Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bajnokok Ligája: történelmet írt a Fener

2008.03.05. 11:06
Két angol csapat már a BL-negyeddöntőnek örül. A Manchester pont annyit futballozott, amennyi a győzelemhez kellett, az Arsenal pedig, bár a találkozó nagyobb részében fölényben játszott, a góljait akkor szerezte, amikor már senki sem várta. A Barcelona vezéráldozattal hozta a kötelezőt. A Fenerbahce a történelem második török csapataként jutott a legjobb nyolc közé.

Milan-Arsenal 0-2 (összesítésben 0-2)

A Milan csak a találkozó rövidebb szakaszaiban játszott fölényben, akkor, amikor a nem teljesen egészséges Kaká bírta szusszal. A két találkozó összképe alapján az Arsenal megérdemelten jutott tovább, Fabregas lélektanilag a legjobb pillanatban lõtte a londoniak vezetõ gólját. Hiába harcolt ki a végén mezõnyfölényt a Milan, az Arsenal a találkozó utolsó perceiben elrendezte a dolgokat.

Büszke vagyok a játékosaimra - mondta a gyõztes csapat mestere, Arséne Wenger -, ma uraltuk a játékot, nem követtünk el komolyabb hibákat. Közelebb kerültünk az álmunkhoz: megnyerni a Premier League-t és a BL-t. Nem lehet senkit kiemelni, ma a csapat diadalmaskodott. Ancelotti Milan-fõnök is a vendégeket dicsérte. Úgy vélte, az a csapat, amely 180 percen keresztül tud nyomni, megérdemli a továbbjutást.

Barcelona-Celtic 1-0 (4-2)

A Barcelona már a 3. percben elõnyhöz jutott, amelyet biztosan õrzött a találkozó végéig. Hiába támadt fel a Celtic, egy gólig sem jutott, nemhogy háromig. Borucnak, a vendégek kapusának így is jó néhány bravúrt kellett bemutatnia egy-egy Barca-kontránál. A hazaiak örömébe üröm is vegyült. Az elsõ félidõ 38. percében Messit le kellett támogatni a pályáról. A mai orvosi vizsgálatok után dõl el, mennyire is komoly a fiatal argentin sérülése. Egy biztos, combsérülés okozta a klasszis idõ elõtti cseréjét. Frank Rijkaard szerint jobban játszottak a skótok, és a Barcelonát a szerencse sem hagyta cserben ezen az estén.

Rijkaard azt mondta, a csapat teljesítményére rányomta a bélyegét Messi korai kiválása. "Jól kezdtünk, korán vezettünk, de a sajnálatos sérülés miatt visszaestünk, fejben már nem voltunk ott. Jobb volt a Celtic a második félidõben" - fogalmazott a Barca-tréner. Gordon Strachan, a Celtic vezetõedzõje szerint a csapat nem valósította meg a taktikai elképzeléseket. Hiába voltak a második félidõben fölényben, gólok nélkül nem lehet meccset nyerni.

Sevilla-Fenerbahce 3-2 (5-5, 11-esekkel 2-3)

A Sevilla kilenc perc alatt továbbjutásra állt, két remek távoli lövésnek és Volkan Demirel hibáinak köszönhetõen. Szépített a Fener, de a félidõ lefújása elõtt ismét betalált a hazai csapat. A második félidõben aztán a brazil Deivid másodszor is mattolta Palopot. Hajszálpontosan ugyanaz az eredmény alakult ki, mint az elsõ találkozón, így jöhetett a hosszabbítás, utána meg a büntetõk. A hazaiaknál Escudé, Maresca és Daniel Alves is hibázott, a szerb Mateja Kezsman nyolcba lõtte a törököket. Török csapat másodszor került a Bajnokok Ligája kieséses korszaka óta a legjobb nyolcba, korábban a Galatasaray volt erre képes, még 2001-ben. A Fenerbahce még soha nem jutott ilyen messzire.

"Ott rontottuk el, hogy 2-0 után is csak támadtunk és támadtunk. Remekül kontráztak a törökök, ráadásul olyan helyeken szabálytalankodtunk velük, ahonnan veszélyes pontrugásokból szépíteni tudtak. Többet birtokoltuk a labdát, de a Fener veszélyesebb volt, és ezen az estén a szerencse is elhagyott minket" - mondta Manuel Jiménez, a Sevilla vezetõedzõje. A hétfõn 55. születésnapját ünneplõ Zico csodálatos ajándékot kapott játékosaitól. A Fener boldog mestere szerint bátran és veszélyesen játszottak. Zico továbbra is bizalmat szavaz a kapus Demirelnek, akinek súlyos bakijai majdnem kiesést hoztak. "Régóta a családommal ünneplem a születésnapomat. Most távol voltam tõlük, de ma este a Fener volt a családom" - lelkendezett a mester.

Manchester United-Lyon 1-0 (2-1)

A Manchester inkább a labdatartó sorát erõsítette Carrick és Fletcher pályára küldésével, elõl Nani kezdett. Cristiano Ronaldónak az elsõ félidõ hajrájában lõtt gólja megnyugatta a hazai kedélyeket, innentõl nem erõltették már az attakot. A második játékrészben hiába próbált változtatni az álláson a Lyon, a Manchester magabiztosan õrizte elõnyét.

Sir Alex Ferguson MU-ikon dicsérte csapatát, bár azt maga is elismerte, hogy a második félidõben nem tettek meg mindent egy újabb gól megszerzéséért. "Cristiano Ronaldo ismét remek volt, szezonbeli 30 gólját szerezte. Örülünk az angol csapatok sikerének és azt sem bánnánk, ha a következõ fordulóban valamelyikükkel nézhetnénk farkasszemet" - jelentette ki. Bár eddig csak az Arsenal jutott tovább, a Chelsea és a Liverpool is jó pozícióból várja a folytatást. Alain Perrin Lyon-tréner: "Úgy érzem, tisztességgel búcsúztunk, ma is elkövettünk mindent a sikerért. Azt gondolom, a továbbjutás Lyonban, Tévez góljánál dõlt el. Most már nincs más dolgunk, csak a bajnokságra és a Bordeaux-ra kell figyelnünk."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!