Huba
17 °C
33 °C

Gyurcsányi a magyarok hőse

2008.03.02. 21:30 Módosítva: 2009-02-13 13:21:05
A magyar futsal-válogatott a lengyelek legyőzésével csoportelsőként végzett világbajnoki selejtezőcsoportjában. Kozma Mihály együttesének már csak egy pótselejtezőn kell túljutnia, hogy részt vehessen a brazíliai vb-n.

A magyar futsal-válogatott vb-selejtezőn magabiztos játékkal verte a lengyeleket, így továbbjutott csoportjából. A magyar együttesnek még egy pótselejtezőt kell - oda-visszavágós rendszerben - megnyernie, hogy részt vehessen a brazíliai világbajnokságon.

A magyar csapat az első két nap eredményei alapján remek helyzetben volt, hiszen még döntetlen esetén is biztos továbbjutónak számított, de egy esetleges vereséggel, jó gólkülönbsége révén is eséllyel pályázhatott a második helyen továbbjutók egyikére.

Tíz perc alatt eldőlt

Ennek ellenére Kozma Mihály együttese már az első percben vezetést szerzett, majd a harmadik percben már két gól volt az előny. A lengyelek ugyan szépítettek, de Gyurcsányi előbb egy kontra végén majd egy szabadrúgás után kétszer is betalált.

A lengyelek miután a 10. percben már háromgólos hátrányban voltak időt kértek, de ez sem sokat segített, főleg azután, hogy kapusukat - talán kissé túl szigorúan - kiállította a játékvezető. A folytatásban a lengyelek néhány keményebb szereléssel akarták megfélemlíteni a magyar együttest, eredménytelenül.

Parádé a végére

A magyar együttes a második félidőben is magabiztosan védekezett, ha pedig mégis túljutottak a védőkön, Balázs védett bravúrral. A magyar kapus öt perccel a vége előtt a góllövők közé is feliratkozhatott volna, de a lengyelek kapuscseréjénél távoli kísérlete mellé szállt.

Három perccel a vége előtt még szépítettek a lengyelek, de Madarász a nap góljával - a saját kilenceséről háttal állva emelt az üresen hagyott lengyel kapuba - véglegessé tette az első helyezett kilétét. Ráadásként még Tóth is betalált, így már-már kiütésessé téve a magyar győzelmet.

Még két meccs kell a vb-hez

Az utolsó percekben az egyébként végig remek hangulatot produkáló közönség felállva tapsolta meg a magyar együttest. A csoport másik meccsén a macedónok 4-1-re verték az angolokat, így ők lettek a harmadikok.

A folytatásban a tíz csoportgyőztest és a két legjobb második helyezettet sorsolják párokba és az oda-visszavágós párharcok győztesei vehetnek részt Európából a szeptember 30-án kezdődő brazíliai világbajnokságon.

VB-selejtezőtorna, 3. forduló:

Magyarország-Lengyelország 6-2 (4-1)
magyar gólszerzők: Lódi (1.), Gyurcsányi (3., 8., 11.), Madarász (19.), Tóth Sz. (20.)
Macedónia-Anglia 4-1 (2-0)
Gólszerzők: Grigoriev 2, Petrovics, Trajkovski ill. Tucknott
A csoport végeredménye:
1. Magyarország - továbbjutó
2. Lengyelország
3. Macedónia
4. Anglia

Kozma Mihály szövetségi kapitány: "Ilyen csodálatos közönség előtt nem lehetett veszíteni. A tornán mutatott teljesítményünk alapján megérdemelten végeztünk az első helyen. A következő körben mindenképpen a világ élvonalához tartozó válogatottal találkozunk, azt gondolom, a maxmumot kell kihoznunk magunkból és akkor kiesés esetén sem kell szégyenkeznünk. Én azonban hiszek a csapatomban és abban, hogy képesek leszünk venni a következő akadályt is."