A Jabulani romba döntötte Észak-Koreát

2010.06.21. 23:52 Módosítva: 2010.06.22. 08:45
A világbajnokság tizenegyedik napján a portugálok megszerették a sokat szidott labdát, Svájc góltalansági csúcsot döntött, David Villa mesterhármasa centiken múlott.

Kevés hiányzott ahhoz, hogy Portugália történelmet írjon Észak-Korea ellen: 7-0-ás győzelmüknél eddig csak hat volt nagyobb arányú a világbajnokságok történetében. A hatból kettő is a magyarok értek el: az Aranycsapat 1954-ben intézte el 9-0-ra Dél-Koreát, Salvador szerencsésebb volt 1982-ben, mert nekik legalább szépítésre futotta ellenünk (10-1).

Sovány vigasz a Koreai NDK-nak, hogy a portugálok nagyot lendítettek a világbajnokság gólátlagán. Míg az első forduló tizenhat meccsén összesen huszonöt gól esett (1,56-os átlag), addig a hétfőn este lezárult második fordulóban negyvenkettő (2,62). Így hajszállal ugyan, de az eddigi meccsek gólátlaga kettő fölé került (2,09).

 
Portugália-Észak-Korea 7:0 - összefoglaló

Csak idő kérdése, hogy valaki végre telibe dicsérje a vuvuzelát, a sokat kritizált Jabulanit például már szeretik a portugálok. "Imádjuk a játékszert" - lelkendezett Carlos Queiroz szövetségi kapitány a gólparádé után. "Profik vagyunk, megfogadtuk, hogy kiszolgáljuk a közönséget, és elfelejtjük a labdával kapcsolatos kritikákat, a vuvuzela zavaró hatásait, vagy bármi ehhez hasonlót" - mondta Quieroz.

Kim Jong Hun, az észak-koreaiak szövetségi kapitánya vállalta a felelősséget a súlyos vereségért, mert az általa kidolgozott taktika csődöt mondott. "A játékosaim mindent megtettek, ami tőlük tellett" - mentegette a brazilok ellen még tisztesen helyt állt fiait.

Gólkülönbségének köszönhetően Portugália szinte biztosan továbbjutott, az utolsó körben Brazíliával mérkőznek a G csoport elsőségéért. Elefántcsontpart csak abban bízhat, hogy Brazília nyer, ráadásul nekik is nagyon meg kell szórniuk a szétesett Észak-Koreát.

Aki ott továbbmegy, a H csoport továbbjutóival találkozhat. Ebben a négyesben Chile folytatta a dél-amerikai csapatok pazar sorozatát, igaz, ehhez kellett az első körben a spanyolokat legyőző Svájc hirtelen támadt impotenciája és egy kamukiállítás. A szaúdi bíró vevő volt Vidal színészi teljesítményére, aki a 31. percben eljátszotta, hogy Valon Behrami arcon ütötte, azonnal pirosat adott neki. (A FIFA játékvezetői bizottságának elnöke mindenesetre igyekezett védeni a mundér becsületét, de elismerte, hogy voltak téves döntések.)

 
Chile - Svájc összefoglaló

Svájc egyetlen eredményt tudott felmutatni: hét perccel megdöntötte Olaszország góltalansági rekordját, vagyis vb-meccsen 557 percen át nem kapott gólt a válogatott. Nem sokat, hét percet tudtak hozzátenni, az ünneprontó Paredes a 75. percben lesgyanús helyzetben lépett ki a védők mögül, elhúzta a labdát a kifutó Benaglio mellett is, nagyon pontosan középre ívelt, Gonzalez pedig a menteni próbáló Lichtsteiner mellett a kapuba bólintott.

Chile győzelme azt jelenti, hogy a dél-amerikai csapatok eddig mindössze négy pontot hullajtottak el a megszerezhető harmincból.

A nyitómeccsüket bukó spanyolok kijöttek a gödörből, és könnyed játékkal, 2-0-ra verték Hondurast az esti meccsen. Mindkét gólt David Villa szerezte, ráadásul az argentin Higuain után másodikként mesterhármast érhetett volna el, ha a 62. percben nem ront tizenegyest. Ő a második játékos a világbajnokságon, aki rosszul rúgta a büntetőt, a lista elején Lukas Podolski áll, aki a szerbek elleni pénteki meccsen bombázta Sztojkovicsba a labdát. A spanyol védelem játszik ugyanakkor a legtisztábban, egyetlen sárgát sem kaptak két meccsen, ez senki másnak nem sikerült.

 
Spanyolország - Honduras összefoglaló

Az utolsó csoportkörben Chile a spanyolokkal, Svájc pedig Hondurasszal játszik, a gólkülönbsége a hatpontos Chilének a legjobb, döntetlennel már ők a csoportelsők. A spanyoloknak és Svájcnak 3-3 pontja van, a spanyoloknak plusz egy, Svájcnak 0 a gólkülönbsége. Amúgy ez a csoport eddig a leggólképtelenebb, mindössze öt találat esett négy meccsen, Honduras egyszer sem talált be. Erre rajtuk kívül csak két ország volt képes: Franciaország és Algéria.

És ha már a franciák: Raymond Domenech szövetségi kapitány a csapat hivatalos sajtótájékoztatóján elmondta: elképzelhető, hogy a válogatott néhány játékosa nem lesz hajlandó pályára lépni a dél-afrikaik elleni keddi csoportmeccsen. A tájékoztatón a szokásokkal ellentétben nem jelent meg Patrice Evra, az együttes csapatkapitánya.  • Hírek
  • Bankszámla