Viola
-5 °C
-2 °C

Szamarakból nem lesznek versenylovak

2007.02.22. 22:05
A magyar labdarúgó-bajnokság pénteken kezdődő tavaszi idénye előtt biztosak lehetünk benne, hogy sok újsághír lesz arról, melyik játékosra melyik csapattól kíváncsiak. Jó néhányszor halljuk majd a közhelyet: bekerült abba a bizonyos noteszbe a neve, amit ha nagyon kell egy játékos, hirtelen előkapnak, és az alapján igazolnak. A hazai valóság ellenben az, hogy az ügynökök szenvednek a meccseken, bár annál tisztelettudóbbak és tapintatosabbak, hogy hangosan felnevessenek a bénázások láttán. "Ha a diák buta marad, hibás a tanár is" - mondta az egyik hozzáértő.

A hazai futballviszonyokat ismerve nem váltott ki megdöbbentést tavaly október közepén, hogy Garami József olyan MTK-Debrecen meccset látott, amelyikre még sokszor lenne szüksége csapatának, jóllehet játékosai hatvan percig nem találták el a kaput. Nem kis kontrasztot teremtett, hogy az Ajax technikai igazgatója Martin van Geel is ott ült a lelátón, aki nem rakott magára szemellenzőt, bátran formált lesújtó véleményt. Gyanítható, alig várta, történjen valami említhető. A külföldi klubok képviselőit kísérőket kérdeztük, milyen élményekkel távoznak ügyfeleik.

Széttárni a kezünket, ha nem megy a játékosnak


Tőzsér Dániel az AEK színeiben az UEFA-kupában (fotó: AFP)

"Még nem nevettek egyszer sem rajtam vagy a magyar futballon, legalábbis a jelenlétemben nem" - jelentette ki Filipovics Vladan menedzser, aki sok neves szakemberrel nézte végig a magyar bajnokikat. Hozzátette, nem kis munkával felkészíti előre a vendégeit, gyenge iramot látnak majd, felejthető színvonalat. A FIFA-licences, szerb származású játékosügynök szerint ettől függetlenül is pontosan tudják az érkezők: lassú meccset látnak majd, de egyből nem ítélnek, általában több esélyt adnak a kiszemelteknek.

"Azt is meg kell választani, melyik meccsre viszem ki a külföldieket, mert néha úgy gondolják egy pálya láttán, hogy eltévedtünk. Tőzsér Danit az AEK-tól épp a REAC-pályán nézték meg, ahol egy gyenge ellenféllel szemben játszott gyengén, ilyenkor nem érdemes semmit mondani, csak széttárni a kezünket. Nem kell magyarázkodni, az a legrosszabb. Ha megy a játék az érintettnek, akkor pedig a földön kell maradni."

Elismerte, általában nem szokták leszólni a magyar focit, mert tudják, ha ebben a közegben Ronaldinho játszana, ő sem tudna folyamatosan kimagasló teljesítményt nyújtani. Épp a társak gyengesége akadályozná meg ezt, vagy a hozzászürkülés lehetősége.

Agárdon jó munka folyik, de

"Nekem mindig azt mondják: maguk, magyarok, akik annak idején annyira tudták, mi kell a jó és eredményes futballhoz, érthetetlen, hogyan veszíthettek ennyire utat" - állította az Indexnek egy külföldön tekintélynek örvendő tanácsadó, akit többször kérdeztek, ha tőlünk szeretnének igazolni.

A neve elhallgatását kérő szakember ilyenkor könyörtelenül felvázolja az őt faggatóknak, hogy Várszegi Gábor agárdi akadémiáján nagyon jó képzés folyik, de még a legtehetségesebb tizenkilenc éves fiatalok sem alkalmasak arra, hogy azonnal bevethetők legyenek rangos bajnokságokban.

Csendben kellene és illene dolgozni

"A magyar bajnokságban kevésszer sprintelnek, rendszerben alig tudnak játszani, ez a képzés hiányossága. Ha a diák buta marad, hibás a tanár is. Amit korábban irigylésre méltó precizitással, alapossággal építettek fel évtizedek alatt, évek alatt sikerült romba dönteni."

Megesett már vele, hogy az MTK-stadion állapota láttán vissza akartak fordulni vendégei. "Szamárból nem lehet versenylovat csinálni" - mondták neki többször, arra utalva, ha szerződtetnék is a játékost, csak egy darabig lenne képes felvenni a ritmust. "A bemelegítés Hollandiában vagy Belgiumban intenzívebb, mint itt a meccs" - bírált élesen egy másik küldött.

Emlékeztetett arra is, nagy lehet az értékválság, mert Farkas Balázs kijevi gálameccsen való szerepléséről többször írtak az újságok. "Emellett, ha kisebb siker van, hatalmas feneket kerítenek neki, ehelyett csendben kellene és illene dolgozniuk" - mondta, és szerinte aránytalanul nagy a figyelem az utánpótlás korosztályon, amelyik tényleg tehetséges, de nem világverő.

Sok a reklamálás

"Nincs néző, indokolatlanul sok a reklamálás, technikailag megdöbbentő fogyatékosságokat láttam, és néhány olyan játékost, akik fizikailag külföldön a harmad- vagy a negyedosztályban állnák meg legfeljebb a helyüket" - állapította meg az egyszeres magyar válogatott játékos, aki, mivel nem akarta bántani a játékosokat, és mivel csak elvétve néz magyar meccseket, inkább inkognitóban maradt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!