Spanyolország vagy Hollandia nyeri a vébét?

2010.07.11. 17:48

Hollandiában hollandokkal szurkoltuk végig a döntőt. És írtunk nagyon sok statisztikát is. Meg Jimmy Jumpról is megemlékeztünk. Percről percre finálé előtt és közben.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Barcelona játékosa Xavi posztjának legvalószínűbb örököse, de amíg együtt játszanak, gyakran előfordul, hogy valamelyik szélről indulva kelt zavart a védelemben. Zseniálisan passzol, nagyon okos játékos, aki jól olvassa a játékot. A lövései gyengék, de pontosak, már a világbajnokságon is van gólja, pedig neki sem a góllövés az elsődleges feladata. A jővő egyik nagy játékosa lesz.

    Dirk Kuyt az egyik legfegyelmezettebb szélső a világon, hihetetlen munkabírású játékos, képes egy egész meccsen fel-le rohangálni a vonal mentén. A sebessége kirívóan gyenge, és a labdával sem különösebben ügyes, de - mivel Hollandiában még centert játszott - a kapu előtt nem jön zavarba.

    Kuyt inkább hasznos, mint jó játékos, Iniesta pedig ösztönös zsenialitása mellett a fontos pillanatokban mindig ott van, ahol lennie kell. Egyértelmű az összehasonlítás, Spanyolország 6-4-re vezet.

  • Az 1998-as világbajnokság gólkirálya, Davor Šuker a spanyoloknak szurkol. "Kilenc gyönyörű évet töltöttem el Spanyolországban, átérzem, mit jelentene nekik a győzelem" - mondta egy vasárnapi tévéműsorban a horvát legenda. Ha rajta múlna, Klose, Forlán vagy Villa lenne a vébé legjobb játékosa, de rögtön utánuk következik Xavi. (index.hr)

  • A Barcelona irányítója valószínűleg a világ legjobbja a posztján, ha formában játszik, élmény nézni intelligens súlypontváltásait, a védők közé betett ütempasszait, és zseniális technikai megoldásait. A vb-n viszont magához képest nincs formában, a spanyol csapathoz hasonlóan ő sem hozza, amit tud, de még így is annyival jobbak a mezőnynél, hogy ott vannak a döntőben.

    Wesley Sneijder sem úgy játszik, mint a tavasszal mindent megnyerő Interben, de így is ő a legfontosabb láncszeme a holland válogatottnak. Csapata leggólerősebb támadója, góljaival a hátán vitte be a döntőbe a csapatát, és ő az a játékos, aki akkor játszik a legjobban, amikor nagyon kell. A döntőben nagyon fog kelleni, Hollandia vele kel, és fekszik.

    Ha csak a világbajnokságot nézzük, a holland egyértelműen fontosabb csapatának, mint Xavi, aki a tornán még egyszer sem játszott klasszisához méltón. Arról nem is beszélve, hogy Sneijder két hónap leforgása alatt mindent megnyerhet egy évben, amit futballista megnyerhet. (5-4)

  • Pedro idén kevésbé aktívan szórta a gólokat, mint a legutóbbi
    szezonban, de a spanyolok kezdőjéből kiszorította a formán kívül
    futballozó Fernando Torrest. A Barcelona szélsője igazi csatár, kevés
    gólpasszt ad, inkább maga fejezi be az akciókat, de az elfutásaiban
    mindig benne van a veszély. Jól cselez, és a kapu előtt is magabiztos,
    fiatal kora ellenére precíz a befejezéseknél. Hajlamos önzőzni, de a
    kanyarban nincs holland ellenfeléhez képest.

    Arjen Robben azokban a csapatokban tud igazán jól játszani, ahol azt
    csinál, amit akar. A labdával tökéletesen bánik, nagyon gyors, és
    hiába tudja mindenki, hogy a bal lábára fog cselezni (a jobb lábát
    szinte egyáltalán nem használja), így is rengeteg gólt lő. Robben
    szinte egyáltalán nem védekezik, de bármikor benne van egy gól, nagy
    hátránya viszont, hogy passzolni egyáltalán nem szeret.

    Ezen a poszton a holland a jobb, Pedro inkább a csatársor
    közepén érezné otthon magát, de a szélre kiszorulva is lehet belőle
    jobb játékos, mint Robben. Egyelőre a holland a jobb: 5-3

     

    000T TRDV796133
  • A Real Madrid baszk származású játékosa inkább mélységi irányító, mint
    védekező középpályás, hiszen a spanyol válogatottnak sokkal nagyobb
    szüksége van egy intelligens, hosszú passzokra bármikor képes
    fedezetre, mint egy ütközőemberre. Xabi Alonso keresztlabdáit élmény
    nézni, jó helyezkedéssel pótolja komoly sebességbeli hiányosságait, a
    spanyolok egyik legjobbja a tornán.

    A Manchester City szűrője viszont igazi védekező középpályás, azok
    közül is a keményebbek közül való. Gyors, és sokat képes futni, de a
    holland hagyományokhoz méltatlanul keveset tud a labdával. Emlékezetes megmozdulása nem nagyon akadt (vagy csak olyan, mint az amerikai Holden lábának eltörése márciusban), de a feladatát ellátja, igazi vízhordó. Az összehasonlítás egyértelmű, Spanyolország 5-2-re vezet.

  • Az egykori Barca-kapus 22 éves fia alapember lett a katalánoknál, és a
    spanyol válogatottban is, Guardiola egyenesen úgy fogalmazott róla,
    hogy önmagát látja benne. Busquets megoldja a védekező középpályás
    posztját, de nagy segítséget kap a csapatától azzal, hogy ritkán adják
    el a labdát. Technikás, jó felépítésű játékos, de néha túl sokat
    kockáztat, és nem idegenek tőle a sportszerűtlenségek sem.

    Marc van Bommeltől nemhogy nem idegen, de játéka alapeleme a
    sportszerűtlenség. A hollandok védekező középpályását nem érdekli,
    hogy szeretik-e az ellenfelek, ha oda kell rúgnia, ő oda fog. Rengeteget fut, keresi a fizikai kontaktust, és alig veszít el párharcot. Az ő játékában mindig benne van a kiállítás is, de hogy az ellenfelek folyamatosan érzékelik a jelenlétét a középpályán, arról mindig tesz.

    Busquets technikásabb, az összjátékban hasznosabb, de a poszt
    attribútumainak számító ütközésekben és labdaszerzésekben van Bommel jobb nála. Hollandia lépeget közelebb: 4-2.

     

    000T TRDV796198
  • Minden világbajnokságon megcsinálják jó néhányan a szerencséjüket, aztán páran ennek megfelelően el is tűnnek rövid idő alatt, ki emlékszik például Ilhan Mansizra, aki 2002-ben vezére volt a török válogatottnak pazar góljaival, utána pedig egy komplett szezonja sem volt.

    Összeszedtünk egy válogatottra való játékost, akiknek most nagyon ment, és a többség vélhetően kitör a felfedezett státusz alól.

    Kingson – 2007 óta öt meccsen védett az angol bajnokságban, egyet a Birmingham Cityben, négyet a Wigannél. Ha oda nem is fér be a ghánai kapus, a belga vagy a holland bajnokság megfelelő ugrás lehet.

    Van der Wiel – A Bayern München állítólag már le is igazolta a holland védőt, ideális jobbhátvéd, akit akár középen is lehet játszatni.

    Lugano – A Fenebahce uruguayi középhátvédje akár Olaszországban is folytathatná, bármelyik védelembe könnyen beilleszkedhetne.

    Li Dzsung Szu – Két gólt lőtt a dél-koreai védő, a német bajnokság ideális lehetne neki a továbblépésre.

    Arevalo – Az uruguayiak ütköző középpályása a sokkal jobb fizikumú játékosok ellen is alig veszített párharcot. A Penarolban játszik, időszerű lenne Európába költöznie, mert 28 évesen még kaphatna egy jó szerződést akár a Getafétól vagy bárhonnan Spanyolországból.

