Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Minek csatár, ha itt van Juhász Roland?

2009.02.18. 10:52 Módosítva: 2009.02.18. 10:52
Két nehéz meccs vár a héten a belga rekordbajnok Anderlechtre, és a szurkolók nagyon bíznak Juhász Rolandban. A védelem legjobbja három gólt szerzett két hét alatt. A válogatottról és pályafutásáról is beszélt, hatmillió eurót, 1,9 milliárd forintot kért volna érte klubja a télen.

A belga Anderlecht szerda este pótolja be elmaradt bajnokiját a Gent ellen, és ha nyer, egy ponttal átveszi a vezetést a Standard Liege-től. A hét végén pedig már az élről, hazai pályán várhatja a csúcsrangadót a Bölöni László edzette Standarddal.

Juhász Roland nélkül az Anderlecht nem tudta volna tartani a lépést a Standarddal, a magyar az elmúlt három fordulóban három fontos gólt szerzett. Kétszer győztes találat került a neve mellé, vagyis legalább hat pontot szerzett.

Juhász számokban és percekben

A 25 éves, 193 centi magas Juhász Roland sorozata január 31-én, a Kortrijk ellen kezdődött. Csapata idegenben hátrányba került, a fordítás az ő góljával sikerült. A 3-1-es győzelem a 90. percben született meg. A Mons ellen kétgólos hátrányba került az Anderlecht az első félidőben, a másodikban egyenlítettek, a győztes gólt a 80. percben lőtte Juhász. Charleroi-ban 1-0-ra nyertek Juhászék, a 49. percben érte el a hátvéd az egyetlen gólt. A játékost 2011-ig köti szerződés az egyesülethez.

„Szekálnak is rendesen az öltözőben, hogy én lettem a csapat topgóllövője, meg hogy minek ide csatár, ha én is a pályán vagyok? Engem persze nem izgat, nagyon örültem, hogy előjött a régi énem, hiszen pályám elején csatár voltam. Szerencsés voltam, jókor álltam jó helyen, kétszer egymás után egy méterről kellett bepasszolnom a labdát. Ilyenről álmodik mindenki. Most ilyen szériában vagyok, de én annak is nagyon örültem, hogy a védelmünk nem kapott gólt Charleroi-ban. Mert így a legkönnyebb nyerni és pontot szerezni.”

A játékosnak nem a hajában volt az ereje, amióta az év elején levágatta, rendszeresen eredményes.

„Féltem kicsit a hajam ritkulásától, ezért vágattam le. Utána meg attól féltem, milyen lesz a labdába fejelni. Először csak sapkában próbáltam, de meccsre mégsem mehettem úgy. Most már nem félek semmitől. Áprilisban születendő kislányom is így fog megismerni, egycentis hajjal.”

Juhászt a téli átigazolási szezonban a Daily Mail felrakta azoknak a labdarúgóknak a tízes listájára, akik a legkeresettebbek lehetnek januárban. Az Anderlecht nem akarta eladni, ezért riasztó árat szabott, hatmillió eurót. (Ha ennyiért megvennék, rögtön ő lenne a legdrágább magyar futballista, Husztiért is csak ennek felét fizette az orosz Zenit.)

„Semmiképp sem szabad, hogy a kelleténél jobban foglalkoztasson a gondolat, mert meggyőződésem, ha valakit elsősorban az izgat, mi lesz vele, honnan keresik, nem tud a futballal foglalkozni. Szerintem rossz úton járnék, ha most a Schalke ajánlata vagy a Fiorentina szerződése foglalkoztatna. Nekem az a dolgom, hogy az Anderlecht minél kevesebb gólt kapjon, és minél előbb végezzen a bajnokságban. A klubvezetők nem zárkóztak el attól, hogy nyáron, megfelelő kérő és elfogadható összeg esetén távozhassak. Talán itt is lesz az ideje, hogy kipróbáljam magam más bajnokságban. Fejlődésem érdekében továbbléphetek. Mondjuk Angliába vagy Németországba. Jóleső érzés, hogy számolnak velem, és mindent meg is akarok tenni, hogy a tízes listán ott maradjon a nevem.”

Juhász a magyar válogatottban régóta alapember, hozzá hasonló képességű játékos pillanatnyilag nincs a magyarok között. Ezért is jelent gondot, hogy sárga lapjai miatt nem játszhat Albániában.

„Elutazom a csapattal, de sajnos csak így tudok segíteni. Nagyon fontos meccs lesz, amelyik csapat kikap a március végi selejtezőn, megközelíthetetlen távolságba kerülhet a világbajnokságtól. Albánia egyelőre csak tőlünk kapott gólt, a portugálok és a svédek sem tudtak rúgni nekik. Vagyis igen erősek. Ha nyernénk Tiranában, majd vernénk Máltát, egészen szeptemberig versenyben lehetnénk a nálunk sokkal esélyesebb csapatokkal a kijutásért, és már úgy érkeznének hozzánk, hogy nekik van vesztenivalójuk.”

Juhászt nagyon bosszantotta, hogy a dánokat nem tudták legyőzni tavaly szeptemberben, és a svédek ellen is szerezhettek volna pontot.

„Ilyen jó csapatszellemű válogatottban még nem játszottam. És olyan jó hangulatú meccsen is régen, mint az albánok ellen. Ezért is szeretném, ha lenne egy kis eredmény, mert azonnal jönnek a szurkolók a stadionba. Már játszottam hatvan vagy hetvenezer ember előtt is, de mégiscsak az az igazi, ha hazai pályán szurkolnak nekünk, értünk. Valószínűleg az olaszok ellen kedvelhettek meg minket, de az nem tétmeccs volt, és elsősorban nem miattunk ment ki a publikum a pályára. Aztán lehet, hogy időközben megfordították a zászlót. Albánia ellen már ránk voltak kíváncsiak, és szeretném fenntartani ezt a hangulatot” - összegzett Juhász, aki az albánoknak a második gólt fejelte.  • Vennék
  • Bankszámla