Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elbúcsúzott az őrült skorpiókapus

2010.01.27. 00:11 Módosítva: 2010-01-27 00:12:25
Visszavonult Higuita, aki kapott nagy potyákat, de lőtt is közel 60 gólt. Drogozott, segédkezett emberrablásban, ült börtönben is, de a legfontosabb: feltalált egy mozdulatot.

”Köszönet a hazámnak, amit a szívemben őrzök. Remélem békében élhetünk, egymás szemébe nézünk, kezet fogunk, ölelkezünk és a túszaink mind hazatérhetnek. Erre kérem a hatóságokat és a fegyveres erőket” – mondta hétvégi búcsúmeccse után a kolumbiai futballkapus René Higuita, aki 43 évesen befejezte pályafutását.

Élete klubja, az Atletico Nacional egy kolumbiai sztárcsapattal játszott - pályára lépett Carlos Valderrama és Faustino Asprilla is -, az ünnepelt állt a kapuban, de gólt is szerzett, mint korábban 57-szer tétmeccsen is.

Higuita nyert bajnokságokat, Libertadores-kupát, 68-szor szerepelt a válogatottban, ahol leghíresebb mutatványaival villogott. Nyolc találatánál is ismertebb hibája az 1990-es világbajnokságról, amikor a kameruni Roger Millát akarta befűzni a középpályán, de a 38 éves csatárklasszis szerelte, gólt lőtt és bevitte hazáját a negyeddöntőbe.

1995-ben az angolok elleni produkciójával lett igazán híres, amikor a Wembley-ben barátságos meccsen Jamie Redknapp lecsúszott beadását skorpiószerű mozdulattal rúgta vissza a mezőnybe.

Lőtt óriási szabadrúgásgólt, rengeteg tizenegyest, sokat poroszkált a felezővonal környékén, ha úgy érezte, hátrébb nem akad dolga.

Hírhedtté kábítószeres kapcsolatai és fogyasztása miatt vált, jóban volt a drogbáró Pablo Escobarral, aki miatt 1993-ban börtönbe is került: egy emberrablásnál ő kézbesítette az óvadékot, mivel segítségéért 64 ezer dollárt kapott, elítélték. Hét hónapot töltött börtönben, ráment 1994-es vb-részvétele.

Tizenegy egyesületben játszott szerte Dél-Amerikában, egy szezont a spanyol Real Valladolidban is. Hazájában a Loco, azaz Bolond becenevet érdemelte ki.

A futballtól nem akar elszakadni, álma, hogy a válogatott szövetségi kapitánya legyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!