Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Zenit kirúgta a sikerember Advocaatot

2009.08.10. 10:11
Az orosz futballbajnokság élvonalában szereplő Zenit megvált edzőjétől, Dick Advocaattól. A holland tréner 2006 júliusában vette át a Zenit edzői tisztségét, 2007-ben orosz bajnoki címet, 2008-ban UEFA-kupát, európai és orosz Szuperkupát nyert csapatával. Az idei bajnokságban pocsékul szerepelt csapatával, a Tom elleni hazai vereség az állásába került.

Advocaat edzői karrierje 1981-ben indult. Holland kiscsapatok után 1992-ben a válogatott pályaedzője, 1993-től a szövetségi kapitánya lett. 1995-től három évig a PSV-t, négy évig a Glasgow Rangerst irányította. A holland csapattal bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelt, Skóciában kétszer lett bajnok, kétszer kupagyőztes.

Később megint Hollandia, majd az Egyesült Arab Emirátusok és a Koreai Köztársaság szövetségi kapitányi tisztségét töltötte be, de komolyabb eredményt egyik válogatottal sem tudott elérni.

2006 júliusában a cseh Vlastimil Petrzhelát váltotta a Zenit kispadján. 2007-ben első külföldi edzőként bajnoki címet nyert, majd egy év múlva korábbi csapatát, a Rangerst legyőzve az UEFA-kupát, a Manchester Uniteddal szembeni sikerével az európai Szuperkupát is elhódította.

A holland edző hároméves szerződése az orosz bajnoki szezon végén, decemberben járt volna le, és már megvolt a következő munkahelye is. Megegyezett a belga szövetséggel, 2010-től veszi át a szövetségi kapitányi posztot.

A Huszti Szabolcsot is foglalkoztató Zenit – a magyar középpályás kevés lehetőséget kap – pocsékul szerepel a bajnokságban. 17 forduló után csak a 7. helyen áll, és már 10 pont a hátránya az éllovas Rubin Kazannyal szemben. A Tom Tomszktól elszenvedett 2-0-s hazai vereség volt az utolsó csepp a pohárban. Vasárnap este a Zenit hivatalos közleményt adott ki: „Az orosz bajnokságban mutatott sorozatos gyenge eredmények miatt a klubvezetés és az igazgatótanács úgy döntött, felmenti a további munkavégzés alól Dick Advocaatot.”

A közlemény még hozzátette, Dick Advocaat sokat tett a klubért, és köszönetet mondott a holland edzőnek. A Zenit az utóbbi időben legjobbjait veszítette el. Eligazolt a klubtól Andrej Arsavin, Anatolij Tyimoscsuk és Pavel Pogrebnyak is, az érkezők nem tudták megfelelően pótolni a távozókat. Advocaat helyét ideiglenesen az utánpótlás-igazgató Anatolij Davidov veszi át.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft