Hedvig
4 °C
15 °C
27 900 szavazat
41 554 szavazat

Új arcokkal, új felállással belefér az 1-2

2010.08.12. 13:55 Módosítva: 2010.08.12. 13:59
Egervári Sándor vereséggel mutatkozott be a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, de az új arcokkal, új játékrendszerrel elszenvedett vereség nem rossz kezdet, a csapat vezetett a Wembleyben, és nem állt messze a döntetlentől.

A két újjáalakuló válogatott mérkőzésén Anglia legyőzte Magyarországot, mégis inkább a magyar stáb lehet elégedett a szerdai este után. Fabio Capello csapata – amelyben voltak új arcok, de ugyanazokra épült, mint Dél-Afrikában – nem mutatott sokkal többet, mint a világbajnokságon, de Steven Gerrard két zseniális megmozdulásával megfordította a meccset.

Jegyzőkönyv

ANGLIA-MAGYARORSZÁG 2-1 (0-0)
Wembley Stadion, 72 024 néző, v.: Stéphane Lannoy (francia)
gólszerzők: Gerrard (69., 73.), illetve Jagielka (62., öngól)
sárga lap: Rudolf (49.), Laczkó (65.), Koman (74.)

Anglia: Joe Hart - Glen Johnson, John Terry (Michael Dawson, a szünetben), Phil Jagielka, Ashley Cole (Kieran Gibbs, a szünetben) - Theo Walcott (Ashley Young, a szünetben), Frank Lampard (Bobby Zamora, a szünetben), Steven Gerrard (Jack Wilkshire, 83.), Gareth Barry, Adam Jonhson - Wayne Rooney (James Milner, 67.)

Magyarország: Király Gábor - Szélesi Zoltán, Juhász Roland, Lipták Zoltán (Komlósi Ádám, 55.), Vanczák Vilmos (Laczkó Zsolt, a szünetben) - Dzsudzsák Balázs (Koman Vladimir, a szünetben), Vadócz Krisztián, Elek Ákos (Tóth Balázs, 60.), Huszti Szabolcs (Hajnal Tamás, a szünetben) - Gera Zoltán - Rudolf Gergely (Priskin Tamás, 83.)

A Guardian úgy fogalmaz, a liverpooli kapitány góljai „beköthetik egy időre az emberek szemét”, de már most látszott, hogy az új csapattal rengeteg gondja lesz még Capellónak, és a régiek problémáit is meg kell oldania, mert még mindig rájuk épül a csapat. A lap kitér a vb-n járt játékosokat kifütyülő szurkolókra, a magyarokról csak annyit ír, hogy játszhattunk volna felszabadultabban, de még így is komoly gondot okoztunk az angoloknak.

Egervári Sándor elégedett lehet, a magyar válogatott vezetett a Wembleyben, és Gera ziccerénél benne volt, hogy döntetlent ér el, de a szűk vereségen sincs mit szégyellni.

A csapat jobban játszott, mint a Koeman-időszak utóbbi hónapjaiban bármikor. Huszti Szabolcs a jobbszélről átkerült eredeti helyére, a kapitány úgy érezhette, nagyobb eséllyel állítja meg Glen Johnsont, mint Dzsudzsák, aki kicsit elveszettebben mozgott a jobb oldalon, de így is voltak jó megmozdulásai.

A Koeman-féle 4-2-3-1-ből egy hatékonyabbnak tűnő 4-4-1-1-re váltott a csapat. Gera Zoltán saját posztján, a csatár mögött játszhatott, és ha nem is fogott ki igazán jó napot, élénkebben játszott, kivette a részét a támadások építéséből is. Egervári rendszere működőképes lehet, ha megtalálja a csapat centerét, és a megfelelő szélsőhátvéd-párost, mert hiába zárt jól a védelem közepe, a széleken könnyen kerültek a védőink mögé.

Egervári üzenete egyértelmű, a kapitány Koemanal ellentétben nem fél az NB I.-ből válogatni, hiszen mivel nincsenek klasszisaink, érdemesebb a forma alapján lehetőséget adni játékosoknak. Lipták Zoltán példája mutatja, hogy az út járható, a fehérvári középső védő érezte a játékot Juhász Roland mellett, a csapat egyik legjobbja volt, és Elek Ákos sem okozott csalódást.

Egervári elmondta, a meccs segítette a felkészülést a svédek elleni Eb-selejtezőre, de sajnálta, hogy nem sikerült legalább egy döntetlent elérnünk. A kapitány a pontrúgásokkal volt elégedetlen, és nem tetszett neki, hogy a csapat néha hajlamos volt szétesően futballozni. A védekezéssel elégedett volt, jól szűkítette a területeket a csapat, a védőharmadban mindig megvolt a magyar emberfór.

Az U21-es csapattól érkezett szövetségi kapitány lehetőséget adott Koman Vladimirnek, és valószínűleg mások is meghívót kapnak a Boszniában 2-0-ra nyerő utánpótláscsapatból. Németh Krisztián gólérzékenysége, Vass Ádám érett szűrőjátéka elférne a felnőtteknél is, de a kapitánynak úgy kell a döntését meghoznia, hogy szem előtt tartja, az U21-esek az EB-szereplés, és az olimpiai esély kapujában állnak. Szeptemberben újra egymáshoz közeli időpontban játszik a felnőtt-, és az utánpótlás-válogatott.

Vereséggel kezdődött Egervári Sándor kapitányi időszaka, de a csapat játéka nem okozott csalódást, az új kapitány ötletei pedig életképesnek tűnnek. A csapatot valószínűleg szeretni fogja a közönség, ha az eredmények is jönnek, újra láthatunk telt házat a Puskásban. A Wembleyben elszenvedett vállalható vereség nem rossz kezdés, ha figyelembe vesszük, hol helyezkedik el a nemzetközi labdarúgásban Magyarország.