Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Örömhír a Chelsea-nél: csak 30 milliárd forint az adósság

2007.02.19. 17:01
Hatvanmillió fonttal csökkent az angol futballbajnok Chelsea adóssága a tavalyi szezont lezáró pénzügyi mérleg szerint. Az ügyvezető, Peter Kenyon örült a hírnek, de még így is a harmadik legnagyobb hiány a csapaté az angol bajnokság történetében.

Az angol labdarúgó-bajnokságban címvédő Chelsea 80,2 millió fontos (29,9 milliárd forint) veszteséggel zárta a 2005/2006-os pénzügyi évet - jelentette be hétfőn Peter Kenyon, a klub ügyvezetője.

Bővülés, növekedés

A nagyon jelentősnek tűnő hiány ellenére Kenyon jó hangulatban ismertette az adatokat, mert - amint azt jelezte - a 2004/2005-ös évihez képest a legutóbbi mérleg hatvanmillió fonttal jobb eredményt tükröz.

A klub vezetői és tulajdonosa, az orosz Roman Abramovics már csak azért is optimisták, mert a kimutatások szerint az adott időszakban a gazdálkodás több fontos elemében jelentős javulást értek el: a marketing és reklámtevékenységből származó bevételek 44 százalékkal bővültek, míg a labdarúgással közvetlenül összefüggő forgalom 6,3 százalékkal nőtt.

A harmadik legnagyobb hiány

"Ezek az adatok alátámasztják, hogy a klub működésének üzleti oldala is jól működik, hiszen minden jelentősebb paraméterben növekedést értünk el. A mérleg javulása nem áll meg, a mostani zárásban ugyanis az adidasszal 2005-ben kötött szerződésünk hozományai még nem szerepelhettek" - bizakodott Kenyon.

A klub elöljáróinak lelkendezése ellenére a szigetországi elemzők a bejelentés után emlékeztettek arra, hogy a Chelsea az angol labdarúgás történetének harmadik legnagyobb hiányát produkálta.

Az Arsenal vezet, de stadiont épített

A másik két rekordadós közül a Liverpool adóssága 44,8 millió font volt, amit az új amerikai befektetők hamarosan kiegyenlítenek. Az Arsenal 263 millió fontos adóssága úgy jött össze, hogy eközben felépítették az új, hatvanezres stadiont, amelyikben rendre telt ház előtt játszik a csapat.

A The Guardian utal arra, amióta az orosz milliárdos birtokolja a londoni klubot, az összesített hiány 308 millió fontra rúg, miközben Abramovics már több mint 500 milliót költött az egyesületre.

Pénzszórás és szigor

Elképzelhető, hogy a téli szünetben a hiány miatt nem kapott José Mourinho vezetőedző engedélyt arra a tulajdonostól, hogy újabb védőt vásároljon, pedig szinte az egész védelem egyszerre dőlt ki. A Chelsea-nél már eddig is fizettek indokolatlanul magas összeget néhány játékosért - Mikel, Wright-Phillips -, és a hiány nyilván a meggondolatlan pénzszórásnak is köszönhető. Ennek ellenére, ha valakit meg akarnak szerezni, bármikor képesek előteremteni rá azt az összeget, amivel megnyerik a licitversenyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!