    Khedira – A Real Madriddal már szóba hozták, a Stuttgart nyilván nem önmaga ellensége, ha pénzt akar keresni. Védekezésben átlag feletti volt, a bronzmeccsen még gólt is szerzett.

    Donovan – Ezen a világbajnokságon is megmutatta, hogy nemcsak akkor kellene komoly bajnokságban játszania, ha éppen az amerikai szünetel. Legutóbb az Evertonban volt, még jobb is lehetne.

    Özil – A Werder középpályása is nagyon kapós lett, de nem biztos, hogy feltétlenül váltana, még egy évig maradna Brémában, utána az angol bajnokság megfelelő lehet neki.

    Alexis Sanchez – Az Udinese játékosa gyorsaságát megmutatta, a Manchester United is képben van, de ilyenkor mindenkit szóba hoznak nagy klubokkal.

    Müller – A Bayernben nem játszott rosszul, de az igazi kiugrás a mostani világbajnokság volt. Jó helyen van Münchenben, pár év múlva a Bayern már róla szólhat

    Gyan – A Rennes ghánai csatára kihagyta élete legfontosabb tizenegyesét – Ghána nem jutott a négybe -, de amúgy belőtt három másikat, és nemcsak büntetőből volt eredményes, így nemcsak fizikai erejét mutatta meg, hanem gólérzékenységét is.

  • A balhátvéd posztján mindkét csapatban idősebb játékosok szerepelnek, a hollandoknál mindjárt a csapatkapitányé a poszt. Van Bronckohorst már bőven túl pályája csúcsán is képes kiválóan futballozni, és a futóversenyeket is állja a szélsőkkel 35 évesen. 14 éve játszik a holland válogatottban, a vb után visszavonul, de Dél-Afrikában sokat tett azért, hogy döntővel búcsúzhasson: a torna egyik legnagyobb gólját lőtte Uruguay kapujába.

    Capdevilla igazából azért szerepelhet a világsztároktól hemzsegő spanyol válogatottban, mert erre a posztra nincs klasszisuk. Ez nem azt jelenti, hogy a 32 éves balhátvéd rossz játékos, de messze van a védelem többi tagjának szintjétől. Nem hibázik sokat, de a támadásokhoz kevesebbet tesz hozzá, ha akad poszt a két csapat védelmében, ahol Hollandia jobbnak tűnik, az a balhátvédé: 4-1


  • A másik Barca-védő a megbízhatóság szobra, bár ezen a világbajnokságon Puyolnak is voltak megingásai. Nem egy gólvágó, Németország ellenmégis az ő góljával jutott tovább Spanyolország, amellett, hogy a védekezését is jól megoldotta. Puyol jól fejel, az első pár lépése kifejezetten gyors, így a meleg helyzetekben is képes fontos szereléseket bemutatni.

    Mathijsen - Heitingához hasonlóan - megbízható iparos, de csak a
    védelem bal oldalán használható, mert jobb lábbal alig tud a labdához
    érni. Ballal annál jobb, ha nem lenne a csapatban Arjen Robben,
    valószínűleg rá bíznák a ballábas játékosnak kedvező szabadrúgásokat
    is. Kirobbanthatatlan a holland kezdőből, több játékperce volt a
    selejtezőkben, mint bárki másnak a keretben.

    Puyol ritkán villog, de nagyon fontos láncszeme a Barcelonának és a
    spanyol válogatottnak is, néhány bizonytalansága ellenére ezen a
    poszton is Spanyolország a jobb: 4-0.

  • A Barcelona középső védője már egyértelműen a spanyol védelem legjobbja. Jól helyezkedik, gyors, mindenhova odaér, és a labdával is

    Heitinga sokoldalú védőjátékos, a holland válogatottban általában a védelem közepén szerepel (az Evertonban is), de az Atlético Madridnál volt védekező középpályás is. A holland kapitányok nagyon bíznak benne, akkor is állandó kezdő volt, amikor a klubcsapataiban nem játszatták. Ezt kiegyensúlyozott, mindenféle extrát nélkülöző játékkal hálálja meg, sokat nem tesz hozzá a játékhoz, de átjátszani nem könnyű.

