Ismét kiírták a Fradi-tendert

2007.09.21. 14:41
Negyedik alkalommal is kiírta az állami vagyont kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) az Üllői úti 6+2 hektáros ingatlanegyüttes értékesítési pályázatát. Az ár nem változott, a feltételek azonban igen, így a vevő akár húsz százalékot is lealkudhat az árból.

Az állam újra nekifutott, hogy megszabaduljon az FTC által használt Üllői úti ingatlanoktól. A nyolchektáros területet továbbra is bruttó 4,165 milliárdért, négyzetméterenként 35 000 forintért szeretnék eladni. A pályázatra október 24-ig lehet jelentkezni.

Újdonság az árlejtés

Annyi változott azonban, hogy a KVI ezúttal már alkalmazza az úgynevezett árlejtés módszerét. Ez azt jelenti, hogy ha nincs verseny - vagyis csak egy érdeklődő pályázik a területre -, akkor egy kormányrendelet szerint a limitárnál 20 százalékkal kevesebbet ígérő pályázatot is elfogadhatja a KVI. Ez azt jelenti, hogy akár 28 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, tehát a 4,165 milliárd forint helyett már bruttó 3,332 milliárd forintért is gazdára találhat a terület.

Engedménnyel együtt is 7,372 milliárd forint

Az üzlet persze nem ennyibe kerül: a vevőt ez a pályázati kiírás is kötelezi az FTC kistafírozására, méghozzá változatlan feltételekkel. Így a győztes pályázónak a meglévő stadiont az adásvételi szerződés megkötésétől számított két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfáért fel kell újítania, 800 millióért meg kell vennie a focicsapatot üzemeltető cég 20 milliós névértékű részvénycsomagját, valamint legalább 1,5 milliárd plusz áfát kell fizetnie az FTC-nek a létesítményhasználati jog megváltására.

Összesen tehát 7,372 milliárd forintot még akkor is ki kell fizetnie a győztes pályázónak, ha az árlejtés lehetőségét kihasználva a telek árát 20 százalékkal csökkenteni fogják.

Több ajánlat esetén, nyilvános ártárgyalás

A pályázati dokumentáció változatlanul 500 ezer forint plusz áfáért vehető meg, a pályázati részvétel feltétele továbbra is a 400 milliós ajánlati biztosíték megfizetése (a győztesnél ez az összeg beszámít a vételárba). A pályázati kiírás szerint az ajánlattételi határidő lejártáig módosítható vagy visszavonható a pályázati ajánlat. Az ajánlattételi határidő lejártát követően a benyújtott ajánlatok több ajánlat esetén a nyilvános ártárgyalás során módosíthatók. Ha egy érvényes ajánlat érkezik, akkor van lehetőség az árlejtéses értékesítésre.

A pályázatok elbírálásakor a vállalt nettó ajánlati ár limitáron felül megajánlott részét 60 százalékos súllyal, míg a stadionfelújítás és a használati jog megvásárlásával kapcsolatos vállalások értékét 40 százalékos súllyal veszik figyelembe. A pályázat nyertese az lesz, aki a pályázati felhívásban rögzített feltételek teljesítése mellett az értékelési súlyokkal számítva, a legmagasabb vételárat ajánlotta.

Eddig senkinek nem kellett

A KVI június végén írta ki az Üllői úti 6+2 hektáros ingatlanegyüttesre a legutóbbi, immár harmadik nyilvános értékesítési pályázatot. Ezúttal már tulajdonjogot is vehetett volna a nyertes, és bár hárman is megvásárolták a pályázati dokumentációt, nem érkezett érvényes pályázat a tenderre. Korábban két alkalommal a vagyonkezelési jog értékesítésével próbálkoztak, de sikertelenül, hiszen előbb egy magyar, majd egy spanyol érdekeltségű cég jelentkezését minősítették érvénytelennek.  • Tippek
  • Biztosítás