Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Lemondott Mészöly Kálmán

2007.07.14. 13:07
Lemondott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöki tanácsadói posztjáról Mészöly Kálmán. Mészöly a Sport TV csütörtöki adásában tett rasszista megjegyzése miatt távozott a szövetségtől. Ebben az adásban azt mondta: "épphogy lejöttek a fáról Afrikában, és már hozzák is őket".

Lemondott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöki tanácsadói posztjáról Mészöly Kálmán a Sport TV csütörtöki adásában tett rasszista megjegyzéséért. A korábbi 61-szeres válogatott játékos, volt szövetségi kapitány a lemondását úgy kommentálta a távirati irodának, hogy nagyon sajnálja a történteket, de – tekintettel a futballvilág és azon belül az MLSZ rasszizmus ellenes harcára – úgy érezte: semmiképpen nem szaporíthatja az MLSZ és elnökének gondjait.

"Maximálisan elismerem a rasszizmus elleni harc fontosságát. Még egyszer elnézést kérek mindenkitől, akit meggondolatlan megjegyzésemmel megbántottam, nem állt szándékomban, és nagyon bánom, hogy hétfőn esedékes 66. születésnapomat ilyen körülmények között kell 'ünnepelnem'" - tette hozzá.

Mészöly a Magyarországon játszó afrikai labdarúgókra tett súlyosan sértő megjegyzést a Sport TV csütörtök esti adásában. Az afrikai játékosok hazánkba igazolásával kapcsolatban úgy nyilatkozott: "épphogy lejöttek a fáról Afrikában, és már hozzák is őket".

"Elfogadtam Mészöly Kálmán lemondását, ebben a helyzetben nem is tehetett mást" - mondta Kisteleki István MLSZ-elnök az MTI-nek. "Biztos vagyok benne, hogy Kálmán már százszor megbánta meggondolatlan kijelentését, amiért minden lehetséges fórumon már elnézést kért. A történtek ellenére Mészöly Kálmán továbbra is nagy értéke a magyar futballnak, akire szükségünk van, és bízom benne, hogy későbbiekben valamilyen formában még együtt tudunk dolgozni."

Mészöly nem először bajba nyilatkozatai miatt, a horvát-magyar labdarúgó Eb-pályázat áprilisi sikertelensége után még a reptéren káromkodások közepette magyarázkodott, Lamperth Mónikának kellett lecsitítania. Pár hete a válogatott oslói kudarca után a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, hogy ő hátba rúgta volna a hazaiak csatárát, Carew-t.

A tavasszal rasszista megnyilvánulások miatt pontlevonással büntetett Újpest azonnal elhatárolódott Mészöly kijelentésétől, a műsorvezető is, Várhidi Péter kapitány és Tornyi Barnabás edző ellenben csak mosolygott.