Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Scolari: Négy aranyérem a Chelsea célja

2008.07.29. 18:17
A brazil szakember mindent meg akar nyerni a Chelsea-vel, de tudja, hogy a hazai vetélytársakkal nemcsak a pályán kell megküzdenie. Scolari a The Sunnak adott nyilatkozatában kiemelte, nemcsak döntőbe tudja vezetni a csapatát, de azzal is tisztában van, hogyan kell győzni.

A Chelsea nyáron igazolt új edzője, Luiz Felipe Scolari gyorsan felvette az angol ritmust, és annak ellenére, hogy eddigi sikereit javarészt válogatottak kitányaként érte el, nagy önbizalommal várja első szezonját jelentős klub menedzsereként. A londoniak kerete egyébként is bombaerős, Deco leigazolásával és Lampard megtartásával (és ki tudja, ki érkezik még?) valóban elvárható, hogy a klub az összes kiírásban a végjátékig jusson, amiben elindul.

„Négy sorozatban indulunk el idén, és az a célom, hogy mindegyiket megnyerjük – kezdte a The Sunnak adott nyilatkozatát Scolari. – Természetesen tudom, hogy nagyon nehéz lesz, de úgy vélem, rendelkezünk azokkal a játékosokkal, akikkel ez elérhető. A legfontosabb lecke, amit eddig életem során megtanultam, az volt, hogy soha nem szabad feladni.”

A Chelsea az elmúlt szezonban jelentős ezüsthalmozásba fogott, a bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában és a Ligakupában is második lett, igaz, kicsit több szerencsével akár a triplázás is összejöhetett volna. Ez bármely más csapat esetében tiszteletet parancsoló eredmény lett volna, Abramovics azonban gondolkodás nélkül kiadta az izraeli Avram Grant útját, és Scolarit nevezte ki a helyére.

A bajnokságban a végére melegedett bele a Chelsea, a Manchester United elleni versenyfutás az utolsó fordulóban dőlt el, a BL-ben pedig szintén Ferguson csapata utasította maga mögé a londoniakat, büntetőrúgásokkal. A Ligakupa döntője fájó pont, hiszen míg a fenti két sorozatot bombaerős Manchester Uniteddel szemben veszítették el, addig az új Wembleyben lejátszott első fináléban a Tottenham verte őket.

Mourinho is belekezdett

Az Inter portugál mestere kedd este a Juventus ellen vezeti először komoly csatába az Intert, és hiába tartunk még csak az előszezon közepén, a Derby d'Italia kicsalt néhány keresetlen szót a verbális eszközökben ritkán válogató Mourinhóból is:

"A Juve jobban teszi, ha fél az Intertől, mert ha most megverjük őket annak ellenére, hogy ők jóval hamarabb kezdték meg a felkészülést a szezonra, mint mi, az nem mutatna valami jól a Bajnokok Ligája selejtezőjük előtt."

Ranieri elegánsabb volt (vagy valóban tart a milánóiaktól), csak annyit válaszolt, hogy véleménye szerint csapata idén az Interrel és a Milannal lesz nagy harcban a bajnoki címért.

Scolari abban bízik, hogy a több nemzetközi csatát megélt klasszisok rutinosabbá váltak: „Tavaly két sorozatban is döntőt játszottunk, és a bajnokságban is nagyon közel volt a végső siker, ez nagyon jó alap az én munkámhoz. Úgy gondolom, idén szintén több sorozatban fogunk döntőt játszani, viszont én azt is tudom, hogyan kell megnyerni ezeket. Tudják ezt a játékosok is, és feltétlenül bíznak bennem.”

Az önbizalomtól duzzadó nyilatkozat bátor húzás a bajnokság kezdet előtt három héttel, hiszen az ellenfelek nem akárkik. A Manchester nem erősödik, de nem is gyengül, az Arsenal még adós néhány komoly igazolással, a Liverpool pedig összeszokottságában és remek csatáraiban bízva nehezítheti meg a brazil edző dolgát.

„Azt mondtam a játékosaimnak, dolgozzanak keményen, és higgyenek magukban. A többi az én dolgom.” Scolari egy másik nyilatkozatában már foglalkozott a legnagyobb ellenfelekkel is, illetve nem is a csapatokkal, hanem az edzőikkel: „Tudok róla, hogy ők a pszichológiai hadviselésben hisznek, de ki kell ábrándítsam őket: én nem vagyok hajlandó ilyesmiben részt venni. Nem szeretem az ilyesmit, ráadásul angolul sem tudok elég jól ahhoz, hogy egy szóbeli adok-kapokban részt tudjak venni, a végén még olyan szavakat találnék használni, amik nem odavalók, ez pedig nem jó” – mondta a brazil mester. Hozzátette, ismeri Fergusont és Wengert, de míg előbbit nem kedveli különösebben, addig a franciával kifejezetten jó kapcsolatot tart fenn.