Judit
3 °C
7 °C

13 bundameccs a magyar NB I.-ben

2009.11.20. 15:48
2009 eleje óta kilenc országban több mint kétszáz meccset vett meg egy nemzetközi bűnbanda.

Hivatalos közlés szerint 13 magyarországi, első osztályú találkozó is szerepel a több mint 200 mérkőzés között, amelyek érintettek az európai labdarúgás történetének eddigi legnagyobb bundabotrányában  - erősítette meg pénteken délután az ügyet korábban kitálaló bochumi államügyészség.

A hivatalos  ügyészi hatóságok a rendőrséggel és az Európa Labdarúgó-szövetséggel (UEFA) tartottak közös sajtótájékoztatót. Az elhangzottak szerint a fogadási megvesztegetések 9 országot érintenek, a listán Németország, Belgium, Svájc, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Ausztria, Bosznia és Magyarország szerepelnek. Állítólagos megvesztegetések történtek a Bajnokok Ligája 3, és az Európa Liga 12 mérkőzésén, továbbá néhány U19-es találkozón is. Összesen több mint 200 mérkőzés kimenetelét befolyásolták, illetve igyekeztek befolyásolni.

A bochumi ügyészség és a rendőrség vezető képviselői a fogadási botrányt az európai labdarúgás eddigi legnagyobb botrányának nevezték. A gyanú szerint egy nemzetközi bűnbanda fogott össze a mérkőzések eredményeinek manipulálására, hogy a fogadásokkal csillagászati haszonra tegyenek szert. Ebből a célból 9 országban állítólag játékvezetőket, edzőket, játékosokat és klubvezetőket vesztegettek meg különböző nagyságú összegekkel.

A korábbi hírekkel ellentétben a gyanús meccseket  2009 elejétől játszották, és a bochumi ügyészség szinte az év elejétől folytatott nyomozást. A botrány felgöngyölítésébe az év közepén bekapcsolódott az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA is. A sajtóértekezlet résztvevői  hangoztatták: a vizsgálatok az év eleje óta játszott mérkőzésekre terjedtek ki, de nem zárták ki, hogy az elmúlt években ugyancsak hasonló fogadási megvesztegetések voltak. A vizsgálat azonban erre egyelőre nem terjedt ki.

A rendőrség szóvivője sorra említette az érintett országokat, arra is utalva, hogy melyik országban milyen szintű megvesztegetés történt. A listát Törökország vezeti több mint 30 első ligás mérkőzéssel, de a gyanú szerint első osztályú mérkőzésekre kötöttek csalással létrejött fogadásokat Horvátországban, Szlovéniában, Boszniában, Ausztriában és Magyarországon is. A rendőrség szerint Magyarországon 13 mérkőzés szerepel a  gyanús meccsek között, míg a többi között Horvátországban 14, Ausztriában pedig 11.

Megvesztegetések történtek németországi, svájci és belgiumi mérkőzéseken is, ezek esetében azonban másod-, illetve harmad osztályú, továbbá regionális találkozókról van szó. Ezekből 32 mérkőzést Németországban játszottak. A Kicker című német lap szerint 32 hazai bajnoki szerepel a listán, ebből négy másod-, három harmad- és 18 negyedosztályú találkozó mellett öt Oberliga és két U19-es találkozón történhetett vesztegetés.

A sajtóértekezleten az ügyészség és a rendőrség képviselője közölte, hogy fogadási botránynak  több mint 200 gyanúsítottja van. Megerősítették, hogy az ügyben előző nap letartóztatások történtek, Németországban 15, Svájcban pedig 2 személyt vettek őrizetbe. A rendőri szervek együttműködnek más országok rendőrségeivel is,  és ennek kapcsán Ausztriát, a botrányban amúgy nem érintett Nagy-Britanniát, valamint Svájcot emelték ki. Az UEFA képviselője mindehhez azt tette hozzá, hogy a szövetség  az ügy felgöngyölítés érdekében kapcsolatba kíván lépni a nemzeti labdarugó szövetségekkel. A hatóságok a jelenleg folyó vizsgálatra hivatkozva nem voltak hajlandók egyetlen gyanúsított klubot sem név szerint említeni, mint ahogy nem közölték azt sem, hogy a gyanúsítottak, illetve az eddig letartóztatottak köre kire terjed ki.

A rendőrség  képviselője nyomatékosan hangsúlyozta, hogy egy nemzetközi bűnbanda tevékenységéről van szó. A nyomozás érdekében minden törvényes eszközt igénybe vettek, különös tekintettel a telefonlehallgatásokra, és az elmúlt hónapokban, illetve hetekben számos házkutatásra került sor. A nyereség állítólag mintegy 10 millió euróra rúg. Az ügyészség szóvivője közölte, hogy folytatják a nyomozást, és vádemelés csakis későbbre várható. Megfigyelők attól tartanak, hogy a megvesztegetési üggyel kapcsolatban még feltáratlan részletek kerülnek nyilvánosságra, és a botrány az eddigieknél is nagyobb dimenziókat ölthet. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) egyelőre semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a futballmérkőzésekkel kapcsolatos nemzetközi fogadási botrány kapcsán.

Német források szerint az UEFA hivatalos képviselője a tájékoztató után megerősítette, hogy az elkövetkező hetekben, várhatóan még ebben az évben nyilvánosságra hozzák a botrány érintettjeit, megnevezik a klubokat, illetve az állítólag megvesztegetett személyeket is.

A Német Labdarugó-szövetség (DFB) elnöke péntek délután az ügy haladéktalan és teljes feltárását sürgette. Theo Zwanziger a szövetség teljes támogatásáról biztosította a vizsgálatot, utalva arra: a DFB a szurkolóknak tartozik azzal, hogy biztosítsa a mérkőzések tisztaságát.

"Elébe menni semminek nem tudunk, de természetesen, ha hivatalosan értesítenek bennünket, mindenben maximálisan együttműködünk majd" - nyilatkozta az MTI-nek Serényi péter, az MLSZ sajtófőnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?