Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Zsiráfok, katasztrófa és csónakázó őrült: vb-stadionkörkép Dél-Afrikából

2010.06.10. 14:13
Tíz vb-stadion, legtöbbjük vadonat új, majdnem mind különleges. De a legfontosabb: mindössze egyben van futópálya a gyep körül.

A világbajnokságot tíz helyszínen rendezik, ezek közül ötöt erre az eseményre építettek. A legmodernebbet már az extrém sportok kedvelői is kipróbálták, a másikat tragédia árnyékolja be, olyan is van, ahol zsiráf alakú a tetőszerkezet.

A durbani Moses Mabhida stadion mind közül a legmodernebb, 450 millió dollárba került, tetőszerkezete a Wembley-jére hasonlít, a pálya fölött egy több mint 100 méter magas ív húzódik.

Már maga a látvány is szédítő, de adrenalinfüggőknek lehetőségük van a negyedik fokról kötéllel a mélybe ugrani, hogy aztán a pálya fölött himbálódzzanak.

Steve Fisher, dél-afrikai vadvízi kajakos is innen indult evezni, az nem zavarta, hogy vizet nem talál.

A johannesburgi Ellis Parkkal kapcsolatos leghírhedtebb történet már korántsem ennyire szórakoztató, hiszen 2001. április 11-én itt történt Dél-Afrika történetének legsúlyosabb stadionkatasztrófája. A Kaizer Chiefs és az Orlando Pirates helyi rangadót játszott, a stadionban telt ház volt. Egyes beszámolók szerint azonban még legalább 30 ezren akartak bejutni a stadionba, de olyan történetet is hallani, mely szerint 120 ezer ember volt a nézőtéren. A Pirates egyenlítő góljánál a kint rekedtek megindultak, hogy lássák, mi történt. Pánik tört ki, a képzetlen rendőrök ráadásul könnygázzal próbálták a lezúduló tömeget visszafogni, az eredmény 43 halott. A hivatalos vizsgálatban az áll, hogy a tragédiát a gyenge biztonsági rendszer okozta.

000 Par1275082 copy

Sok őrült ötletet véghezvisznek a 21. század stadiontervezői, de zsiráf alakú tartóoszlopokat eddig még senki nem talált ki. A nelspruit-i Mbombela - vagy népszerűbb nevén Zsiráf - stadionban most ezt valósították meg, a tetőszerkezetet 18 ilyen oszlop tartja, ezzel is utalva a közelben található Kruger Nemzeti Parkra.

000 Par2919423

Hasonló érdekessége mind a tíz arénának van, vagy az építésnél figyeltek rá, hogy legyen, vagy a történelem lépett közbe, esetleg a gazdasági tényezők.

A polokwane-i Peter Mokaba Stadion gyepszőnyegét műfűvel egészítették ki, tetőszerkezete pedig egy helyi fára hasonlít, míg Dél-Afrika válogatottja pretóriai Loftus Versfeldben győzőtt le először európai csapatot.

A Royal Bafokeng az egyetlen, amiben van futópálya, ez a legrégebbi stadion, még mindig egy helyi törzs tulajdonában áll.

Blomfonteinben, az 1395 méteres tengerszint feletti magasság miatt még az is megeshet, hogy a Free State-stadion esti meccseit a nézőknek fagyban kell végigülniük.

A Cape Town vagy más néven Green Point Stadion építése 600 millió dollárba került, közvetlenül az Atlanti-óceán partján fekszik.

A Nelson Mandela Bay teteje olyan, mintha virágszirmokból állna össze, ezért napraforgó-stadionnak is becézik, a johannesburgi Soccer City tetőszerkezete pedig egy jellegzetes afrikai fazékra hasonlít. A dél-afrikai válogatott itt nyerte meg az 1996-os Afrika-kupa döntőjét, és itt lesz a mostani vb döntője is.