Tíz csodagól versenyben a Puskás-díjáért

2009.12.04. 12:40

Az elismerésért versengő góloknak szubjektív és objektív kritériumoknak kell megfelelniük: a mérkőzés fontossága mellett az esztétikai értékek (nem lehet szerencsés találat) számítanak, és a gólszerző nem lehet fegyelmi ügy alatt, a 2008 júliusa és 2009 júliusa között született gólok játszanak. Az alábbi tíz gólra a FIFA honlapján lehet szavazni, az olvasók döntenek az először kiírt Puskás-díjról. Szavazzon itt is, ott is.

01. Iniesta megmenti a Barcelonát

A Barcelona 2009-es triplázása Londonban került a legnagyobb veszélybe, a Chelsea elleni Bajnokok Ligája-elődöntőben a katalánok percekre voltak a kieséstől, amikor Andrés Iniesta tökéletesen eltalált lövésével egyenlítettek, és bejutottak a római döntőbe. (Az eredeti katalán közvetítés itt található, a Kaiserslautern-kiáltás okáról bővebben itt.)

02. Essien majdnem BL-döntőt érő bombája

A Chelsea-Barcelona BL-elődöntő másik gólja is helyet kapott a FIFA listáján, nem véletlenül: Michael Essien bődületesen nagy gólt lő kapásból a katalánoknak, és egészen a hajráig úgy néz ki, a bombával a döntőbe lövi a Chelsea-t.

03. Nilmar és a bábuk

A listáról természetesen nem hiányozhat a szlalomgól, ilyeneket Brazíliában érdemes keresgélni. Nilmar korábban játszott a Corinthiansban is, ahonnan bírósági perek után engedték csak el, talán ezért is határozott úgy, hogy az Internacional játékosaként kegyetlenül megbünteti egykori csapatát.

04. Mphela és az év szabadrúgása

A dél-afrikai Katlego Mphela a Konföderációs Kupa bronzmeccsén kétszer is betalált Spanyolországnak. Alig volt néhány másodperc hátra, amikor a másodikkal hosszabbításra mentette meccset, méghozzá a torna legnagyobb góljával.

05. Adebayor, amikor még szerette az Arsenalt

A togói csatár majdnem fél év után játszhatott újra Bajnokok Ligája-meccset, a Villarreal ellen nem álltak jól (1-0), amikor Adebayor Cesc Fabregas okos passzát három védő között mellre vette, és az egyetlen lehetséges módon a spanyolok kapujába lőtte.

06. Fernando Torresé volt olyan, mint van Bastené

A Blackburn Rovers nem sokáig tartotta magát Liverpoolban, Fernando Torres gyorsan megszerezte a vezetést a hazaiaknak, méghozzá egy olyan lövéssel, ami csak Marco van Basten legendás, a szovjetek elleni Eb-döntőn lőtt góljához hasonlítható, még ha fontosságában bőven el is marad tőle.

07. Landin és a tökéletes skorpiólövés

A skorpiólövést egy kapus ismertette meg a világgal, René HIguita hajmeresztő mutatványát a másik kapu előtt mutatta be a mexikói Luis Ángel Landin, a Cruz Azul játékosa maga sem hiszi el, hogy sikerült a mutatvány.

08. Grafite kivégzi a Bayern Münchent

Több szavazáson az év gólja lett a wolfsburgi Grafite találata, amelyet a bajnok címre törő csapat Bayern München elleni rangadóján szerzett. Nem véletlen, hogy az angol riporter a részegítő szlalom láttán átmegy brazilba, mikor Grafite a fekvő müncheni védők között sarokkal fejezi be az akciót.

09. Cristiano Ronaldo kiejti a Portót

Az FC Porto jó helyzetből várta a Manchester United elleni BL-visszavágót, hiszen idegenben döntetlent harcolt ki, de az aranylabdás Cristiano Ronaldo már a 6. percben vezetést szerzett az angoloknak. Elsőre talán úgy tűnhetett, hogy Helton benne van, de a lassításokból kiderül: a portugál káprázatos lövést küldött a kapura.

10. Klasszikus ollózás nem hiányozhat

Eliran Atar, a Bnei Yehoda csatára 2009-ben az izraeli első osztály gólkirálya lett, 20 góljából a legszebbet február 7-én lőtte a Maccabi Netanya kapujába. Az ollózás tökéletes, de vajon ér-e Puskás-díjat?