Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Föld alatti csodastadion épül Katarban

2008.09.29. 14:34 Módosítva: 2008-09-29 14:59:59
A merész építészeti megoldásokra hiú Katarban formájával és elhelyezésével is formabontó lesz az újonnan épülő The Wall stadion. A pályát a földbe süllyesztik, a lelátó pedig meredek, és leginkább laptopra emlékeztet.

Föld alatti stadionként írnak a Dohában készülő The Wall (A fal) nevű épületről, bár formája érdekesebb lesz, mint az elhelyezése. A katari fővárosban készülő pályát a föld alá süllyesztik – arról nincs pontos adat, mennyivel, de a lelátók nagy része is a felszín alatt lesz.

A föld feletti rész, a nézőtér folytatása adja a stadion nevét, ez ugyanis falszerűen magasodik a pálya fölé. Az MZ&Partners építésziroda látványtervei szerint itt már nem ülnek nézők.

A megoldásnak célja is van: így akarják hűvösebbé tenni a stadiont anélkül, hogy komoly összegeket kellene költeni légkondicionálásra. Az elhelyezés a felszíni közlekedésben is segít, gigantikus körforgalom és hatalmas parkoló lesz a közvetlen közelben.

Mielőtt bárki azt gondolná, eszeveszett összeget kell egy ilyen épületre költeni, a 2010-re elkészülő stadion egyes források szerint húszmillió dollárba, vagyis körülbelül 3,3 milliárd forintba kerül. Igaz, nem is lesz hatalmas, a tervek szerint 11 ezren férnek majd el itt.

Katar az építészetben és a sportban is a világ élvonalába tör. A másfél milliós ország 2006-ban Ázsia Játékokat rendezett, 2011-ben a földrész foci-Eb-jének, az Ázsia-kupának ad otthont, és azt tervezi, hogy megpályázza a 2018-as foci-vb-t. Doha a 2016-os olimpiával már próbálkozott, de a jelentkezők idei szűkítésekor kimaradt a négy végső esélyes közül.

A The Wall felszín alatti lesz, Norvégiában azonban van valódi föld alatti sportlétesítmény is. Az 1994-es olimpiára épült a Lillehammer melletti Gjövikben a sziklába süllyesztett Fjellhallen csarnok, ahol a hokitorna több mérkőzését is játszották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?