Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Ecclestone-ék megveszik Buzsákyt

2007.10.30. 11:26
A Plymouth Argyle magyar középpályása, Buzsáky Ákos félmillió fontért a londoni Queen's Park Rangersbe igazol. Egyelőre kölcsönbe kerül a Bernie Ecclestone és Flavio Briatore irányította kicsapathoz, januártól lesz végleges a váltás.

Az angol másodosztály hetedik helyén álló Plymouth Argyle-ból a 23. helyezett Queens's Park Rangershez igazol Buzsáky Ákos. A hétszeres válogatott középpályás mégsem hozott rossz döntést: a Championship egyik legkisebb költségvetésű, vidéki klubját cseréli a néhány hónapja Bernie Ecclestone és Flavio Briatore irányította londoni egyesületre. Igaz, két magyar csapattársát, Halmosi Pétert és Tímár Krisztiánt is maga mögött hagyja.

Buzsáky Ákos a válogatott mezében (fotó: AFP)

A hírről a Nemzeti Sport számolt be, az angol lapok kedd reggel csak azt írták, Buzsáky biztosan elhagyja a cornwalli kiscsapatot. A szezon végén lejáró szerződésű játékosnak a múlt héten ajánlottak új szerződést - írta a sportlap -, de azt Buzsáky nem fogadta el. A hangzatos véleményei miatt Angliában kedvelt Ian Holloway menedzser ezután kihagyta a hétvégi csapatából a középpályást. Holloway mindenképp meg akarta volna tartani a szurkolók kedvencét, de hétfőre belátta, elveszíti egyik legjobbját.

A Nemzeti Sportnak maga az érintett erőítette meg az átigazolás tényét.

Buzsáky egyelőre kölcsönbe kerül Londonba, majd a téli átigazolási időszakban lesz végleges az üzlet és 500 ezer fontot, 180 millió forintot utal majd érte a QPR.

"Nagyon valószínű, hogy távozik. Ez még nem történt meg, még nem ment át az orvosi vizsgálaton. Ha azonban összejön az üzlet, az nagyon csodálatos lesz neki és a klubnak is" - nyilatkozta a plymouth-i edző a klub honlapján látható videón. Holloway mégsem volt felhőtlenül boldog az üzlettől. - Megpróbáltam mindent megtenni annak érdekében, hogy jól érezze magát. Nagyon nehéz dolog külföldiként, egyedül, távol a családodtól futballozni. Honvágya volt, ezért hoztam két magyar játékost is, akik segíthettek neki is és nekünk is. Nagyon kemény munkát végeztünk Ákossal és most más fog ebből hasznot hajtani."

A menedzser szavaiból is kiderül, a QPR-ral a játékos ügynöke, Filipovics Vladan hozta össze a boltot. Azt nem lehet tudni, Holloway múltjának van-e szerepe az átigazoláshoz, de a Plymouth jelenlegi menedzsere 2006 előtt öt évet töltött el a londoniaknál.

Az átigazolás félmillió fontos összege Hollloway kesergése ellenére jó üzletet jelez: 2004-ben 275 ezer fontért vették meg Buzsákyt a Portótól. Ennek ellenére nem klubrekord: 1997-ben a saját nevelésű Micky Evansot 750 ezer fontért adták el a Southamptonnak. Ha azt vesszük, hogy a nyáron 400 ezer fontot adott ki az Argyle Halmosi Péterért, akkor is százezer fontos pluszban van a klub.

A QPR utoljára az 1995-96-os szezonban szerepelt a Premier League-ben. Utolsó igazán ismert játékosa a most már Liverpoolban szereplő Peter Crouch. Az 1882-ben alapított nyugat-londoni csapat egyetlen eddigi eredménye az 1967-es Ligakupa-győzelem. A QPR augusztusban elbocsátott edzője az a John Gregory volt, akit tavaly kitartóan hoztak hírbe a magyar válogatottal. A csapat jelenlegi edzője az olasz Liugi de Canio.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!