Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Zseniális üzletember edzi az Arsenalt

2009.08.01. 16:20
Arsene Wenger többnyire olcsón veszi és drágán adja el a játékosokat. Üzletpolitikájának köszönhetően font tízmilliókat keresett már a londoni klub.

Arsene Wenger, az Arsenal edzője az elmúlt években bebizonyította, hogy nem csak a labdarúgáshoz, de az üzlethez is ért. A francia szakember remek érzékkel vesz meg olcsón játékosokat, akiket pár évvel később jelentős haszonnal ad tovább.

Arsene Wenger
Arsene Wenger

A legutóbbi példa Kolo Touré, akin 14.85 millió fontot keresett a klub. Az elefántcsontparti védőt 2002-ben az ASEC Abidjantól vették 150 ezer fontért, a napokban 15 millióért adták el a Manchester Citynek. Tourét annak idején Sol Campbell pótlására vették, rövid időn belül alapember lett, de idén januárban összeveszett a francia Gallasszal, azóta nem is titkolja, elhagyná a londoni klubot.

Kolo Touré
Kolo Touré

Szintén a Cityben folytatja Emanuel Adebayor, aki 18 milliós hasznot hozott Wengeréknek. A togói csatárt 2006-ban szerezték meg a Monacótól 7 millióért, és idén nyáron 25-ért adták tovább. A játékos első sikeres idénye után a klub egykori klasszisához, Thierry Henryhez hasonlította magát és olyan elbánást is várt. Ezt nem kapta meg, menni akart. Tavaly a Milan is vitte volna, végül csak idén váltott.

Emanuel Adebayor
Emanuel Adebayor

Patrick Vieira olasz csapatból jött, olaszba ment, de kilenc év alatt több mint tízmilliót keresett rajta a klub. A francia középpályást 1996-ban 3.5 millióért vették a Milantól, míg a Juventus 2005-ben 13.7 milliót fizetett érte. Vieira az Arsenalnál töltött idő alatt a világ egyik legjobb középpályása, nem mellesleg világ- és Európa-bajnok lett.

Patrick Vieria
Patrick Vieria

Csapatkapitány is volt, és most, hogy már nem fér be az Interbe, Wenger szeretné visszahozni őt az Arsenalba mindössze 750 ezer euróért.

Adebayorhoz hasonlóan hároméves londoni szereplése alatt 18 millió fontos hasznot hozott a holland Marc Overmars is. Az Ajaxal BL-t nyerő szélsőt 1997-ben 7 millióért vették, és hiába szeretett Londonban játszani, és szerették a szurkolók is, 2000-ben elment a korábbi edzője, Louis van Gaal irányította Barcelonához. A spanyol klub 25 millió fontot fizetett érte.

Marc Overmars
Marc Overmars

Wenger legnyereségesebb játékosa Nicolas Anelka volt. A francia támadót 1997-ben 500 000 fontért vették a Pars Saint-Germaintól, és amikor két évvel később elment a Real Madridba, 23 milliót kaptak érte. Ez idő alatt - Overmars-szal együtt – tagja volt a bajnokságot és FA-kupát nyert csapatnak, és megnyerte az év legjobb fiatal játékosának járó díjat is. Tudásánál csak pénzéhsége volt nagyobb, amikor követelőzni kezdett, inkább elengedték. Jelenleg a Chelsea-ben játszik, amely a 8. klubja pályafutása során.

Nicolas Anelka
Nicolas Anelka