Valér
-2 °C
0 °C

Saskőy bíró: Kettétörték a karrieremet

2008.03.12. 08:06
Két éve minden híradás Saskőy Szabolcs játékvezetővel volt tele. Először bajnoki meccsek eredményét befolyásoló vitatott ítéleteivel, majd egy csempészési üggyel került a sporttárs a címoldalakra. Az egykori bíró most is vallja, valamennyi ügyben ártatlan, és azt sajnálja nagyon, hogy már nem vezethet labdarúgó-mérkőzéseket.

"Ártatlan vagyok, nem csináltam semmit. Ezt megmondtam már akkor is, amikor bevittek, és ezt mondom most is. De ezzel a vádaskodással kettétörték a karrieremet" - mondta Saskőy Szabolcs egykori játékvezető. Az egykori FIFA-bírót 2006 májusában vette őrizetbe a rendőrség, egy 5 milliárd forint értékű csempészési és adócsalási ügyben. Most megkereste őt az Index.

Az egykori játékvezető úgy véli, azelőtt és azóta is voltak ennél sokkal súlyosabb bűncselekmények, de ezek szereplőit soha nem nevesítették. Úgy érzi, az ő neve azért került előtérbe, hogy jobban eladható legyen a sztori.

Saskőy 5 milliárdos ügye információink szerint jelenleg is a rendőrségi nyomozás stádiumában van. Vádemelés tehát még nem történt. Ha a nyomozás lezárul, vihetik tovább vagy vethetik el az ügyet. Az tehát még kérdéses, hogyan jön ki a sztoriból az exbíró.

"A 14 gyanúsítottból talán ha hármat ismertem. Egy vámügyintéző cégnél dolgoztam, ahol angol nyelvű kínai számlákat kellett ellenőriznem. Ezekből azonban nem derült ki, hogy nem az volt a származási ország, ami a számlán szerepelt" - állítja Saskőy.

A volt játékvezető szerint a legrosszabb az egészben az volt, amikor kommandósok törtek rá az otthonában, és a gyermekei annyira megijedtek, hogy hetekig nem aludtak jól. Ezután három napra őrizetbe vették, majd négy és fél hónapot ült előzetesben a Gyorskocsi utcában. Kiengedése után két hónapot házi őrizetben töltött.

"Amikor kikerültem, az APEH azonnal teljes vagyonosodási vizsgálatot indított nemcsak ellenem, hanem az egész családom ellen is. Semmit nem találtak" - mondta Saskőy, aki szerint a börtönélet nem jó dolog, de nem is olyan borzasztó, mint sokan gondolják. "A legrosszabb az egészben az volt, hogy egész nap nem csináltam semmit" - panaszolta.

Saskőynek korábban több zűrös meccse is volt, amelyekkel sokat foglalkoztak a lapok. Az egyik Honvéd-MTK után a kispesti vezetők feljelentéssel is megfenyegették. 2005 novemberében a játékvezetőt tippmixes csalással vádolták, miután a találkozót a 98. percig - az MTK egyenlítéséig - vezette, és három hazai játékost is kiállított.

"Ez hülyeség. Ha valaki kicsit odafigyelt volna, rájön, hogy ötös kötésben voltak a tippmixmeccsek, tehát eggyel semmit nem értem volna. Egyébként kétszer is jeleztem a hosszabbítást, amit a mai napig videófelvétellel tudok bizonyítani."

Másik két emlékezetes meccsén lehet, hogy hibázott, de mindkétszer a partjelzőjére hagyatkozott. Ezért adta meg a Debrecen gólját Pápán, amikor a labda nem is volt bent, és ezért adta meg az Újpest egyenlítő találatát a Ferencváros ellen 2006 áprilisában, amikor a gólszerző Kovács Zoltán lesen állt a kipattanó átvételekor.

A korábban egyenruhás vámosként tevékenykedő játékvezető úgy érzi, akik a barátai voltak, azok most is azok, és amikor előzetesben volt, akkor is kitartottak mellette. Így a 2002-es vb-n szerepelt Székely Ferenc partjelzővel is megmaradt a barátsága, de elmondása szerint soha senki nem bántotta, se nyilvános helyen, se magánemberként.

"Azt például kevesen tudják, hogy tavaly ért véget egy öt éve húzódó ügyem, amelyben felmentettek a csempészés vádja alól. Mindezt úgy, hogy az ügyész indítványozta a felmentést" - mondta. Arra viszont nem kívánt kitérni, jelenleg miből él. "Üzletemberként élem az életem" - jegyezte meg.

Azt már korábban is rebesgették róla - ő sem tagadta -, hogy nem megélhetési játékvezetőnek számított, számára ez csak hobbi volt. Már 18 éves korában elvégezte a játékvezetői tanfolyamot, végigjárta a szamárlétrát, így jutott el a FIFA-tagságig. Éppen ezért fáj neki, hogy amikor kiderült az ügye, a játékvezetők első embere, Wágner László kijelentette, amíg ő a főnök, Saskőy nem fog meccset vezetni.

Wágner László, a hazai játékvezetés jelenlegi első számú vezetője nem kívánt nyilatkozni a Saskőy-ügyben. Mint mondta, lezártnak tekinti a történetet. Azt cáfolta, hogy ő örökre eltiltotta volna az egykori bírót, hiszen alacsonyabb osztályokban - amelyek meccsei nem az ő hatásköre alá tartoznak - nyugodtan vezethetne még. Azt elismerte, amíg ő a játékvezetői bizottság elnöke, az országos keretben nem lesz helye Saskőynek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!