Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Angol válogatott lett a futballbohóc

2008.09.06. 15:37 Módosítva: 2008-09-06 22:59:37
Általános meglepetést okozott az angol futballválogatott kapitánya, Fabio Capello, amikor a vébéselejtezők előtt behívta a keretbe a Fulham játékosát, Jimmy Bullardot. A 29 éves középpályás az angol futballszurkolók egyik kedvence, aki még abból is képes volt viccet csinálni, hogy lefejelték, az egyik legemlékezetesebb alakítása egy gólöröm volt. Bullard egyébként fontos gólokat szokott lőni és borzasztó sérülése után benntartotta a tavasszal a Fulhamet.

A sorozatos sérülések miatt újoncot hívott be keretébe az Andorra és Horvátország ellen készülő angol futballválogatott szövetségi kapitánya, Fabio Capello. Az új fiú kicsit öreg, Jimmy Bullard ugyanis októberben tölti a huszonkilencet és még semmilyen szinten nem volt angol válogatott. Mert német szeretett volna lenni.

A Kelet-Londonban született Bullard tiniként még nem nagyon gondolhatott profi focikarrierre. A profiligán kívüli csapatoknál kezdett, Corinthian FC-ben, majd a Gravesend and Northfleet-ben még úgy focizott, hogy közben szobafestőként dolgozott az apja mellett. Nem amolyan nyári munkáról volt szó, mert három évet húzott le a papa brigádjában. A főnökével szerencséje volt, mert ha fáradt volt a meccsek miatt, pihenhetett egy kicsit.

Huszonegy évesen jött élete nagy lehetősége, amikor harmincezer fontért megvette gyermekkora kedvenc csapata, a West Ham United. Ezzel azonban nem tudott élni, két év alatt egyszer sem tudott pályára lépni a csapatban. Tovább is adták ingyen a harmadosztályú Peterborough Unitdnek, ahol már sikerült az áttörés. A 69 meccsen lőtt tizenegy gól két szezon után, 2003-ban az akkor még másodosztályú Wigan szerződését érte, volt klubja 275 ezer fontot kapott érte.

Bullard a Wiganben lett ismert és igazán kedvelt futballista. Nem utolsósorban amiatt, hogy a csapattal előbb 2005-ben feljutottak a Premier League-be, 2006-ban pedig a Ligakupa döntőjében játszhattak a Manchester Uniteddel. Az oda vezető úton nagyot alkotott, de nem tipikus volt a jelenet, amit sokáig emlegettek. Az Arsenal elleni elődöntőn ugyanis elment a világítás, Bullard pedig a félhomályban végigcikázott a pályán, hogy gólt szerezzen, majd amikor ez nem sikerült, a kapu előtt kavarodó játékosok felett békaugrással elrepült. Utána pedig vigyorogva futott visszafelé. Ezért a jelentéért az őt egyébként is nagyon kedvelő, a futballt a viccesebb oldaláról megközelítő Soccer AM tévéműsor a stúdióba vezető hátsó ajtaját nevezte el.

A középpályásnak természetesen nem ez volt az egyetlen szereplése a műsorban. Kedvelt jelenete az is, amikor a Wigan öltözőjében a szennyestartóba bújt és a társai úgy kocsikáztatták körbe.

Bullardot azért is kedvelik, mert teljesen felszabadult, vidám figura, aki csak nevetni tud és akin csak nevetni lehet. Ékes bizonyítéka ennek egy szétröhögött interjú, amit a Wigan csatornája próbált vele készíteni.

Képes kevésbé vicces pillanatokban is bizonyítani kivételes humorérzékét: egy Wigan-Everton-mérkőzésen a magáról megfeledkezni hajlamos Duncan Ferguson lefejelte egy csapattársát. A derék Jimmy nem hisztizett, nem ment neki a liverpoolinak, hanem felnézett az egy fejjel magasabb tettesre és elmosolyogta magát.

Hogy jól is futballozik, bizonyította, hogy 2006 nyarán 2,5 millió fontért leigazolta a Fulham, Gera Zoltán jelenlegi klubja. Az első három meccsén két gólt lőtt, ebből a Bolton elleni utolsó percbeli tizenegyes és a Sheffield elleni szabadrúgás négy pontot ért: két meccs 1-1-re, illetve 1-0-ra végződött.

Alig egy héttel később viszont jött a borzalom. A Newcastle ellen előbb az ő, majd Scott Parker szerencsétlen mozdulata után olyan szerencsétlenül ütköztek, hogy Bullardnak kifordult a térde. Előbb úgy tűnt, néhány hetet kell kihagynia, majd kiderült, elszakadt a keresztszalagja. A középpályás karrierje gyakorlatilag veszélybe került és a következő majdnem másfél év során többször meg is fordult a fejében a befejezés.

A vicces kedvét azonban a kihagyás sem vette el, a Soccer AM egyik rovata, a 3rd eye (harmadik szem) mutatta be azt a felvételt, amelyen Bullard előbb üdvözli a Wigan egyik játékosát, majd a háta mögött beint neki.

Végül idén januárban térhetett vissza a padlón lévő Fulhamhez. Az első meccsén, amelyen kezdő volt, gólpasszt adott, majd szabadrúgásból a győzelmet jelentő találatot is megszerezte az Aston Villa ellen. nagyon nagy szerepelt vállalt abban, hogy a Fulham csodával határos módon elkerülte a kiesést. A Blackburn ellen gólt szerzett, a bentmaradást jelentő Portsmouth elleni győzelem pedig az ő szabadrúgása után esett gólból jött össze.

Amikor megkapta a behívót, Bullard nem akarta elhinni a megkeresést. Azt mondta, szürreális, hogy válogatott lehet, de egy kicsit sem ideges a nagy lehetőségtől. Egy álom beteljesülésének nevezte a válogatottságot.

Igaz, két éve még reálisabban gondolkodott. Akkor, mivel egyik nagymamája német, Jürgen Klinsmann-nak ajánlgatta magát. Nekik nem kellett, egy olasz végül behívta az angol válogatottba.