Piroska
-1 °C
5 °C

A katalánok is a spanyoloknak drukkolnak

2010.07.11. 17:50 Módosítva: 2010-07-11 17:51:53
Évek óta hivatalos válogatottat szeretnének, ha ez így lenne, nem a spanyoloknál játszana Xavi, Puyol vagy Fabregas. Úgy tűnik, a nagy tornák idejére kibékülnek, Spanyolország világbajnoki címéért az egész ország együtt drukkol.

Katalóniában évek óta kampányolnak amellett, hogy a FIFA hivatalosan is önálló nemzetközi válogatottként jegyezze be őket. A dél-afrikai világbajnokságon története során először a döntőbe jutó spanyol válogatottban jelenleg hét katalán játékos van, ha elszakadnának, egyikük sem játszhatna a spanyol válogatottban. Jose Montilla, a katalán kormány elnöke azt mondja, mindenki Spanyolországnak drukkol, ő 2-0-s győzelmet tippel a hollandok ellen.

Victor Valdes, Gerard Pique, Carles Puyol, Joan Capdevila, Cesc Fabregas, Sergio Busquets és Xavi. Ha a katalán válogatott Spanyolországtól külön indulna a nemzetközi mérkőzéseken, ez a hét játékos biztosan nem játszhatna Vicente del Bosque csapatában. Jose Montilla katalán elnök azt mondja, most az egész ország a spanyoloknak fog szurkolni, a hét katalán játékos mellett három másik kerettag (Villa, Iniesta és Iniesta) Katalónia fővárosában, Barcelonában játszik. "Ez teljesen normális, nagyon sok ember szereti itt a focit, könnyen azonosulnak a spanyol válogatottal, mivel nyolcan is a Barcában játszanak."

"Ilyenkor mindenki a spanyol válogatottnak drukkol, függetlenül a politikai, kulturális és társasalmi hovatartozástól" - magyarázza Sergio Aguilera, a Goal.com munkatársa.

Mivel a katalán válogatott hivatalosan nem elismert, egyelőre mindenki játszhat náluk, aki a spanyol válogatottban is. Kapitányuk a holland Johan Cruyff, aki a Barcelona játékosa és edzője is volt, bemutatkozó meccsén az argentinokat győzték le 4-2-re.