Valér
4 °C
8 °C

Mégsem dőltek el a félidőben a topligák?

2009.03.02. 11:31 Módosítva: 2015-05-21 00:40:33
A spanyol, az olasz és a francia bajnokság a szezon felénél eldőlni látszott, de most újra izgalmas tavaszt ígér mindegyik. A listavezetők pontvesztései mellett az is kijelenthető: az üldözők jobb formában vannak. Kisebb-nagyobb előnnyel azért még mindig vezet a Barcelona, Inter, Lyon hármas.

Három bajnokságról gondolta azt mindenki, hogy csak a kiesőjelöltek harca és a BL-helyekért küzdők tusakodása hoz izgalmakat. A Barcelona, az Inter és a Lyon bajnoki címét sokan már januárban kiosztották. A helyzet február végére nagyot változott,. Bár mindhárom csapat tovább vezeti bajnokságát, előnyük nemcsak fogy, de játékuk is reménykedésre jogosítja fel az üldözőket.

Egy hónapja hihetetlennek tűnt volna, hogy a spanyol La Liga mezőnyén lassítás nélkül átrohanó Barcelona két meccset veszítsen zsinórban, és három bajnokin maradjon nyeretlen. A spanyol bukmékerek egy hónapja elkezdték kifizetni a Barcelona győzelmére tett fogadások osztalékát, annyira nem bízott senki a katalánok formahanyatlásában és a botladozó Real Madrid erejében.

A 25. forduló után már csak négy ponttal vezet a Barcelona, köszönhetően az Altético Madridtól óriási meccsen elszenvedett vereségnek, valamint a Real Madrid katalóniai győzelmének. A Madrid azt az Espanyolt győzte le simán, amely hazai pályán verte a Barcát. Figyelmeztető lehet a katalánok számára, hogy a szezon kísértetiesen hasonlít a két évvel ezelőttire.

Akkor a Barcelona a mostanihoz hasonló lendülettel kezdett, de télen kifogyott a szufla a csapatból, ami tavaszra azt eredményezte, hogy a szintén kínkeserves játékot mutató Real Madrid megelőzte. Az elmúlt két spanyol bajnokságot egyébként sem a La Liga legjobb sztárcsapata nyerte – hanem a legkevésbé rossz.

Ennyire még nem veszélyes az Inter helyzete a Serie A-ban, de a fantasztikusan küzdő Roma bebizonyította, hogy messze nem sebezhetetlen a zsinórban három bajnoki címet bezsebelő milánói klub. A rómaiak sérültjeik ellenére 2-0-ra vezettek a szünetben a flegma és így a vártnál sokkal többet hibázó milánóiak ellen, a végig nyílt, hatalmas küzdelmet hozó meccsen a levegőben lógott a bombameglepetés.

Az Inter a második félidőben megrázta magát, és addig szorongatta vendégét, amíg a hibázásra egyébként is bármikor kapható Roma-védelem össze nem hozta a hazaiak egyenlítését. Jose Mourinho csapatát iszonyúan nehéz megverni, a Roma pontszerzése viszont mutatja, zavarba hozhatók a milánói sztárok is. A Juventus pedig mély hullámvölgyét elhagyva nyomul az Inter mögött.

Az Inter előnye hét pont, de a következő fordulókban nehéz meccsei lesznek (Genoa, Fiorentina, Manchester United a BL-ben), a Juventus pedig nemcsak eltökélt, de a szezon során először kevesebb a sérültje, mint a bevethető játékosa, így még szorossá is válhat a Serie A befutója.

A spanyolhoz hasonlóan a francia bajnokság első és másodikja között is négy pontra csökkent a különbség, a Ligue 1-ben azonban igazi szenzációnak számítana, ha a zsinórban hét bajnoki címet szerzett Lyon hihetetlen sorozatát pont a Paris St.-Germain szakítaná meg. A hétvégi fordulóban a Lyon szerencsétlen pontvesztésére (a Rennes a 91. percben egyenlített) a PSG a Nancy szétszedésével válaszolt (4-1).

A szezon előtt alaposan megerősített PSG évek óta csak vergődik, de idén kijöhet a lépés neki, ehhez azonban szüksége lesz az egyeduralkodó fásultságára is. A Lyon ugyanis nem véletlenül jut évről évre Európa legjobb csapatai közé a Bajnokok Ligájában is. Április 24-ig, a Lyon-PSG rangadóig még sok minden történhet, de az már most biztos, hogy izgalmasabban alakul a szezon, mint az utóbbi hét évben.