    A párharc egyértelmű: Piqué lassan a világ egyik legjobb középhátvédje> lesz, Heitinga soha nem volt, és már nem is lesz a közvetlen elit tagja a posztján. (3-0)

  • Az Ajax 22 éves védője a világbajnokság egyik holland felfedezettje, csapata védelmének egyik legmegbízhatóbb tagja. A fiatal játékos sem hátul, sem elöl nem jön zavarba, megbízhatóan teszi a dolgát, látható volt a különbség Hollandia játékában, amikor eltiltása miatt Khalid Boulahrouz játszott a helyén.

    Sergio Ramos a védelem közepén játszott többet a Real Madridban, de a válogatottban ugyanazt a játékot mutatja, amit korábban jobbhátvédként megszokhattunk tőle: gyakorlatilag középpályást játszik, a spanyolok labdatartásra épülő játékával az is előfordul, hogy szélsőként ő adogatja be a labdákat.

    A helyére néha vissza kell zárnia valakinek, de amikor felállt fallal védekeznek, igen nehéz átjátszani. Ramos nemzetközi klasszis, van der Wielből lehet az, de egyelőre a spanyol jobb játékos nála, ráadásul jóval rutinosabb is. Spanyolország 2-0-ra vezet.

  • A kapusok összehasonlításából egyértelműen a spanyolok jönnek ki
    jobban, Iker Casillas elismert világklasszis, Spanyolország
    csapatkapitánya, Maarten Stekelenburg ezzel szemben inkább átlagos
    képességű kapus. Bár Casillasnak is voltak bizonytalanságai a
    világbajnokságon, igazán nagy bravúrokra pedig nem késztették az
    ellenfelek, sokkal megbízhatóbb teljesítményt nyújt, mint holland
    kollégája.

    Stekelenburg Szlovákia ellen csinált egy 11-est (Vittek be is lőtte),
    és Uruguay ellen is erősen benne volt Forlán góljában. Brazília ellen
    jól védett, a gólról nem tehetett, volt néhány fontos hárítása, Kaká
    felső sarokból kipiszkált lövésénél óriási bravúrt mutatott be.

    A holland elődjéhez, van der Sarhoz hasonlóan magas (197 cm), a
    beadásokra is jól mozdul ki. Casillasnak Portugália ellen kellett
    bravúrral védenie, de egy bizonytalanságából a nyolcaddöntőben majdnem baj lett. Ez a párharc egyértelmű, 1-0-ra Spanyolország vezet.

  • A FIFA az idei világbajnokságon állítólag nem az eddig megszokott, megosztott első hellyel jutalmazza a legjobb góllövőket amennyiben több játékos is azonos számú góllal végez az élen, hanem a gólpasszok számát figyelembe véve dönti el, kit illet az Aranycipő.

    Mivel jelenleg David Villa, Wesley Sneijder, Diego Forlán és Thomas Müller is 5-5 góllal áll, ha a két, döntőben érdekelt futballista nem szerez gólt, vagy nem adnak fejenként 4-4 gólpasszt, akkor a 3 gólpasszal álló Mülleré lesz az aranycipő.

  • Vezetett már angol bíró a hollandoknak, Jack Taylor 1974-ben. Nem hozott szerencsét, pedig nagyon gyorsan fújt nekik egy 11-est, miután egy 15 érintésből álló holland támadás végén Berti Vogts felvágta Cruyffot. Annyira gyors gól volt, hogy a németek akkor értek először a labdába, amikor Sepp Maier kipiszkálta a kapuból. A hollandok cifrázták, de végül a szívos németek nyertek. A 74-es vébéről bővebben itt olvashat.

  • Nelson Mandela unokája szerint 91 éves nagyapja is ott lesz a világbajnokság döntőjén. Az egykori államelnök még a kezdő sípszó előtt látogat el a Soccer City stadionba, ahol köszönti a szurkolókat, de a mérkőzést már otthon nézi meg. A FIFA egyelőre nem hozta nyilvánosságra, ki adja át a VB-trófeát a győztes válogatottnak.

