Ilona
17 °C
32 °C

A bíró kétszer kisegítette a Feyenoordot

2008.09.21. 15:54
Izgalmas, fordulatos meccs volt a Feyenoord-Ajax, amelyen a vendégek voltak a meggyőzőbbek, mégis 2-2 lett a vége. Igaz, ehhez a kétgólos Tomasson mellett kellett a játékvezető is.

Hiába állt a forduló előtt a nyolcadik, illetve a kilencedik helyen a Feyenoord és az Ajax, a holland bajnokság rangadója az európai foci egyik csúcsmeccsének számított ezen a hétvégén is.

Az első féidő elején inkább az Ajax volt fölényben, a hazaiaknak kevés bíztató megmozdulásuk akadt. Klaas-Jan Huntelaar két lövése után is bravúrt kellett bemutatnia Henk Timmer kapusnak. A viszonylagos amszterdami fölényből félóra után lett előny. Luis Suárez jól ment el Tim de Cler mellett, beadása a tizenhatoson belül érte az először kezdő Jeffrey Sarpongot, aki át is tudta venni a labdát. Ballal lőtt a kapu bal oldalába, szép gól volt. A jelenet utóéletéhez tartozik de Cler sárgája, aki addig ordibált Eric Braamhaar játékvezetővel, amiért szerinte Suárez szabálytalankodott vele, hogy kapott egy lapot.

A hajrában aztán nem hogy hátráltatta volna, hanem segítette a Feyenoordot a bíró: a tizenhatos elé kifutó Timmer gyakorlatilag utolsó emberként - akkor is, ha a közelében volt még egy védő - buktatta a kapura törő Leonardót, azonban a mozdulatért csak sárgát kapott. A Feyenoord inkább megzavarodott a góltól, nem sikerült összeszednie magát.

A szünet után mégis meggyőzőbb lett a a Feyenoord, nem is kellett sok idő az egyenlítéshez. Diego Biseswar tört be az ötösre, lapos lövését Maarten Stekelenburg lábbal hárította. A labda az égbe szállt, majd amikor visszaért, a jól helyezkedő Jon Dahl Tomasson a védők közül a kapuba fejelt. (Biseswar lövése előtt ő tartotta meg a labdát a tizenhatoson és ő passzolta tovább.)

A meccs jobb lett, mint előtte, mert a hazaiak lendületben maradtak, az Ajaxot meg nem fogta meg a gól. Olyannyira nem, hogy visszavette a vezetést. Vertonghen lőtte fel a labdát, Huntelaar megcsúsztatta Suáreznek. Az uruguayi jól tört a kapu felé, majd elveszítette a labdát, viszont lendületből sikerült továbbsodornia, mindehhez az indiszponált de Cler és a mélázó Kevin Hofland segédkezett. Amikor megint lőhetett volna, ott termett Huntelaar és kapásból betalált.

Bár egyre keményebb lett, egészen jó volt a holland szuperrangadó. A Feyenoord nem adta fel, azonban öt perccel a vége előtt megint a játékvezető sietett a segítségére. Nem sokkal azután, hogy a hazai kapu előtt egy esés után továbbot intett Braamhaar, a másik tizenhatoson Michael Mols mutatott be egy műesést Urby Emanuelson mellett, ami büntetőt ért. A tizenegyest Tomasson magabiztosan lőtte a kapu bal oldalába, Stekelenburgnak esélye sem volt.

A végére maradt még egy dulakodás is, az eredmény azonban már nem változott. Színvonalas, izgalmas és fordulatos volt a rotterdami rangadó és az élvezeti értékéből az sem vont le semmit, hogy a játékvezető tévedései inkább a hazai csapatot hozták előnyös helyzetbe.

A holland bajnokság harmadik fordulójában a PSV elveszítette veretlenségét. A végig Dzsudzsák Balázzsal felálló eindhoveniek az eddig nullapontos AZ Alkmaar otthonában kaptak ki 1-0-ra. A táblázat első helyén a Groeningen áll, a PSV harmadik, a Feyenoord kilencedik, az Ajax tizedik.