Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Először ismétlődik BL-döntő

2007.05.03. 12:43
Kialakult a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének párosítása. A Liverpool-Milan mérkőzés egyben visszavágója a két évvel ezelőtti döntőnek, ugyanakkor ez a második olyan finálé 1956 óta, melyben két olyan együttes csap össze, amely korábban már játszott döntőt egymás ellen.

Minden idők egyik legemlékezetesebb Bajnokok Ligája-döntője után két évvel ismét a fináléban találkozik egymással az angol Liverpool és az olasz Milan együttese. Két éve a Pool 0-3-ról egyenlített, majd büntetőkkel megszerezte a klub történetének ötödikBEK (Bajnokcsapatok Európa-kupája)-BL címét.

Esélyeseket vertek ki

Sokan fanyalognak, miszerint azért ez a két csapat játssza a döntőt, mert a bajnokságban esélye sem volt a kiemelkedő szereplésre, így a tavaszi szezon nagy részét feláldozhatták a BL-nek.

Ennek ellentmond, hogy az idei sorozatban Steven Gerrardék kiverték többek között a holland (Eindhoven), a spanyol (Barcelona) és az angol (Chelsea) bajnokot, míg az olaszok a német első (Bayern München) és a nagy esélyesnek kikiáltott Manchester United kiverésével jutottak be az athéni döntőbe.

Eddig háromszor ismétlődött meg döntő

Ugyanakkor döntőbe kerülésük történelminek mondható, hiszen amióta a BEK átreformálása után megalakult a Bajnokok Ligája 1992-ben, eddig egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy megismétlődjön egy korábbi finálé. A BEK-ben erre több példa is akadt, hiszen a Real Madrid 1956-ban és 1959-ben is a francia stade de Reims ellen nyertre meg a sorozatot, míg a Milan '63-ban és 90-ben is a Benfica elleni győzelmével ért fel a csúcsra. Az Ajax és a Juventus 1973-ban és 1996-ban is találkozott a döntőben. a BEK-ben a hollandok, majd huszonhárom év elteltével a BL-ben az olaszok diadalmaskodtak.

A kiírás elején a Real Madrid sorozatban ötször diadalmaskodott, majd az Internazionale és a Benfica is duplázni tudott. A kiegyenlített hatvanas évek után a hetvenes években az Ajax és a Bayern München is triplázott, majd hat évig angol csapatok uralták Európát, a Liverpool háromszor is megnyerte a BEK-et.

Névtelenek és a kétszer is bukó Valencia

A nyolcvanas években több meglepő siker is született (Hamburg, Steaua, Porto, PSV), majd a Milan ideje jött el. A kilencvenes évek változatossága után az ezredfordulón a Real Madrid két évente jutott döntőbe és valamennyi alkalommal nyerni tudott.

Legutóbb a spanyol Valenciának sikerült egymás utáni két évben a döntőbe kerülnie, de a 2000-es és az egy évvel későbbi finálét is elbukta, előbb a Real Madrid, majd a Bayern München ellenében.

A bukiknál a Milan az esélyes

A mostani két döntős közül a Milan eddig hatszor, míg ellenfele ötször nyerte meg a sorozatot, de egymás ellen a döntőben eddig csak egyszer, a két évvel korábbi fináléban játszottak. Nem mellesleg 1962 óta nem volt annyi gól a kilencven perc során, mint 2005-ben.

Az angol William Hill fogadóiroda mindenesetre a Milant látja esélyesebbnek, hiszen győzelmük esetén 1,72-szeres pénzt fizet, míg liverpooli győzelemmel a befizetett összeg kétszeresét lehet nyerni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!