  • Villa és Wesley Sneider 5 gólnál tart. Thomas Müller és Diego Forlán
    is ugyanennyit lőtt, így ez a negyedik olyan vb lesz, amikor a gólkirály
    biztosan világbajnok lesz.

  • André Ooijer a világbajnokságok történetének második játékosa, aki
    vb-döntő napján ünnepli a születésnapját. Az eddigi egyetlen,
    Jürgen Grabowski 1974-ben duplán örülhetett.

  • Egy holland férfi egy nappal a vb-döntő előtt vette el spanyol menyasszonyát egy spanyolországi kisváros katolikus templomában. A násznép egyik fele narancssárga nyakkendőben jelent meg a templomban, ahol a ceremóniát levezénylő pap egy Van Aperdeer feliratú narancs mezzel lepte meg a vőlegényt. A név mellesleg egy szójáték, a spanyol "van a perder"-re utal, ami annyit tesz: ki fogtok kapni.

    spanyolholland.png
  • A Marca már tudni véli a kezdő csapatokat. Ezek szerint Hollandia a
    Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst -
    van Bommel, De Jong - Robben, Sneijder, Kuyt - van Persie csapattal
    kezd. A spanyolok összeállítása: Iker Casillas - Sergio Ramos, Piqué,
    Puyol, Capdevila - Busquets, Xabi Alonso - Iniesta, Xavi, Pedro -
    Villa.

  • Eddig két ország nyert két egymást követő világ- és Európa-bajnokságot. Az NSZK 1972-ben Eb-t, két évvel később világbajnokság nyert, Franciaország fordított sorrendben hajtotta végre a bravúrt, 1998-ban ott húzta be a világbajnokságot, 2000-ben pedig Európa-bajnok lett.

  • Hosszan értékelte a vb-döntőt a The Sun hasábjain Terry Venables, a Barcelona korábbi edzője. A 32 éves Puyolra építette cikke egy részét, mert úgy véli, nehézkessége miatt a spanyoloknál ő a leggyengébb láncszem.

    Kiemelte ugyanakkor, nagyszerű játékosnak tartja, de Piquére nagy szüksége, mert ő gyorsabb és könnyebben megfoghatja a gyors holland csatárokat, szélsőket.

    Hozzátette, a spanyolok érezhetően sokat fejlődtek játékban, amióta Dél-Afrikában vannak, és amióta az első meccsen kikaptak 1-0-ra Svájctól.

  • cikkünk a témában:

    Holland csaj vs. spanyol csaj

    A nők is megmérkőznek az esti döntő előtt, ki a szebb, a spanyol modell, vagy a holland csaj?

  • Amióta harminckettőre emelték a labdarúgó világbajnokság létszámát, a H-csoport még nem adott döntőst. (Horvátország jutott legtovább, 1998-ban a bronzig.)

    Most Spanyolország ebből a csoportból került be a döntőbe. Az E-csoportból már két döntős is érkezett: 2002-ben a vesztes Németország, a legutóbbi vb-n a győztes olaszok nyerték meg ezt a jelű négyest.

  • Az eddigi 18 világbajnoki döntőben összesen 69 gól
    született, az átlag mérkőzésenként: 3,83.

  • cikkünk a témában:

    Stam: Jó taktikával Hollandia bajnok lesz

    Az egykori védőt  lenyűgözte a spanyolok teljesítménye a világbajnokságon, de szerinte agresszív letámadással legyőzhetők.

  • cikkünk a témában:

    Shakira a spanyolokért szorít a döntőben

    Villa a kedvence, de szerinte Sneider is elég ügyes.

  • cikkünk a témában:

    Torres könyörög az edzőnek a helyéért

    A spanyolok centere nagyon fogadkozik, hogy az Eb-döntőhöz hasonló játékot nyújt majd. Akkor győztes gólt rúgott, most még egyszersem talált be.