Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Visszatér a PL-be északkelet büszkesége

2010.04.09. 22:57
A Newcastle Unitedet sújtó anyagi nehézségek, elbukott perek, és edzőkeringő ellenére a rosszul menedzselt klub átgázolt a másodosztályon, és egy év után visszajutott a Premier League-be. Kádár Tamásék rekordot állítottak fel a Championshipben.

A 2000-es évek második fele már volt fényes Newcastle-ban, mégis óriási meglepetés volt, hogy 2009-ben a klub kiesett a Premier League-ből. A csapatnál kialakult helyzetet mindennél jobban jellemzi a tulajdonos, Mike Ashley kiesés utáni nyilatkozata: „Mindenki számára katasztrófa, ami történt. Rossz döntéseim miatt rengeteg pénzt vesztettem, szeretnék minél gyorsabban túladni a klubon.”

Az anyagilag megroggyant Newcastle már másodosztályúként bukott pert egykori legendás edzője, Kevin Keegan ellen, a rosszul menedzselt klubért hiába kért csak 100 millió fontot Ashley, nem talált vevőt. 2009 októberében Dennis Wise bevallotta, hogy fél évvel lemondása után még mindig havi 80 ezer fontot kap a klubtól, és bár nem ez volt az egyetlen előnytelen szerződése a Newcastle-nek, Wise nyilatkozata miatt egy potenciális vevő még úgy sem vette meg a klubot, hogy Ashley 80 millióra vitte le az árat.

Október végén Ashley kijelentette, a klub nem eladó. Elege lett a Sunderland-szurkolók vicces ajánlataiból, az ősellenség örömmámorban úszó szurkolói nemcsak a kiesést úszták meg, de az északkeleti riválistól is megszabadultak legalább egy évre, és folyamatosan – természetesen valótlan – ajánlatokkal bombázták a klubot.

Keegen nem volt hajlandó visszatérni a kispadra, ezért a beugróként már nem először irányító Chris Hughton lett a csapat menedzsere. Az angol születésű, de 53-szoros ír válogatott szakember annak köszönheti átmeneti szerződése állandósítását, hogy Joe Kinnear szívproblémái miatt visszalépett, és Hughtonnal a pályán sikeres volt az első fordulókban a Newcastle.

000 DV518378

Hughton augusztusban, októberben és novemberben is a Championship legjobb edzője lett, csapatával karácsonykor 8 ponttal vezette a másodosztályt, és rekordot felállítva 22 meccsen mindössze 12 gólt kapott. A Newcastle átgázolt a mezőnyön, öt fordulóval a bajnokság vége előtt, április elején bebiztosította feljutását, és jó eséllyel meg is nyeri a másodosztályt, hiszen hat ponttal vezet a 2. helyen álló West Bromwich Albion előtt.

A Newcastle hazai pályán veretlen maradt, négy csapat tudott csak pontot szerezni a St. James' Parkban, és idegenben is jól teljesített, hiszen mindössze négy veresége van az egész idényben. A biztos feljutást a Sheffield United 2-1-es legyőzése jelentette, mivel eközben a szintén az első két helyre pályázó Nottingham Forest 0-0-t játszott Cardiffban.

A kiesést megelőző 16 évet a Premier League-ben töltő Newcastle egy év után visszajutott. Hughton a játékosait dicsérte a Sheffield elleni győzelem után. „A srácok az első naptól kezdve kiválóan dolgoztak, pontosan tudták, mit kell tenniük ahhoz, hogy visszajussunk oda, ahol a helyünk van. Csodálatos érzés, hogy ezt a szurkolóink előtt értük el, de még nem végeztünk: meg akarjuk nyerni a Championshipet!”