, röviddel az orvosi beavatkozás megkezdése után leállt a szíve és már hiába küzdöttek negyvenöt percig életéért, nem tudták megmenteni. A rendőrség jelentése szerint kilenc embert tartóztattak le és további huszonötöt vettek őrizetbe.

Súlyos és drasztikus lépések

"Világos üzenetet kell megfogalmaznunk, arra nézve, hogy meg kívánjuk állítani a sport ilyen mérvű elfajzását, ami sajnos egyre többször tapasztalható" - áll Romano Prodi, olasz kormányfő közleményében, amelyben egyben jelezte, hogy hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze az üggyel kapcsolatban. Prodi utalt arra, hogy a csőcseléket minden eszközzel ki kell szorítani a stadionokból.

A kormány mellett a FIGC is külön lépéseket fontolgat. "Ez nem mehet így tovább. Az olasz futball most leáll és addig nem is folytatódik tovább, amíg nem tudjuk garantálni azokat a súlyos és drasztikus lépéseket, amelyek után nyugodt körülmények között rendezhetőek meg a mérkőzések" – mondta Luca Pancalli, a szövetség elnöke.

Múlt héten egy menedzser halt meg

A sportvezető ehhez hozzátette, hogy a hétfői kormányülésen a sportélet irányítóinak közösen meg kell hozniuk a jelenlegi helyzet által megkövetelt döntéseket, különben nem indul újra a bajnokság. Pancalli már a hét elején kilátásba helyezte a Serie A és Serie B felfüggesztését, miután múlt vasárnap az alacsonyabb osztályú Sammartinese-Cancellese összecsapáson kitört tömegverekedésben agyonvertek egy futballmenedzsert.

A pénteki tragédia után Catania polgármestere nyomozást rendelt el a gyilkosság ügyében, a Palermo edzője, Francesco Guidolin pedig döbbenten nyilatkozott: "Nagyon kiábrándult vagyok. Ami péntek este történt az bűn a sportággal és a várossal szemben is. Ezt meg kell állítani. Amíg nem tudjuk visszaszerezni a sport igazi értékeit, addig nem folytathatjuk tovább."

Elhalasztott szuperrangadó

Az olasz bajnokságban vasárnap szuperrangadót rendeztek volna, hiszen az éllovas, és október óta pontot sem veszítő Inter a második helyezett AS Romát fogadja.

Az olasz botrány jól jöhet a horvát-magyar 2012-es Európa-bajnoki pályázatnak, hiszen az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a biztonságot a legfontosabbnak tartja. Döntés április tizennyolcadikán lesz Cardiffban.

"Az erőszak minden formája elfogadhatatlan, így nincs helye a futballban. Éppen ezért nem leszünk elnézőek és nem fogadjuk el, sőt ki kell irtanunk. Együtt dolgozunk az olasz futball irányítóival és a hatóságokkal, hogy megoldást találjunk az erőszak továbbgyűrűzése ellen, amely egész Európára jellemző" - mondta közleményében Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) egy hete megválasztott elnöke.